Atnaujintas 2003 m. liepos 18 d.
Nr.56
(1160)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Ora et labora
Liudijimai
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Ūkis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Nemarūs mirtingieji

Tai buvo 1932 m. birželio 28 d. Mama jau iš vakaro vežė mane į Kauno Arkikatedrą, į Šv. Petro ir Povilo atlaidus. Ką tik buvau baigusi savo gyvenimo devintuosius metukus. Kaunas mus pasitiko juodais kaspinais perrištomis vėliavomis. Mama iš praeivių sužinojo, kad miręs Maironis. Gedi visas Kaunas! Mudvi su mama atėjome į Karo muziejaus sodelį. Atsisėdome ant suolelio pailsėti ir pasigėrėti jo grožiu. Prisimenu, kaip K.Donelaičio gatve nukaukšėjo kaustytas arklys, traukdamas barškantį vežimą. Prie mūsų ant suolelio prisėdo viena ponia. Ji pasiteiravo, kas atsitiko, kad iškeltos vėliavos ir perrištos gedulo kaspinais. Mama jai pasakė: „Taigi mirė Maironis…“ „Vaje, vaje! – susijaudino ponia, - jis pas mus lankydavosi…“ Daugiau iš tos kelionės nieko neatsimenu. O Maironis mums savo eilėmis, dainomis ir giesmėmis liko gyvas.
Prieš dešimt metų Kauno Arkikatedroje buvo paminėtas Maironio mirties šešiasdešimtmetis. Jame dalyvavo jau vyresnio amžiaus žmonės, tarp jų buvo ir Bernardas Brazdžionis. Po pamaldų visi nuėjome prie Maironio kapo.
Namuose turėjau išsaugotą 1939 metų „Ateities“ žurnalą. Jame buvo B.Brazdžionio nuotrauka ir neseniai pasirodžiusio „Kunigaikščių miesto“ publikacija. Pasiteiravau poetą, ar jis turi tą žurnalą. Pasirodo, ne. Pažadėjau padovanoti. Jis man pats užrašė ant lapelio savo namų adresą Kaune. Kai apsilankiau pas juos, namuose radau tik Brazdžionienę. Poetas buvo išvykęs į Kačerginę ar Kulautuvą ateitininkų stovyklon. Šių mano prisiminimų prašė ir žadėjo išspausdinti Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos praėjusių metų rudens poezijos almanache „Ten, sidabro vingy…“ Į voką įdėjau ir tą B.Brazdžionio ranka rašytą lapelį, prašydama grąžinti. Man tai didelis atminimas. Deja! Šis mano laiškas adresato nepasiekė. Dingo kelyje…

Teofilė ŠALČIŪTĖ
Jūrė, Marijampolės rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija