Atnaujintas 2003 m. liepos 18 d.
Nr.56
(1160)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Ora et labora
Liudijimai
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Ūkis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Oligarchas spaudžiamas į kampą

Virš turtingiausio Rusijos oligarcho Michailo Chodorkovskio, naftos magnato, antrosios pagal dydį Rusijos naftos kompanijos „Jukos“ įkūrėjo, kaupiasi juodi debesys. Pirmieji požymiai, kad Kremlius nusprendė nustumti M.Chodorkovskį, pradėjo aiškėti prieš porą mėnesių, kai buvo paskelbta, jog „Jukos“ rengiasi susijungti su kita Rusijos kompanija „Sibneft“. Tai buvo įvertinta kaip „Jukos“ siekimas tapti Rusijos naftos gavybos vieninteliu monopolininku, išstumiant garsųjį „Lukoil“. Valdžios smūgis buvo smogtas liepos pradžioje areštavus tarptautinio finansinio susivienijimo „Menatep“ direktorių tarybos pirmininką ir vieną stambiausių „Jukos“ akcininkų Platoną Lebedevą. Jis kaltinamas dar 1994 metais pasisavinęs 20 procentų bendrovės „Apatit“ akcijų už daugiau kaip 283 mln. dolerių.
Šis areštas sukėlė netgi susirūpinimą Vašingtone. JAV ambasada Maskvoje paprašė Rusijos valdžios paaiškinti, dėl kokių priežasčių buvo suimtas P.Lebedevas, ir išreiškė nerimą dėl demokratijos bei verslo būklės Rusijoje. Ambasados atstovas ir įtakingas JAV laikraštis „The Wall Street Journal“ pabrėžė, kad „Jukos“ yra atviriausia, moderniausia ir geriausiai valdoma Rusijos kompanija. Laikraštis nedviprasmiškai užsiminė, jog vykdomas spaudimas „Jukos“ kompanijai gali pakenkti JAV ir kitų Vakarų šalių investicijoms į Rusiją. Beje, neįvardytas JAV diplomatas pranešė, kad „Jukos“ vadovas M.Chodorkovskis prieš P.Lebedevo areštą susitiko su JAV ambasadoriumi Maskvoje Aleksandru Veršbou ir įspėjo jį apie būsimus įvykius. Įdomiausia, kad po P.Lebedevo suėmimo JAV ambasadorius demonstratyviai pasirodė viešumoje kartu su M.Chodorkovskiu. Tai reiškia viena - „Jukos“ Amerikoje turi galingų sąjungininkų ir užtarėjų. Mat kompanijos vadovai net neslepia, kad didins savo naftos eksportą į JAV, o tai visiškai atitinka Vašingtono interesus, nes JAV siekia sumažinti savo priklausomybę nuo Artimųjų Rytų naftos. Beje, M.Chodorkovskis labai dažnas svečias Niujorke ir Vašingtone, aktyviai dalyvauja čia vykstančiose labdaros akcijose. JAV spauda rašo, kad „Jukos“ vadovas turi labai įtakingų bičiulių JAV Senate ir Kongrese.
Dėl puolimo prieš „Jukos“ sunerimo ir Rusijos verslo magnatai. Praėjusį savaitgalį įvykusiame Rusijos prezidento V.Putino susitikime su stambiausiais Rusijos verslo atstovais Pramonininkų ir verslininkų sąjungos prezidentas Arkadijus Volskis įteikė V.Putinui laišką, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl puolimų prieš „Jukos“ ir raginama neleisti pakeisti privatizavimo rezultatų ir procesų.
Nepaisant to, Rusijos generalinės prokuratūros tardytojų grupė, lydima neperšaunamomis liemenėmis vilkinčių ir automatais ginkluotų milicininkų, įsiveržė į „Jukos“ kompanijos archyvą ir ten ieškojo kažkokių dokumentų. Įdomu, jog kai kurie Generalinės prokuratūros darbuotojai, įsiveržę į „Jukos“ archyvą, buvo su kaukėmis. Dar įdomiau, jog šis įsiveržimas ir krata buvo padaryta tuo metu, kai M.Chodorkovskis buvo išvykęs į JAV dalyvauti pasaulio verslo elito konferencijoje, kurioje dalyvavo tokie JAV verslo galingieji, kaip garsiosios „Microsoft“ įkūrėjas milijardierius Bilas Geitsas, taip pat Niujorko meras Maiklas Blumbergas.
Rusijos politikos apžvalgininkai, stebėdami, kas vyksta, pažymi, kad Kremlius labai akylai ir rimtai susirūpinęs stebi stambiojo kapitalo siekius paimti savo kontrolėn Valstybės Dūmą po būsimųjų rinkimų. Galima priminti, jog stambiausieji Rusijos oligarchai, gyvenantys Rusijoje ir užsienyje, net neslepia, kad dosniai finansuoja kai kurias partijas. Netgi komunistų. Neoficialiai pranešama, kad G.Ziuganovas jau sudarė savo partijos kandidatų į Valstybės Dūmą sąrašą, kurio pirmajame dešimtuke - tie patys oligarchai arba jų atstovai, prieš kuriuos skelbiasi kovojantys kaip su „liaudies kraugeriais“ komunistai. Tarp tokių asmenų pirmajame kompartijos dešimtuko sąraše yra buvęs „Jukos“ direktorių tarybos pirmininkas S.Muravlenko, buvęs KGB generolas A.Kandaurovas, „Jukos“ analitikų tyrimų vyriausiasis specialistas, bei kitų oligarchų statytiniai. Teigiama, kad komunistų lyderis G.Ziuganovas slepia tas kandidatūras ne tik nuo apmulkintų eilinių kompartijos, bet ir nuo centro komiteto narių. Pinigai nekvepia.
Be to, Kremlių ne juokais gąsdina oligarchų siekis padaryti Rusiją parlamentine respublika, prezidentui paliekant tik reprezentacinį vaidmenį. Prieš tokią idėją mūru stoja Rusijos jėgos struktūrų vadovai. Armijos ir saugumo vadovai palaiko V.Putiną ir jokiu būdu nesutinka su prezidento galių apribojimu. O iš esmės P.Lebedevo suėmimas, krata „Jukos“ archyve vykdoma pagal seną scenarijų. Prieš trejetą metų taip jau buvo padaryta. Padaryta tuo metu, kai prezidentas V.Putinas su oficialiu vizitu viešėjo Ispanijoje. Tuomet Maskvoje ir prasidėjo oligarcho V.Gusinskio imperijos triuškinimas. Atseit V.Putinas dėl to niekuo dėtas. Tas pats įvyko ir V.Putinui lankantis Didžiojoje Britanijoje.
Maskvoje beveik neabejojama, kad puolimas prieš „Jukos“ - tiktai pradžia. Susitvarkius su M.Chodorkovskiu, o gal net privertus jį emigruoti, kaip atsitiko su kitu oligarchu Borisu Berezovskiu, bus imtasi ir kitų magnatų. Pirmiausia stambių finansinių imperijų valdovų Abramovičiaus ir Deripaskos.
Žinomo Rusijos politologo Andrejaus Uglanovo nuomone, oligarchinės struktūros, kurios nepalaiko Kremliaus, būsimojoje Valstybės Dūmoje gali turėti mažiausiai 170 „savų“ deputatų. Tai reikštų, kad jie galėtų blokuoti visus svarbiausius sprendimus, kuriuos inicijuoja Kremlius. Todėl, suprantama, V.Putinas imasi atsakomųjų veiksmų, kol dar ne vėlu. Kaip jam seksis pažaboti vadinamuosius oligarchus, niekas nesiima prognozuoti. Nes visi pripažįsta, jog daugelis pačių aukščiausių Rusijos valdžios pareigūnų sėdi tų pačių oligarchų kišenėje.

* * *

Nuo praėjusios savaitės pabaigos Jungtinėse Amerikos Valstijose lankęsis naftos kompanijos “Jukos” vadovas M.Chodorkovskis grįžo į Maskvą. Jis buvo vienintelis Rusijos verslininkas, pakviestas į kasmetį neformalų pasaulio verslo elito susitikimą San Velio mieste Aidaho valstijoje. Kompanijos “Jukos” vadovas mano, kad pastaruoju metu “Rusijos investiciniam klimatui jau padaryta žala, kuri metų pabaigoje gali sudaryti milijardus, jei ne dešimtis milijardų dolerių”. Jis tai žurnalistams pareiškė trečiadienį grįžęs iš JAV. Bet M. Chodorkovskis ketina “toliau normaliai dirbti, nors akivaizdu, kad investuotojai nervinasi”. Kompanijos vadovas pažymėjo, jog “verslo ir valdžios savitarpio santykiai turi remtis įstatymu, o ar šis įstatymas išmintingai taikomas - tegul sprendžia žurnalistai”. Anot jo, “su kompanija susijusi situacija pastarosiomis dienomis kiek smarkiau nepasikeitė”.
Tuo tarpu, kaip pranešama iš Paryžiaus, ši Rusijos naftos milžinė pirmą kartą pateko į penkių šimtų didžiausių pasaulio kompanijų pagal pajamų apimtį sąrašą. Reitingą, kuris verslo bendrijoje turi oficialų statusą, paskelbė Amerikos žurnalo “Fortune” Europai skirtas leidinys. Nepriklausomi ekspertai pažymi, kad šiandien “Jukos” yra geriausia Rusijos kompanija korporacinio valdymo, darbo skaidrumo ir efektyvumo požiūriu. Pirmą kartą patekusi į “Fortune” sąrašą, kompanija užėmė 461-ąją vietą. Be jos, Rusijai didžiųjų kompanijų sąraše dar atstovauja kompanijos “Gazprom” ir “Lukoil”.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija