Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 16 d.
Nr.62
(1166)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Visuomenė
Atmintis
Gimtas kraštas
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Imperijos platybėse nieko nauja

Kijevo „samitas“

Ukrainos sostinėje vykusį NVS šalių viršūnių susitikimą tebekomentuoja Rusijos žiniasklaida. Šiame susitikime dalyvavo Rusijos, Ukrainos, Azerbaidžano, Moldovos, Tadžikistano, Armėnijos, Baltarusijos prezidentai ir Uzbekistano, Kirgizijos, Turkmėnijos premjerai bei Kazachstano valstybės sekretorius. Rusijos prezidentas V.Putinas atskirai susitiko su buvusių Kaukazo sovietinių respublikų – Gruzijos, Azerbaidžano ir Armėnijos - vadovais ir aptarė su jais padėtį Užkaukazėje. V.Putinas taip pat pasirašė atskirus susitarimus su Ukrainos prezidentu Leonidu Kučma dėl Ukrainos stojimo į vadinamąją Eurazijos sąjungą. V.Putino pokalbyje su Gruzijos prezidentu E.Ševardnadze, kaip pranešama, buvo svarstomi „antiteroristinės kovos“ klausimai. Su Moldovos prezidentu Voroninu V.Putinas aptarė padėtį „nepriklausomoje“ Padnestrėje. V.Putino pasiūlymu NVS tarybos pirmininku išrinktas Ukrainos prezidentas L.Kučma.

Ukrainiečiai nepasitiki prezidentu

Kijeve veikiantis fondas „Demokratinės iniciatyvos“ paskelbė visuomenės apklausos rezultatus. Skelbiama, kad didžioji dauguma Ukrainos gyventojų į klausimą, kuo jie labiausiai pasitiki, atsakė: „Rusija ir Dievu“. Prezidentu L.Kučma nepasitiki 53,4 proc. balsavusiųjų už jį prezidento rinkimuose. Ukrainos parlamentu nepasitiki 50,2 proc., vyriausybe – 43 proc. apklaustųjų. Daugiau kaip 37 proc. pritaria Ukrainos glaudesniam suartėjimui su Rusija, o daugiau kaip 50 proc. labiausiai pasitiki Dievu ir Bažnyčia.

Rusijos aviabazė Kirgizijoje

Kirgizijos prezidentas A.Akajevas sutiko su Rusijos pasiūlymu įsteigti Kirgizijoje rusų karo aviacijos bazę. Joje planuojama dislokuoti 700 rusų kariškių ir dešimt SU-25 ir SU-27 kovos lėktuvų, du karinio transporto lėktuvus ir sraigtasparnius MI-8 (juos skandalingos bendrovės „Avia Baltika“ vadovai įvardija kaip civilinės paskirties).
Rusijos gynybos ministerijos pareigūnai teigia, kad pagrindinė rusų aviacijos bazės Kirgizijoje paskirtis bus palaikyti iš oro vadinamąsias kolektyvinės gynybos pajėgas, kurių štabas yra Kirgizijos sostinėje Biškeke. Tačiau Rusijos dienraštis „Novyje Izvestija“ rašo, kad Maskva, įkurdama karo aviacijos bazę Kirgizijoje, siekia kur kas svarbesnių tikslų nei kova su teroristais Kirgizijos ir Tadžikijos teritorijose.

Maskva spaudžia, Minskas tik žada

Rusijos dienraštyje „Komsomolskaja pravda“ politologas Aleksandras Potupa rašo, kad po Rusijos prezidento V.Putino ir Baltarusijos prezidento A.Lukašenkos paskutiniojo susitikimo nieko naujo neįvyko. Dar kartą paaiškėjo, anot A.Potupos, kad nėra jokio bendro būsimosios Rusijos ir Baltarusijos sąjungos modelio. Ir V.Putinas, ir A.Lukašenka stengėsi kiekvienas spręsti savo problemas. V.Putinas aiškiai siekė paremti Rusijos finansinių-pramoninių grupių įsitvirtinimą Baltarusijos ekonomikoje. Todėl abiejų prezidentų susitikime vyravo dujų ir naftos perdirbimo įmonių, taip pat Minsko automobilių ir traktorių gamyklų perleidimo Rusijai klausimai. Kaip visada, A.Lukašenka žadėjo patenkinti Maskvos pageidavimus, tačiau jokių konkrečių terminų nepateikė. Kaip teigia Rusijos politikos apžvalgininkai, V.Putinas gal ir būtų linkęs palaukti A.Lukašenkos pažadų išsipildymo, tačiau Rusijos finansų oligarchai visiškai nelinkę laukti. Todėl prognozuojama, kad Kremlius artimiausiu metu imsis priemonių rimtai paspausti Minską, siekdamas sudaryti Rusijos kapitalui palankiausias sąlygas įsitvirtinti Baltarusijos ekonomikoje.

Rusijos realijos švedų akimis

Pranešama, kad Švedija tapo vienintele Europos valstybe, kurioje vyriausybė paskelbė buvusią slaptą informaciją apie padėtį, susijusią su pagrindinių demokratinių laisvių ir žmogaus teisių laikymusi įvairiose pasaulio šalyse. Švedijos ambasados Maskvoje atstovas viešai paskelbė švedų turimus duomenis apie tai, kad situacija Rusijoje, laikantis demokratinių normų ir žmogaus teisių, mažai pasikeitė nuo sovietinių laikų. Pirmiausia paminėta situacija Čečėnijoje, Rusijos armijoje klestintys nestatutiniai santykiai, kankinimai, kuriuos masiškai vykdo milicijos pareigūnai, netgi milicijos poskyriuose įrengtos specialios kankinimo kameros.
Švedijos vyriausybės analizėje pažymima, jog Rusijos valdžia praktiškai nesiima jokių priemonių šioms blogybėms pašalinti. Rusijos laikraščiai, komentuodami Švedijos vyriausybės pranešimą, pažymi, kad Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, irgi išsivadavusiose iš komunistinio režimo, skirtingai nuo Rusijos, situacija kalėjimuose nepalyginamai pagerėjo, policijoje žmonės nekankinami, o jeigu tokių atvejų ir pasitaiko, tai policijos pareigūnai griežtai baudžiami. Rusijos politologas Aleksejus Smirnovas pažymi, kad Baltijos valstybių kariuomenėse nestatutiniai santykiai, rusiškai vadinami „dedovščina“, apskritai neegzistuoja, o tai kasdien vyksta Rusijos armijoje.

Maskvos spaudimas Latvijai

Rusijos kompanija „Transneft“, ne be Kremliaus iniciatyvos, paskelbė, kad beveik visiškai nutraukiamas Rusijos naftos eksportas per didžiausią Baltijos valstybėse Ventspilio uostą. Tai vertinama ne tik kaip atviras politinis šantažas Latvijos atžvilgiu, bet ir Rusijos noras už centus įsigyti neužšąlantį Ventspilio uostą. „Transneft“ atstovai teigia, jog Rusijos nafta bus eksportuojama per Primorsko ir Novorosijsko uostus, bet nieko nekalba, kad Novorosijsko uostas neturi tokių pajėgumų kaip Ventspilis, o Primorsko uostas užšąla tris mėnesius. Blokuojant Ventspilio uostą, kaip pažymi Didžiosios Britanijos spauda, daromas spaudimas ne tik Latvijai, bet ir Vakarams.

Rusijos ir Baltarusijos žmonės gyvena trumpiausiai

Europos Taryba paskelbė metinę demografinę ataskaitą apie padėtį 46 Europos valstybėse. Joje sakoma, kad trumpiausiai gyvena Rusijos ir Baltarusijos vyrai. Jų vidutinis amžius Rusijoje – 59 metai, Baltarusijoje – 62,8 m. Ukrainoje vidutinis vyrų amžius – 63 metai.
Pernai 46 Europos šalyse gyveno 796,4 mln. žmonių. Per metus tų šalių gyventojų skaičius išaugo keturiais milijonais. Kelia susirūpinimą, jog Europos šalyse didėja nesantuokinių vaikų gimstamumas. Dešimtyje Europos šalių gyventojų skaičius sumažėjo. Taip pat Europos Tarybos demografinėje ataskaitoje pažymima, kad Vakarų Europos šalyse vaikų mirtingumas – penki vaikai iš tūkstančio per metus, o Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Moldovoje, Rumunijoje, Užkaukazės šalyse – dešimt ir daugiau vaikų.

Rusijos turtuoliai

Dienraštis „Komsomolskaja pravda“ paskelbė duomenis apie turtingiausius Rusijos žmones, vadinamus oligarchais. Jų turtas (eurais) vertinamas taip: Michailas Chodorkovskis („Jukos“), 39 metų. Turtas – aštuoni milijardai eurų. Romanas Abramovičius („Sibneft“), 36 metų. Turtas – 3,3 mlrd. eurų. Michailas Fridmanas („Alfa grupė“), 39 metų. Turtas – 2,6 mlrd. eurų. Remas Viachirevas („Gazprom“), 68 metų. Turtas – 1,8 mlrd. eurų. Vladimiras Potaninas („Interros“), 42 metų. Turtas – 1,74 mlrd. eurų. Vagitas Alekperovas („Lukoil“), 52 metų. Turtas – 1,7 mlrd. eurų. Vladimiras Bogdanovas („Surgutneft“), 51 metų. Turtas – 1,45 mlrd. eurų. Viktoras Černomyrdinas („Gazprom“), 69 metų. Turtas – 1,35 mlrd. eurų. Olegas Deripaska („Ruskij aliuminij“), 35 metų. Turtas 1,3 mlrd. eurų.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija