Atnaujintas 2003 m. liepos 11 d.
Nr.54
(1158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Katalikų bendruomenėse
Laikas ir žmonės
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Krikščionybė pasaulyje
Liudijimai
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Viešnagė Suvalkijos sostinėje

Šakietės svečiuose pas vyskupą Juozą Žemaitį

Gedimino JOKŪBAIČIO nuotrauka

Joninių rytas. Lietus pila kaip iš kibiro. Našlių klubo „Nendrės“ narės išsirengė aplankyti Suvalkijos sostinę Marijampolę. Ten pirmiausia aplankėme vyskupą Juozapą Žemaitį. Buvome labai šiltai sutiktos. Vyskupas papasakojo apie savo kelią į kunigystę, kaip tapo vyskupu. Labai džiaugėsi, kad jam pavyko įgyvendinti visus savo svarbiausius darbus. Tai Vilkaviškio Katedros atstatymas, kunigų seminarijos atkūrimas ir Kryžių koplyčios prie Dusios ežero atstatymas. Po šilto pokalbio buvome vyskupo palydėtos prie Palaimintojo Jurgio Matulaičio altoriaus, kur mums papasakojo apie jo gyvenimą. Padėjome gėlių prie altoriaus. Toliau mūsų kelias vedė į Rygiškių Jono gimnaziją, kur muziejuje mus pasitiko jo vadovas Vincas Peckus. Buvome supažindintos su gimnazija, kurioje mokėsi dauguma Suvalkijos krašto šviesuolių ir lietuvybės puoselėtojų. Tai Petras Kriaučiūnas, Vincas Kudirka, Jonas Basanavičius, V.Mykolaitis-Putinas ir daugelis kitų. Gimnazijoje įkurtas muziejus V.Mykolaičiui-Putinui. Tai didelė ekspozicija, užimanti du kambarius. Labai daug nuotraukų iš V.Mykolaičio-Putinio gyvenimo, pirmieji kūrinių leidiniai, rankraščiai. Apie V.Mykolaitį-Putiną įdomiai papasakojo muziejaus vadovas Zigmas Vidrinskas. Po to nuvykome į kapines, padėjome gėlių ant Žemaitės kapo.
Kelionėje po Suvalkijos sostinę mus lydėjo Marijampolės tautodailės klubo „Mūza“ vadovė Onutė Surdokienė. Tai nepaprasto nuoširdumo ir talento moteris. Ji mus supažindino su savo klubu ir aprodė muziejėlį, kuriame eksponuojami narių darbai. Moterys džiaugėsi vadovės popieriaus karpiniais, klausėsi pasakojimo apie kiekvieno darbelio sukūrimą. Tai nuostabaus grožio paveikslai, dėžutės. Į kiekvieną darbą įdėti autorės išgyvenimai ir talentas. Norėjosi dar kartą žiūrėti ir žiūrėti į šiuos nuostabius darbus.
Susitikusios su tokiais nuostabiais žmonėmis, pabendravusios dvasiškai, pasisėmusios įspūdžių, laimingos grįžome į Šakius.

Irena RINKEVIČIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija