Atnaujintas 2003 m. liepos 11 d.
Nr.54
(1158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Katalikų bendruomenėse
Laikas ir žmonės
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Krikščionybė pasaulyje
Liudijimai
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Mindaugo karalystės relikvija

Ypatinga krikščioniškosios dailės relikvija “Pasionalas”, arba “Anžu legendariumas”, - Kristaus bei šventųjų kankinių gyvenimo ir kančių istorijos knyga

Taikomosios dailės muziejuje nuo 1999 metų pabaigos veikianti paroda „Krikščionybė Lietuvos mene“, atnaujinama kas pusę metų, liepos pradžioje buvo vėl atnaujinta septintąjį, tai yra paskutinįjį kartą. Gruodžio 31-ąją ji bus uždaryta.
Atnaujintoje parodoje - trys svarbiausi akcentai. Kaip liepos 3 dieną spaudos konferencijoje kalbėjo Dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, visos parodos kulminacija - Mindaugo karalystės relikvijos eksponavimas. Ši relikvija saugoma Slaptajame Prūsijos valstybės kultūrinio palikimo archyve Berlyne. Tokios relikvijos paprastai niekam neskolinamos.


Po švenčių prabudus

Galima drąsiai pasakyti, jog praėjusią savaitę ne tik Vilnius, bet ir visa tauta dainavo, šoko Pasaulio lietuvių dainų šventėje, minint karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejų ir Valstybės dieną. Kaip pastebėjo ne vienas šių įspūdingų renginių dalyvis, šiomis dienomis, per Valstybės dieną, jie pasijuto tarsi vėl susikibę rankomis Baltijos kelyje. Stebino nepaprastas visiškai nepažįstamų žmonių draugiškumas ir nuoširdumas vienas kitam, ko jau seniai nėra buvę. Šventė iš tiesų atitiko jos rengėjų sumanytą pavadinimą - MES. Netgi policijos pareigūnai džiaugėsi, jog švenčių dienomis nusikaltimų kreivė smarkiai smuktelėjo žemyn. Sostinės gyventojai ir dešimtys tūkstančių svečių, užplūdę senąjį Vilnių, netgi visai nesipiktino dėl didelio užsienio svečių skaičiaus ir dėl renginių gausybės, patirtų transporto nepatogumų. Visi suprato tų renginių reikšmę Lietuvai. Ne vienas džiaugėsi, jog prieš šventes Seimas priėmė nutarimą paskelbti 2004 metus Kalbos ir knygos metais, minint lietuviškos spaudos atgavimo šimtmetį. Džiaugiamasi buvo ir tuo, kad Seimas iškart po pateikimo pritarė įstatymo pataisai, pagal kurią valstybinės vėliavos turėtų nuolat plazdėti prie visų bendrojo lavinimo mokyklų.