Atnaujintas 2003 m. liepos 9 d.
Nr.53
(1157)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Gimtas kraštas
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsniai
Poezija
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės

Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Naujasis tiltas – triumfo arka karaliui Mindaugui, miestui ir valstybei

Karaliaus Mindaugo tiltas Vilniuje

Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Tūkstančiai vilniečių ir jų svečių šeštadienio vidurnaktį dalyvavo per Neries upę pastatyto Karaliaus Mindaugo tilto atidarymo iškilmėse ir stebėjo šia proga surengtą įspūdingą ugnies, muzikos, pirotechninių efektų bei saliutų fiestą.
“Tebūnie šis tiltas Vilniaus ateities simbolis. Tebūnie šis tiltas triumfo arka Mindaugui, miestui ir valstybei”, - sakė šventės metu sostinės meras Artūras Zuokas, šiltai sutiktas susirinkusiųjų.
“Tiltai statomi, kad sujungtų krantus ir žmones. Tiltas - tai bendravimo simbolis. Tebūnie šis tiltas Vilniaus ateities simbolis. Simbolis miesto, kuriame visada vienas kitą pasiekia ir bendrą kalbą randa krantai, kultūros, žmonės”, - po šių žodžių Vilniaus meras ištiesė ranką ir paspaudė dešinę ceremonijoje dalyvavusiam premjerui Algirdui Brazauskui. Vyriausybės vadovas pasveikino naujojo tilto statytojus bei jų dovaną gavusius vilniečiams Valstybės – karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-ojo jubiliejaus - dienos proga.
A. Zuokas minėjo, kad tai pirmasis Lietuvoje arkinis tiltas, pastatytas valstybės ir miesto lėšomis, pirmasis tiltas, pastatytas tik Lietuvos įmonių jėgomis ir pastangomis. Tilto atidarymo iškilmėse dalyvavo kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Šis arkinis metalinis tiltas yra 101 metro ilgio, jo visas plotis yra 19,75 metro, iš jų važiuojamoji dalis - 11,25 metro. Ant tilto - specialūs platūs, net penkių metrų pločio, šalitilčiai pėstiesiems ir dviratininkams. Tilto generalinė rangovė - akcinė bendrovė “Tilsta”, kiti subrangovai - bendrovės “Viadukas”, “Kauno tiltai”. Karaliaus Mindaugo tilto statyba kainavo apie 17 mln. litų. Naujasis tiltas išbandytas liepos 2-ąją. Jo konstrukcijos turėjo atlaikyti milžinišką 18 “KAMaz” markės sunkvežimių, pakrautų smėliu, sveriančiu 315 tonų, svorį.
Dabar Vilniuje yra 34 tiltai.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija