Atnaujintas 2003 m. liepos 23 d.
Nr.57
(1161)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Darbai
Krikščionybė ir pasaulis
Laikas ir žmonės
Kultūra
Žvilgsnis
Proza
Literatūra
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorija ir dabartis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Lietuvos valstybės kūrėjų portretai

Tarp daugybės renginių, įvykusių Vilniuje liepos 6-ąją minint Valstybės dieną, tai yra Mindaugo 750 metų karūnavimo sukaktį, vienam renginiui pritrūko žiniasklaidos dėmesio. Tos dienos popietę Vilniaus paveikslų galerijoje, o kitos dienos popietę Radvilų rūmuose buvo atidaryta tarptautinė paroda „Lietuvos valstybės kūrėjai (XVI-XX a. pirmosios pusės portretai)“. Taigi viena paroda dviejuose rūmuose: Vilniaus paveikslų galerijoje eksponuojami XVI-XIX amžių portretai, Radvilų rūmuose – XX a. pirmosios pusės portretai. Abiejuose rūmuose rodoma per 500 tapybos, grafikos, skulptūros, mažosios plastikos kūrinių. Juose – to meto Lietuvos valdovai, žymiausi valstybės žmonės, iškiliausi dvasininkai, dosniausi mecenatai, garsiausi menininkai tokie, kokius juos matė ir atvaizdavo kūrinių autoriai. Didžioji dauguma eksponuojamų darbų priklauso Lietuvos dailės muziejui, Nacionaliniam M.K.Čiurlionio dailės muziejui, Lietuvos nacionaliniam muziejui, Vytauto Didžiojo karo muziejui. Kai kuriuos darbus parodai paskolino Rokiškio krašto muziejus, Šiaulių „Aušros“ muziejus, Žemaičių muziejus „Alka“, Tytuvėnų Švč. M.Marijos bažnyčia. Keletas darbų yra Baltarusijos nacionalinio dailės muziejaus, Baltarusijos nacionalinio istorijos ir kultūros muziejaus, Varšuvos nacionalinio muziejaus nuosavybė. Todėl paroda pavadinta tarptautine.
Kaip rašoma Lietuvos dailės muziejaus parengtoje informacijoje, „tarptautinė dailės paroda „Lietuvos valstybės kūrėjai (XVI-XX a. pirmosios pusės portretai)“ dėmesį sutelkia ne tik į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos aktualinimą, bet ir pristato carinės Rusijos okupuotos Lietuvos valstybingumo puoselėtojus, tautinio atgimimo žadintojus ir naujosios Lietuvos valstybės – Lietuvos Respublikos – kūrėjus. Paroda sudaro galimybę pirmą kartą Lietuvos kultūros istorijoje išsamiai ir įvairiapusiškai pažinti Lietuvos valstybingumą kūrusius ir puoselėjusius, karyboje ir diplomatijoje pasižymėjusius, kultūros ir meno raidą skatinusius, ūkį plėtojusius istorinius asmenis. Per šias asmenybes fiksuojančius portretus stengiamasi pažvelgti į istorinį ir kultūrinį Lietuvos valstybės raidos kontekstą. Lietuvos valstybės ir jos kultūros istorija pokario dešimtmečiais buvo depersonalizuota. Tad paroda siekiama sugrąžinti į kultūrinę savimonę kuo daugiau ryškiausių asmenybių, galėjusių ir mokėjusių tarnauti Lietuvos valstybei ir jos visuomenei. Svarbus ir parodos meninis aspektas, nes joje pristatomi geriausi garsiausių Lietuvos ir užsienio meistrų sukurti istorinių asmenybių portretiniai atvaizdai, praplečiantys Lietuvos dailės visumos pažinimo akiratį“.
Vilniaus paveikslų galerijoje parodą rengusios menotyrininkės Laimos Bialopetravičienės nuomone, „rengiant parodą vadovautasi ne vien meninės vertės kriterijais, per personalijas norėta atskleisti XVI-XVIII amžių Lietuvos valstybės raidą. Portretų visuma skaidosi į kelis sluoksnius, kuriuose galima atsekti valdovų, valstybės pareigūnų, dvasininkų, didikų bei bajorų šeimų ryšius, politinių dinastijų reikšmingumą“. Taigi paroda pirmiausia turėtų sudominti istorikus.
Menotyrininkė Giedrė Jankevičiūtė, rengusi parodą Radvilų rūmuose, rašo: „Vienas šios parodos tikslų – mėginimas pateikti kuo platesnę XX a. pirmosios pusės Lietuvos visuomenės bei kultūros veikėjų atvaizdų panoramą“. Jos nuomone, „meniškiausi, įvairiausi yra dailininkų autoportretai. Dauguma jų buvo ne kartą reprodukuoti dailės istorijose, parodų kataloguose, tapo embleminiais prieškario dailės kūriniais. Tai Vlado Eidukevičiaus, Jono Janulio, Petro Kalpoko, Antano Samuolio, Justino Vienožinskio, Viktoro Vizgirdos autoportretai. Juose persipina realizmas, postkubizmas, ekspresionistinės vaizduosenos elementai. Jie ne tik aprėpia platų stilistinį spektrą, bet ir taikliai perteikia vaizduojamųjų asmenų išorės bruožus, įtaigiai išreiškia jų psichologinę būseną“.
Paroda „Lietuvos valstybės kūrėjai“ veiks iki spalio vidurio.

Aldona KAČERAUSKIENĖ
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija