Atnaujintas 2003 m. liepos 11 d.
Nr.54
(1158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Katalikų bendruomenėse
Laikas ir žmonės
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Krikščionybė pasaulyje
Liudijimai
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kaišiadorių vyskupijoje

Širvintų dekanate

Keliais sakiniais

Gelvonai. Jau dešimtą kartą Gelvonuose buvo iškilmingai paminėta Gedulo ir vilties diena. Į minėjimą buvo suvažiavę daug garbingų svečių iš Kauno, Širvintų, Gelvonų apylinkių, suėjo tremtiniai, buvę partizanai. Į susitikimą atvyko Kauno Didžiosios Kovos apygardos partizanų vadas Augustinas Švenčionis, partizanų vado Alfonso Morkūno-Plieno duktė Elvida Čaplikienė, tos pačios apygardos partizanė Salomėja Užupienė-Rūta. Dalyvavo Gelvonų vidurinės mokyklos jaunieji šauliai, vadovaujami 1-ojo atskirojo būrio vado Albino Vaitonio, Širvintų kultūros centro tremtinių choras, vadovaujamas Jono Barbaravičiaus, Kauno tautinio meno ansamblis „Gimtinė“ (vadovas Pranas Jurkonis), Aldonos Jakštaitės vadovaujamas Kauno tremtinių choras.
Atminimo valanda „Mes gyvi, mes atminty“, kurią vedė mokytoja G.Pilipavičienė, buvo įspūdinga. Ji prasidėjo šv. Mišiomis už gyvus ir mirusius tremtinius, kurias aukojo kun. Povilas Stankevičius. Šv. Mišių metu skambėjo tautinio meno ansamblio „Gimtinė“ giesmės, visi sugiedojo Lietuvos himną.
Po šv. Mišių atminimo valanda vyko šventoriuje. Svečiai ir šio renginio dalyviai dalijosi savo patirtimi ir prisiminimais, buvo paminėti skaudūs mūsų tautos istorijos faktai ir įvykiai. Prie kryžiaus tremtiniams ir paminklo partizanams buvo padėta gėlių, uždegtos žvakutės. Širvintų „Bočių“ draugijos pirmininkė Scholastika Jasiukevičienė Gelvonų parapijos administratoriui kun. P.Stankevičiui padovanojo gražiai išaustą lininį rankšluostį.
Po minėjimo dalyviai ir svečiai rinkosi į Gelvonų kultūros namus, kur vaišinosi saldumynais, tremtinės Stasės Radzevičienės pagaminta skania kmynų gira, dalijosi įspūdžiais.
Šiai šventei pasirengti padėjo Gelvonų kultūros namų direktorė G.Krylavičienė.
u Birželio 15 dieną Gelvonų bažnyčioje vyko Šv. Antano atlaidai. Šv. Mišias aukojo ir pamokslą apie sekmadienio religinių švenčių šventimą bei žmonių šventumą pasakė Pašilės ir Pabaisko parapijų administratorius kun. Audrius Giedraitis. Daugeliui buvo verta susimąstyti, klausantis prasmingų pamokslo žodžių apie Dievo ir artimo meilę. „Žmonės, kurie sako, kad myli Dievą, bet nemyli artimo, jei kitus žeidžia skaudžiais žodžiais, jei šalia esantiems žmonėms trūksta gerumo, atjautos, tokie žmonės meluoja, kad myli Dievą. Norint žinoti, kiek kas myli Dievą, pirmiausia reikia žinoti, kiek myli žmones. Ne visi gali būti šventi, bet reikia, kad visi stengtųsi būti geri“, - sakė kun. A.Giedraitis.
Skambėjo Gelvonų choristų giedamos giesmės. Iškilminga procesija ėjo aplink bažnyčią. Mergaitės, pasipuošusios baltomis suknelėmis, barstė gėles, nešė vėliavų kaspinus.
Visi užėjo į koplytėlę, kurioje buvo giedama Švč. M.Marijos litanija. Iš koplytėlės vėl visi ėjo į bažnyčią, kurioje buvo meldžiamasi, giedamos giesmės.

Stanislava JUZONYTĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija