Atnaujintas 2003 m. liepos 18 d.
Nr.56
(1160)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Ora et labora
Liudijimai
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Ūkis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Komunizmo draustinyje – be permainų

Birželio 25 dieną Minske buvo palaidotas žymiausias baltarusių rašytojas Vasilis Bykovas. Atsisveikinimo su rašytoju ir patriotu ceremonija virto dar vienu A.Lukašenkos valdžios ir opozicijos susidūrimu. Tiesa, šį kartą A.Lukašenkos omonininkai nesuiminėjo opozicijos atstovų, nemušė jų guminėmis lazdomis, tačiau neslėpė savo susierzinimo, matydami Baltarusijos sostinėje dešimtis tūkstančių žmonių, atėjusių atsisveikinti su mylimu rašytoju. Ypač valdžią siutino tai, kad labai daug žmonių atvyko iš provincijos. Daugelis darbininkų, kuriems pavyko gauti nemokamų vienos dienos atostogų, irgi atvyko į sostinę. Netgi užguiti ir pirmininkų įbauginti kolchozininkai, nugalėję baimę, atvyko palydėti rašytojo į paskutinę kelionę. Kaip rašė Maskvos laikraštis „Nezavisimaja gazeta“, į Minską atsisveikinti su rašytoju atvyko kelios dešimtys tūkstančių žmonių.
Prezidentas A.Lukašenka labai nenoromis pareiškė užuojautą velionio giminėms ir artimiesiems, tačiau pats neatvyko į atsisveikinimo ceremoniją. Kaip savo atstovą jis paskyrė kultūros ministrą Leonidą Guliaką, kuris net sudarė valstybinę komisiją rašytojo laidotuvėms organizuoti. Tačiau ta komisija buvo tik dėl akių, nes laidotuvėmis rūpinosi opozicijos veikėjai. Nuo to momento, kai karstas su V.Bykovo palaikais buvo atvežtas į Rašytojų namus, tarp valdžios atstovų ir opozicijos kilo skandalas. Jis prasidėjo tada, kai rašytojo sūnus Sergejus užklojo tėvo kūną nacionaline Baltarusijos vėliava, kurios A.Lukašenka nepripažįsta. „Ši vėliava A.Lukašenkai yra tarsi raudonas skuduras buliui“, - pareiškė Rusijos NTV televizijos komentatorius. Kultūros ministras L.Guliako bemat pareikalavo, kad rašytojo kūnas būtų uždengtas oficialia Baltarusijos vėliava, t.y. senąja sovietine Baltarusijos SSR vėliava. Ministras fariziejiškai pareikalavo, kad tai būtų padaryta nedelsiant, ir apkaltino opoziciją, jog ji atsisveikinimo ceremoniją pavertė „politiniu farsu“. Sūnui Sergejui ir rašytojo giminėms atsisakius įvykdyti kultūros ministro reikalavimą, ministras ir jo „komisija“ demonstratyviai paliko salę. Vakare oficiali Baltarusijos televizija ir radijas pranešė, jog dėl opozicijos „pokiliminių“ veiksmų atsisveikinimo ceremonija užsitęsė „nežmoniškai“ ilgai, ir todėl V.Bykovas buvo palaidotas jau saulei nusileidus. Buvo pakviestas netgi vienas Baltarusijos Stačiatikių Bažnyčios hierarchas (o Baltarusijos Stačiatikių Bažnyčia aklai vykdo A.Lukašenkos įsakymus), kuris aiškino, jog opozicija, palaidodama rašytoją saulei nusileidus, pasielgė nekrikščioniškai, nes stačiatikių kanonai ir tradicijos draudžia tai daryti.
Karstas su rašytojo V.Bykovo palaikais buvo nešamas kelis kilometrus centriniu Minsko prospektu, o minioje plevėsavo daugybė Baltarusijos tautinių vėliavų. Aidėjo šūkiai prieš A.Lukašenkos režimą.
Prie kapo duobės įvyko dar vienas incidentas. Rašytojo giminės ir opozicijos sudaryta laidojimo komisija atsisakė padėti prie šviežiai supilto kapo A.Lukašenkos atsiųstą vainiką. Tačiau po ilgų ginčų su valdžios pareigūnais, vainiką padėti buvo leista su sąlyga, kad iš gedulo juostos būtų iškirptas žodis „prezidentas“.
Jau kitą dieną po laidotuvių A.Lukašenka ėmėsi keršto veiksmų. Pirmiausia jis paskelbė dekretą, jog uždaromas vienos didžiausių Rusijos televizijos kompanijų NTV biuras Minske. Užsienio reikalų ministerijos pareigūnai pranešė, kad viena iš NTV biuro uždarymo priežasčių yra ta, jog ši televizijos kompanija transliavo V.Bykovo laidotuves ir esą tame reportaže buvo apjuodintas Baltarusijos prezidentas ir vyriausybė. Kad virš NTV biuro Baltarusijoje kaupiasi debesys, paaiškėjo jau anksčiau, kai iš Minsko buvo išvarytas NTV korespondentas Baltarusijoje Pavelas Silinas. Jis užsitraukė A.Lukašenkos nemalonę po to, kai transliavo interviu su žinomu opozicijos veikėju, buvusiu Baltarusijos Aukščiausiosios Tarybos pirmininku profesoriumi Stanislavu Šuškievičiumi.
Tačiau, atrodo, ir ištikimiausi A.Lukašenkos bendraminčiai negali jaustis saugūs ir ramūs. Baltarusijos „tėtušis“ staiga nei iš šio, nei iš to atleido ministrą pirmininką G.Novickį, vicepremjerą A.Popkovą, žemės ūkio ministrą M.Rusyj ir keletą žemesnio rango pareigūnų. Pasak A.Lukašenkos, jie atleisti už tai, kad laiku neišmokami atlyginimai žemdirbiams. Nesvarbu, kad tie atlyginimai tik simboliniai. Bet ir to dar maža. Įsismaginęs A.Lukašenka pažadėjo, jog iki metų pabaigos bus atleista iš pareigų dar trečdalis visų lygių valdininkų.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija