Atnaujintas 2003 m. liepos 11 d.
Nr.54
(1158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Katalikų bendruomenėse
Laikas ir žmonės
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Krikščionybė pasaulyje
Liudijimai
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Marijos Paslaptingosios Rožės apsireiškimai (1)
Brešijos vyskupas leidžia viešą garbinimą Montichiaryje

Vyskupas Džiulijus Sangvinetis

2001 m. balandžio 15 d. daugiau kaip penki tūkstančiai maldininkų – tarp jų daugelis buvo iš užsienio – dalyvavo didelėse iškilmėse Montichiario Fontanelyje. Čia publikuojame Frančesko di Kiara straipsnio, pasirodžiusio Brešijos dienraštyje “Brescia Oggi”, santrauką.
Neseniai Brešijos vyskupijos kurija leido religinį kultą nedidelėje Fontanelio gyvenvietėje, Montichiario priemiestyje, kur Pjierina Džili 1966 m. balandžio 17 d. buvo apdovanota mūsų brangiosios valdovės, vadinamos Paslaptingąja Rože, apsilankymu. Iki šio įvykio Bažnyčia daug metų buvo abejinga, netgi priešiška Marijos apsireiškimams, tekusiems P.Džili daliai, kurie vyko tarp senosios ligoninės, katedros ir jos mažo namelio miškelyje, taip pat Fontanelyje 1946–1982 metais.

Nauja Bažnyčios pripažinta Brešijos draugija ir kunigas pamaldoms

Trečiojo tūkstantmečio pradžioje ir praėjus dešimt metų po P.Džili mirties 1991 m. sausio 12 d., į Brešiją atvyko naujas vyskupas Džiulijus Sangvinetis. Kaip šaltinį ir kaimynystėje esančią šventovę, taip ir jos kapą prie įėjimo į Montichiario kapines kiekvienais metais aplanko daugiau kaip 100 tūkst. piligrimų.
2001 m. vasario 6 d. vyskupas Dž.Sangvinetis išsiuntė laišką abiem visuomeninėms draugijoms, besirūpinančioms Fontanelio šventomis vietomis. Jis joms pranešė: „Su Pjierinu Boseliu, diecezinio liturginio instituto direktoriumi, suradau kunigą, kuriam pavedžiau Fontanelyje atlaikyti įvairias pamaldas. Aš jau daviau atitinkamus nurodymus ir duosiu dar kitus. Todėl kreipkitės į jį. Numatydamas, kad mūsų žingsniai visiškai sutampa su Dievo ir Marijos valia, aš jus laiminu”. Šis laiškas buvo paskelbtas tik pačioje Didžiosios savaitės pabaigoje. Tuo tarpu vasario 23 dieną Montichiaryje, notaro Valoni biure, gimė nauja draugija, kurią aprobavo vyskupas ir Montichiario klebonas Frankas Bertonis. Jos tikslas – pamaldumo į Fontanelio Madoną populiarinimas ir paskleidimas. Ši nauja draugija vadinasi „Fontanelio Paslaptingoji Rožė“. Ji atgimė iš abiejų ankstesnių draugijų „Paslaptingoji Rožė“ ir „Fontanelis“ pelenų, turėjusių skirtingus tikslus bei savybes, kurios dabar sujungtos į vieną statutą, aprobuotą Brešijos vyskupo.

Nauja paskata

Mėnesinio biuletenio “Paslaptingosios Rožės balsas”, kurį leidžia visuomeninė organizacija, redakcija kovo mėnesio numeryje rašo: “Su šiuo paskyrimu Brešijos bažnyčia pradeda oficialiai dalyvauti Fontanelio marijaninėje tikrovėje. Tai įvykis, mums visiems žadinantis viltingą ateitį”.
Žinia apie kunigo Boselio paskyrimą buvo staigmena, apvainikavusi nemažai įvykių, nutikusių per šiuos praėjusius mėnesius. Jie pabrėžia, jog Fontanelis ir su šia vietove susiję įvykiai yra pirmaeilės reikšmės.
Čia pirmiausia pažymėtinos Loreto kongreso išvados, kur grupė mokslininkų pateikė įrodymus, liudijančius ypatingą ir gydančią “skaisčiai švaraus” vandens, trykštančio Fontanelyje (kaip ir Liurde, Banõ , San Damiano…) kokybę.
Paslaptingosios Rožės garbinimas išplito visame pasaulyje, o taip pat daugėjo šventovių, naujų organizacijų, kūrėsi interneto tinklapiai, vyko kunigų ir novicijų įvilktuvės, sklido ligonių pranešimai apie stebuklus, kurie pasveiko, atsidavę Madonos Paslaptingosios Rožės globai, ir pagaliau daugybė atrastų Lombardijos ir Bizantijos kapų, dėl ko Fontanelis įtrauktas į reikšmingiausių ir paslaptingiausių vietų Šiaurės Italijoje gretas.
Naujos draugijos atsiradimas suteiks naują stimulą piligrimų srautui į Fontanelį (kur pagal P. Džili vizijas turi iškilti didelė šventovė su penkiais kupolais), o taip pat užtikrins geresnį maldininkų priėmimą, lydėjimą ir apsaugą.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija