Atnaujintas 2003 m. liepos 16 d.
Nr.55
(1159)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Istorijos vingiai
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Atmintis
Susitikimai
Kultūra
Gimtas kraštas
Darbai

Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Atnaujintas sostinės prospektas

Atnaujintas Gedimino prospektas džiugins vilniečius ir svečius

Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Svarbiausioji šalies sostinės gatvė - Gedimino prospektas. Liepos 1 dieną įvyko rekonstruotos Gedimino prospekto dalies ir Savivaldybės aikštės atidarymo iškilmės. Susirinko didelis būrys žmonių, grojo “Trimitas”. Juostą prospekto pradžioje ties Vilniaus Arkikatedra perkirpo ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas ir Vilniaus meras Artūras Zuokas. Vedami “Trimito” maršų, iškilmių dalyviai pirmieji praėjo atnaujinta prospekto dalimi iki Savivaldybės aikštės. Čia buvo pagerbti rekonstrukcijos projekto kūrėjai, statybininkai ir kiti, dalyvavę atnaujinant šią miesto centro dalį.
Tardamas padėkos žodį, premjeras A. Brazauskas priminė, kad du trečdalius lėšų šiems darbams skyrė Vyriausybė, vieną trečdalį - savivaldybė, prisidėjo ir privačios struktūros. Neatpažįstamai pasikeitęs prospektas - puikus tokio bendradarbiavimo rezultatas, pavyzdys kitiems Lietuvos miestams. Pradėtus darbus, sakė Premjeras, reikės tęsti - turėsime bendrai spręsti automobilių stovėjimo prie Operos teatro ir kitas aktualias sostinės problemas.
Vilniaus meras A.Zuokas pabrėžė, kad nepaprastai sudėtingi prospekto rekonstrukcijos darbai, atlikti per neįtikėtinai trumpą laiką, atlikti gerai ir tarnaus ne vienai kartai, džiaugėsi, kad miesto centre atsirado vieta, kur miestelėnai bei sostinės svečiai galės saugiai pasivaikščioti, pasigėrėti sparčiai besikeičiančia aplinka. Meras padėkojo visiems, kantriai kentusiems nepatogumus, kai rekonstrukcijos metu didelė Gedimino prospekto atkarpa buvo išrausta, uždaryta eismui, ir pėstiesiems tarnavo laikini lentų liepteliai.
Susisiekimo ministro Zigmanto Balčyčio žodžiais tariant, Gedimino prospekto rekonstrukcija - įspūdingiausias projektas, įgyvendintas Vilniuje per kelis dešimtmečius. Ministras su pasididžiavimu konstatavo, kad atlikti darbai rodo, jog mūsų specialistai atitinka aukščiausius tarptautinius reikalavimus.
Gedimino prospekto rekonstrukcijos kaina, - savivaldybės suteiktomis žiniomis, - iki 22 mln. litų, Savivaldybės aikštės - iki 4,6 mln. litų. Racionaliai planuojant ir atliekant darbus pavyko sutaupyti apie 1,6 mln. litų. Jie bus skirti Odminių skverui sutvarkyti. Daugiausia lėšų panaudota keičiant inžinerinius, lietaus ir fekalinės kanalizacijos, elektros, komunikacijų tinklus bei projektavimo darbams. Prospekto ir aikštės dangos, apšvietimo stulpai, mažoji architektūra bei apželdinimas kainavo tik apie aštuonis milijonus litų, nors čia įrengta moderniausia apšvietimo sistema, taupanti elektros energiją, automatiniai užtvarai, vakarais stabdysiantys transporto eismą prospektu.
Prospekto dangas įrengė ir inžinerines komunikacijas rekonstravo UAB “Luidas”, Savivaldybės aikštę įrengė UAB “Skala” ir UAB “Jondras”. Projektavimo darbus atliko miesto savivaldybės įmonė “Vilniaus planas” ir uždarosios akcinės bendrovės “Vilprojektas” bei “Renova”.
Grožio ir jaukumo rekonstruotam prospektui ir Savivaldybės aikštei suteikė mažoji architektūra - suoliukai, informacinės nuorodos, originalūs apšvietimo stulpai, nauji reklamos stendai.
Atnaujintą Gedimino prospektą papuošė liepaitės, kurias miestui dovanojo bendrovė “Commercial Union Lietuva Gyvybės draudimas”, investavusi 100 tūkst. litų. Gedimino prospekto atkarpoje nuo Katedros aikštės iki Jogailos gatvės žaliuoja 113 medelių. Šią “Commercial Union Lietuva” dovaną primins keturios specialios plokštės, įleistos į Gedimino prospekto grindinį. Dvylikos metų liepos į Vilnių atvežtos iš Vokietijos.
Rekonstrukcijos darbai buvo svarbūs ir archeologijos požiūriu. Paaiškėjo, kad dabartinio prospekto vietoje žmonės gyveno jau XV a. pradžioje. Kartu su statybininkais dirbę archeologai aptiko pastatų liekanų, kapaviečių, monetų, koklių, šaudmenų. Visa tai padeda tikslinti duomenis apie miesto istoriją, jo socialinę, ekonominę raidą bei amatus.
Prospekto atnaujinimas truko vos daugiau nei metus. Daugiausia nusipelniusiems asmenims buvo įteiktos Vilniaus mero padėkos.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija