Atnaujintas 2003 m. liepos 18 d.
Nr.56
(1160)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Ora et labora
Liudijimai
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Ūkis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Panevėžio vyskupijoje

Utenos dekanate

Primicijos

TAURAGNAI. Kai Lietuva minėjo Mindaugo karūnavimo 750 metų - Valstybės dieną, o sostinė šventė Pasaulio lietuvių dainų šventę, Tauragnų (Utenos r.) Šv. Jurgio bažnyčios šventoriuje jaunas kunigas, primiciantas Rytis Gurkšnys, SJ, aukojo pirmąsias šv. Mišias.
Algis ir Angelė Gurkšniai iš Gaidžių kaimo išaugino du sūnus – Rytį ir Egidijų – bei dukrą Rimą. Vyriausias sūnus Rytis prieš dešimt metų išgirdo Jėzaus kvietimą: ,,Sek mane” ir nuėjo į Lietuvos jėzuitų bendruomenę. Kitais metais vienuolijos vyresnieji išsiuntė jį studijuoti į užsienį.
Studijų metais Rytis gilinosi į aukštuosius teologijos mokslus Austrijoje, Vokietijoje ir Amerikoje. Išmoko dvi užsienio kalbas. 2002 m. spalio 12 d. Bostone (JAV) Ričardas Lennonas, Bostono vyskupas augziliaras, Rytį įšventino diakonu. Pradėjęs apaštalauti, nuoširdžiai bendravo su vaikais, jaunimu ir suaugusiaisiais. Įvairiose bažnyčiose Amerikos lietuviams sakė gražius, įdomius pamokslus.
Baigęs teologijos studijas birželio pradžioje sugrįžo į Lietuvą ir rengėsi kunigystės šventimams. Atlikęs septynių dienų rekolekcijas birželio 28–ąją Šv. Kazimiero bažnyčioje, Vilniuje, gavo kunigystės šventimus. Jį pašventino Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, SJ, dalyvaujant 20 tėvų jėzuitų iš Lietuvos ir užsienio, tėviškės parapijos klebonui, jo tėveliams, broliui, sesutei, dėdėms, krikšto motinai, giminėms, jo gerbėjams iš Čikagos ir Bostono bei gausybei tikinčiųjų.
Pamoksle arkivyskupas metropolitas S. Tamkevičius, SJ, pabrėžė, kad ,,Jėzus Kristus pasiliko amžiams tarp mūsų ir kunigų lūpomis nuolatos pakartoja Mišių konsekracijos žodžius, duoną pakeisdamas į savo Kūną, vyną – į savo Kraują, o išpažinties metu taria išrišimo žodžius atgailaujančiam nusidėjėliui ir jam atleidžia nuodėmes”. Baigdamas pamokslą arkivyskupas priminė: ,,Šventimais kunigas neapsaugotas nuo pagundų ir pavojų nupulti, o jo nupuolimas visada papiktina daug mažutėlių”.
Per pirmąsias kunigo Ryčio šv. Mišias pamokslą pasakė kun. Lionginas Virbalas, SJ, atvykęs iš Vilniaus. Jis dirba Šv. Kazimiero bažnyčios prefektu, vadovauja rekolekcijoms, verčia knygas ir skaito paskaitas. Pamokslą pasakė labai įtaigiai, kad susirinkę į iškilmes tauragniškiai ir svečiai buvo sužavėti jo nuoširdžiu pamokslu.
Su primiciantu kunigu Ryčiu šv. Mišias aukojo tėvai jėzuitai: kun. L. Virbalas, kun. Jonas Prūsaitis iš JAV Broktono Šv. Kazimiero lietuvių parapijos, dirbantis klebonu ir vidurinės mokyklos kapelionu, kun. Eduardas Šmitas iš Čikagos (JAV). Jis dirba jėzuitų žurnalo ,,Company” vadybininku ir Čikagos jėzuitų provincijolu, rašo straipsnius apie jėzuitų veiklą visame pasaulyje ir daug padeda Lietuvos jėzuitams.
Per šv. Mišias giedojo Tauragnų bažnyčios choras, vadovaujamas vargonininkės s. Jolantos Jurgelevičiutės, o jai talkino seserėčia vargonininkė magistrė Loreta Gaivenytė.
Primicianto pirmosiose šv. Mišiose dalyvaujantys tikintieji buvo labai pamaldūs ir gausiai priėmė šv. Komuniją, kurią dalijo net trys kunigai. Po šv. Mišių primiciantas suteikė palaiminimą kunigams, vienuolėms, tėveliams, broliui, sesutei, krikšto motinai, dėdėms ir visiems tikintiesiems. Kiekvienas gavo primicijų atminimui paveikslėlį.
Primiciantą pasveikino Tauragnų bažnyčios choras, įteikęs kunigiškos valdžios ženklą – stulą.
Tauragniškis Romualdas Mikulėnas Tėvynės sąjungos Utenos skyriaus vardu įteikė rožių puokštę ir pastebėjo, kad Dievas, pakviesdamas Rytį į kunigystę, atlygino Gaidžių kaimo tikintiesiems, kurie žiemos metu, spaudžiant 26 laipsnių šalčiui, pėsti ateidavo dešimt kilometrų į sekmadieniais aukojamas šv. Mišias. Gaidžių kaimo gyventojų vardu mokytoja Rimanta Gaidienė pasidžiaugė, kad kunigas Rytis pasekė savo kraštiečio kun. Jurgio Tilvyčio, MIC, pėdomis.
Antroji iškilmių dalis vyko Gaidžių kaime pas Angelę ir Algirdą Gurkšnius. Didelėje išpuoštoje palapinėje buvo vaišinami svečiai ir viešnios, skambėjo muzika, vargonininkės s. Jolantos soliavimai, duetai, kvartetai, dainos, sakomi gražiausi linkėjimai kunigui Ryčiui.
Tėtis palinkėjo sūnui būti geru kunigu vienuoliu ir uoliai darbuotis Bažnyčiai, jėzuitų vienuolynui ir Tėvynei Lietuvai.
Krikšto motina Zita Kunčienė prisiminė, kaip Rytis vaikystėje, apsisiautęs spalvota skara, dažnai vaidindavo kunigą: giedojo ,,Dominus vobiscum”, kitiems vaikams dalijo “komuniją” – baltas uogas nuo gyvatvorės krūmų. Dabar krikšto motina Zita džiaugėsi, kad Ryčio vaikystės svajonė išsipildė. Jam linkėjo sėkmingai kunigauti ir neužmiršti savo tėvelių ir Gaidžių kaimo. Kai kitur darbuodamasis pavargs, būtinai atvažiuoti į tėviškę atostogauti.
Čikagos jėzuitų provincijolas kun. Eduardas Šmitas, SJ, pastebėjo, kad kunigą Rytį į kunigystę ir Jėzaus Draugiją atvedė katalikiška šeima ir vieningi kaimo tikintieji bei nuostabi gamta.
Vietinis klebonas prisiminė, kaip gražus jaunuolis Rytis prieš vienuoliškus įžadus paprašė savo krikšto metrikų nuorašo ir šiuo pasirinkimu jį labai pradžiugino. Dabar Rytis jau kunigas ir Jėzaus Draugijos vienuolis. Jam linkėjo būti kunigu pagal Jėzaus Širdį, ištikimu Jėzaus Draugijos tėvu ir tikinčiųjų tarnu.
Kiekvienais metais Lietuvos kunigų seminarijos ir vienuolynų bendruomenės laukia gerų jaunuolių ir mergaičių, pasiryžusių tarnauti Dievui ir žmonėms, o juos dvasiniam pašaukimui turi subrandinti sąmoningos, katalikiškos šeimos savo pamaldumu, blaivumu ir doru pavyzdžiu.
Kaip būtų džiugu, kad kun. Ryčio Gurkšnio, SJ, pavyzdžiu pasektų ne vienas Lietuvos jaunuolis ir, labai trūkstant kunigų, jie išgirstų Viešpaties kvietimą pasišvęsti kunigystei ar vienuoliškam gyvenimui bei tarnauti Dievui ir žmonėms.

Kan. Bronius ŠLAPELIS
Tauragnų klebonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija