Atnaujintas 2003 m. liepos 9 d.
Nr.53
(1157)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Gimtas kraštas
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsniai
Poezija
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės

Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Generolų vis daugėja

Rusijos armija pasipildė dar beveik šimtu naujų generolų. Prezidentas V.Putinas tokį dekretą paskelbė minint birželio 12-ąją, Rusijos dieną. Tarp naujųjų generolų, kuriems suteiktas armijos generolo laipsnis, - sausumos pajėgų vadas Nikolajus Kormilcevas ir armijos žvalgybos šefas Valentinas Korobelnikovas. Taip pat vyriausiasis karinis auklėtojas (taip ir vadinamas – „glavnyj vojenyj vospitatel“) Nikolajus Reznikas. Generolų leitenantų laipsniai suteikti dar 26 asmenims. Maždaug tiek pat gavo generolo pulkininko antpečius. Taigi rusų generolų, vadinamųjų raudonųjų lampasų, pulkas išaugo iki 1400 žmonių. Palyginti su Rusija, JAV armijoje yra apie 900 generolų. Kaip pažymi Rusijos karinis apžvalgininkas Jurijus Gavrilovas, įdomiausia tai, kad, nuolat augant generolų skaičiui, pati Rusijos armija baigia visiškai pakrikti. Bent jau taip aiškina Rusijos gynybos ministerijos ir Generalinio štabo pareigūnai. Jų nuomone, jeigu skubiai nebus atšaukta ar pakeista 30 įstatymų ir nutarimų dėl karo tarnybos, tai po penkerių-septynerių metų Rusijos nebus ne tik kam ginti, bet ir kuo ginti.
Iš tiesų visame pasaulyje karinės pajėgos laikomos pajėgiomis, jeigu turi 60 proc. šiuolaikinės technikos ir ginkluotės. Tuo tarpu daugelio ne tik Vakarų, bet ir Rusijos karinių ekspertų nuomone, prie naujos technikos Rusijos armijoje būtų galima priskirti mažiau nei trečdalį karinių mašinų (tankų, šarvuočių), artilerijos ir pan. Dabar pagrindinė Rusijos armijos jėga yra lėktuvai „SU-27“ ir „MIG-29“ bei zenitinės sistemos „S-300“. Tačiau pagrindinė sausumos kariuomenės smogiamoji jėga – tankai ir šarvuočiai yra pasenę net 99 proc., tinkami nebent parodomosioms pratyboms ir parodoms. Tik vieną procentą esančios modernios ginkluotės sudaro reaktyvinės sistemos „Grand“, „Uragan“ ir „Smerč“, kurios bemaž prilygsta analogiškoms Vakarų sistemoms. „Visa kita turėtų būti išmesta į sąvartyną arba parduota tokių šalių kaip Zanzibaras armijoms“, - rašo laikraštyje „Moskovskij komsomolec“ karinis apžvalgininkas Jurijus Gavrilovas.
Dabar apie kadrus. Rusijos generalinio štabo duomenimis, šiuo metu šiaip taip sukomplektuotas eilinių ir seržantų kontingentas siekia 90 proc. Tačiau jau artimiausiais metais tas skaičius nesieks ir 50 proc. Tai ne vien dėl vadinamosios demografinės duobės, kuri nuolat vis gilėja, bet ir dėl jaunuolių nenoro eiti į armiją. Stengiamasi pasinaudoti ne tik parsidavusiais karinių komisariatų karininkais, kurie už kyšius atleidžia nuo karo tarnybos, bet ir įstatymų lengvatomis. Vienas rusų generolas šiomis dienomis rašė, jog net tradiciškai pacifistinėje Švedijoje galioja tik šešios lengvatos šauktiniams į būtinąją karo tarnybą, o Rusijoje tokių lengvatų net 22. Nuo kitų metų sausio 1 dienos įsigalios įstatymas dėl alternatyvios civilinės tarnybos, todėl „durtuvų“ skaičius Rusijos armijos kariniuose daliniuose dar sumažės.
Bent jau iki šiol jokių apčiuopiamų rezultatų neduoda vykdomas armijos pertvarkymas, bandant ją padaryti profesionalų armija. Tačiau pačios Gynybos ministerijos duomenimis, iš 40-60 proc. dabar esančių armijoje profesionalų tik mažiau kaip trečdalis tarnauja koviniuose daliniuose ir laivuose. Visi kiti „profesionalai“ dirba raštininkais štabuose, intendantūroje, tai yra maisto ir amunicijos sandėliuose, arba asmeniniais vadų vairuotojais. Todėl Gynybos ministerijai tik labai sutelktų pastangų dėka šiaip taip pavyko suformuoti 104-ąjį profesionalių kariškių pulką. Tuo reikalu rūpinosi asmeniškai pats gynybos ministras S.Ivanovas. Tačiau ministras labai skeptiškai įvertino šio pulko galimybes, atvirai pareiškęs, jog šie „profesionalai“ išsilakstys po namus, kai tik virš jų galvų ims švilpti priešininko kulkos.
Po Sovietų Sąjungos žlugimo ir vadinamųjų begalinių reformų, Rusijos armija laikėsi tik karininkų kontingento dėka. Tačiau ir karininkai, negalėdami pakęsti vargano aprūpinimo, menkų atlyginimų, bėga iš armijos. Per pastaruosius kelerius metus, oficialiais duomenimis, iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų pasitraukė net 500 tūkst. karininkų. Tai sudaro net trečdalį visos Rusijos armijos! Kaip pažymi apžvalgininkai, praėjusio amžiaus pradžioje Rusijos generolui Kornilovui pakako 17 tūkst. karininkų korpuso, kad teigiamai pakeistų situaciją fronte. O praėjus šimtui metų Rusija kasdien praranda 130 karininkų. Praranda 130, užtat pasipildo šimtu generolų…
Tiesa, negalima sakyti, kad Rusijos armijos modernioji technika beviltiškai pasenusi ir atsilikusi. Neseniai Vakarų ir Rusijos karinėje spaudoje pasirodė pranešimų apie Rusijos mokslininkų ir konstruktorių sukurtą bei pastatytą Tadžikistano kalnuose unikalų optikos ir elektronikos kompleksą „Okno“, kuris esą neturi analogų pasaulyje, netgi JAV. Teigiama, kad per „Okno“ puikiai matomi visi užsienio palydovai, praskrendantys virš Rusijos teritorijos. Kompleksas aprūpintas dešimčia po 36 tonas sveriančių teleskopų, per kuriuos galima lengvai matyti bet kokį vieno metro objektą, skriejantį 40 tūkst. kilometrų spinduliu. Palyginti su žemės masteliais, tai reikštų tą patį, kaip pamatyti dviejų su puse centimetrų objektą, esantį už 1000 kilometrų.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija