Atnaujintas 2003 m. liepos 11 d.
Nr.54
(1158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Katalikų bendruomenėse
Laikas ir žmonės
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Krikščionybė pasaulyje
Liudijimai
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Vilkaviškio dekanate

Valstybės ir Katedros jubiliejus sveikino varpai

Vyskupui Rimantui Norvilai mažą varpelį padovanojo meistras Adamas Kruševskis
Didžiausią varpą šventina Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila

Vilkaviškio dekanui prel. Vytautui Gustaičiui įteikiamas simbolinis varpas iš žolynų

Romo ČĖPLOS nuotraukos

Vilkaviškis. Prieš penkerius metus, liepos 11-ąją, buvo konsekruota atstatytoji Vilkaviškio Švč.M.Marijos Apsilankymo Katedra. Ši data nuo praėjusių metų minima visose vyskupijos bažnyčiose. Vilkaviškio Katedroje kiekvieno mėnesio pirmąjį šeštadienį aukojamos šv. Mišios už Katedros statytojus, aukotojus, geradarius, prašant Dievo Motinos užtarimo ir globos. Šis kuklus jubiliejus Vilkaviškyje buvo paminėtas kiek anksčiau – liepos 6–ąją, švenčiant titulinius atlaidus bei minint Valstybės dieną. Šią dieną buvo pašventinti ir pirmąkart suskambo Katedros varpai.
Sumos šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupai Rimantas Norvila ir Juozas Žemaitis, generalvikaras mons. prof. dr. Vincentas Bartuška, keletas vyskupijos kunigų, prelatas Liucijanas Svieškovskis iš Varšuvos. Giedojo Katedros ir kultūros centro choras, vadovaujamas Albino Venclovos. Vilkaviškio dekanas prel. Vytautas Gustaitis juos net pavadino “metų piligrimais”, nes iškilmėse pagiedoti atvyko iš Dainų šventės ir vėl atgal išskubėjo, kad suspėtų dalyvauti eisenoje Vilniuje ir dainuoti Vingio estradoje. Skambiais balsais džiugino ir giesmininkai iš Lenkijos.
Pamoksle vyskupas J. Žemaitis kalbėjo apie apie krikščionybės svarbą nuo karaliaus Mindaugo laikų, prisiminė netolimą metą, kai iš griuvėsių kėlėsi pokariu sugriauta Vilkaviškio Katedra. Priminė laikus, kai bažnyčių varpai buvo išlydomi į kulkas ir patrankas, kai buvo uždrausta jais skambinti, baiminantis, kad neprabiltų į žmonių sąžinę ir neprimintų, jog be medžiaginio pasaulio yra ir dvasinis, kad galingas varpų gaudimas neprimintų, jog laukia Amžinybės Viešpats. Išgirdus varpų gaudimą, ypač Velykų Prisikėlimo rytą, žmones aplanko Viešpaties malonė, jie susitaiko su Dievu ir pradeda naują dvasinį gyvenimą. Todėl nenuostabu, sakė ganytojas, kad pragaras nekenčia bažnyčių, varpų, kunigų, vyskupų, Šventojo Tėvo.
Po šv. Mišių prasidėjo varpų šventinimo ceremonija ir Valstybės dienos minėjimas bei nuotaikingas saviveiklininkų koncertas. Šventėje dalyvavo apskrities viršininkas, rajono savivaldybės atstovai.
Iškilmės vyko prie Katedros, kur ant pakylos buvo pakabinti ąžuolų lapų girliandomis papuošti varpai. Vyskupas R.Norvila pristatė visus tris Katedros varpus. Mažiausias pavadintas Jono Krikštytojo vardu. “Tegul kaip ir anuomet Kristaus pirmtakas ragino atsiversti, taip ir šis varpas kviečia gręžtis į Viešpatį, į tą tobulą gėrį, tikėti, atsiversti“, - sakė ganytojas. Antrasis, kiek didesnis varpas turi du vardus – visos Bažnyčios globėjo šv.Juozapo ir vyskupijos globėjo šv. Antano. “Tegul tai primena,- sakė ganytojas,- kad šie Dievo namai yra vyskupijos centras, ir mūsų visų įsijungimą į tą didelę tautą – Bažnyčią, esančią ne tik žemėje, bet ir skaistykloje, danguje, ir kurios galva yra pats Viešpats Jėzus”. Trečiasis, didžiausias varpas, turi Lietuvos globėjo šv.Kazimiero ir Švč. M. Marijos vardus. Ganytojas linkėjo žmonėms, kad išgirstas varpų gaudesys visuomet gerąja prasme belstųsi į sąžinę ir sukeltų džiaugsmą bei pasididžiavimą širdyse, jog visi esame apjungti Viešpaties meilės ir Bažnyčios.
Didįjį varpą konsekravo vyskupas R.Norvila, antrąjį – vyskupas J.Žemaitis, mažąjį – prel. L. Svieškovskis. Juos pašventinus pirmąkart pasigirdo varpų garsai. Varpus įsiūbuoti patikėta parapijiečiams trijų kartų atstovams - Juozui Žaliabarščiui, Vincui Plečkaičiui ir Andriui Bukaveckui.
Po šventinio koncerto varpais galėjo paskambinti kiekvienas to panorėjęs. Šis gausmas ilgai sklido po plačią apylinkę, kol visą iškilmių priešpietę švietusios saulės neužgulė sunkiais lašais prapliupę lietaus debesys.
Varpai nuliedinti Lenkijoje, senas varpų liejimo tradicijas turinčioje brolių Kruševskių dirbtuvėje netoli Varšuvos. Šventėje dalyvavęs varpų meistras Adamas Kruševskis vyskupui R.Norvilai įteikė ir specialiai ganytojui nulietą mažą varpelį. Padėkos žodžiai buvo tariami varpų meistrams, visiems aukotojams, o ypač Vilkaviškio dekanui prelatui V.Gustaičiui, kurio didžiausiu rūpesčiu iškilo Katedra ir suskambo varpai. Visi varpai sveria per dvi tonas. Artimiausiu metu jie bus įkelti į Katedros bokštą ir bus įrengtas elektroninis valdymas.

Birutė NENĖNIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija