Atnaujintas 2003 m. liepos 16 d.
Nr.55
(1159)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Istorijos vingiai
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Atmintis
Susitikimai
Kultūra
Gimtas kraštas
Darbai

Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kūryba kyla iš sielos gelmės

Dailininkė Aspazija Surgailienė su vyru Leopoldu ir sūnumi Andriumi

Utenos kraštotyros muziejuje veikia jubiliejinė šalyje ir užsienyje gerai žinomos dailininkės, daugelio knygų iliustratorės, grafikės Aspazijos Surgailienės kūrybos paroda. Šios menininkės knygų iliustracijų ar estampų niekada nesupainiosi su kitų dailininkų darbais. A.Surgailienės kūryba pasižymi tik jai vienai būdinga ir savitai interpretuojama lietuvių liaudies meno tradicija, dekoratyvumu, lakoniškumu ir ryškiomis spalvomis. Piešinyje ar lino raižinyje prasminga net menkiausia detalė, net balta, jokia spalva, jokia linija neužpildyta erdvė.
Apie gyvenimą, paskirtą kūrybai, uteniškė žurnalistė Rūta Jonuškienė kalbėjosi su dailininke Aspazija Surgailiene, daug laiko praleidžiančia savo vyro tapytojo Leopoldo Surgailio gimtuosiuose namuose Utenoje, Užpalių gatvėje.


Menas turi būti dvasine atgaiva

Dailės galerijos „Mažoji galerija“ savininkė Volanda Raupelytė

Menininkams, ypač moterims, sudėtinga ryžtis imtis kurti savo verslą. Profesionali dailininkė Volanda Raupelytė įveikė ją apnikusias abejones. Kaip tai menininkei pavyko, su Vilniaus dailės galerijos “Mažoji galerija“ savininke kalbasi žurnalistas Bronius VERTELKA.

Kaip jums šovė į galvą mintis turėti savo meno galeriją?
Spontaniškai. Tuo metu atsirado laisvos patalpėlės prie Neries upės. Pusbrolis man pasiūlė jose įkurti meno galeriją. Jis turėjo savo kontorėlę ir dar vieną nenaudojamą kambariuką. Viskas buvo daroma be jokio plano ar noro užsidirbti pinigų. Tai buvo tarsi žaidimas. Iš jo išsirutuliojo galerija. Beveik penkerius metus ten dirbau. Didelių darbų Vytauto gatvėje negalėjau parodyti. Bet svarbiausia ne patalpa ar vieta, svarbu, kaip dirbi. Į finansinius dalykus mažiausiai kreipiau dėmesio. Čia negalima užsidirbti pinigų, nors daug kas to niekas nesupranta. Kitam atrodo: jeigu atidarei galeriją, vadinasi, vos ne rieškučiomis samstysi litus. Iš tikrųjų to nėra.