Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 16 d.
Nr.62
(1166)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Visuomenė
Atmintis
Gimtas kraštas
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dienos centre gyvenimas nesustoja

Socialinė darbuotoja Nomeda Kizlienė ( dešinėje) - atidi neįgaliųjų jaunuolių mokytoja

Praktinių amatų įgūdžių neįgaliuosius moko
socialinė darbuotoja Zofija Ramanauskaitė

Autoriaus nuotraukos

Darbo dienomis Panevėžyje, Kranto gatvėje įsikūrusį Jaunuolių dienos centrą lanko 26 panevėžiečiai, sulaukę 18 metų ir turintys psichinę negalią. Mikroautobusas juos paima iš namų ir parveža atgal. Tėvai už vaiko išlaikymą per mėnesį moka simbolinę - pusę minimalaus gyvenimo lygio atitinkančią pinigų sumą arba 62,5 lito. Visą septintus metus veikiančio dienos centro veiklą finansuoja miesto savivaldybė.
Centre neįgaliųjų laukia įdomių užsiėmimų gausa. Nemažai jaunuolių lanko keramikos būrelį. Įrengta krosnis įvairiems molio dirbiniams degti. Neįgaliųjų darbelių buvo netgi respublikinėse keramikos parodose.
Įdomiai dirba saviveiklinio teatro trupė. Judesiais ir mimika jaunuoliai su proto negalia išreiškia savo išgyvenimus ir jausmus. Pavasarį Panevėžyje rengiamas jau tarptautiniu tapęs saviveiklinių teatrų festivalis “Širdys vilčiai plaka”. Jame dalyvauja svečiai iš Danijos, Baltarusijos ir Latvijos. O užpernai jų sulaukta net iš Prancūzijos. Spektaklius rodo “Meno” ar Lėlių vežimo teatrų scenose. Neįgalių aktorių laukia prizai.
Jaunuoliai, turintys psichikos negalią, vieni namuose praktiškai išgyventi negalėtų. Centre jie mokomi kulinarinių paslapčių, iš pusfabrikačių gamina sau valgius.
Penkiaaukščio namo Kranto gatvėje antrajame aukšte visą dieną verda gyvenimas. Tuo metu tėvai gali būti ramūs dėl savo vaikų, gali atsidėti mėgstamam darbui. Centre jų atžalos įgauna praktinių siuvimo, rankdarbių bei kitokių amatų įgūdžių. Vyksta aerobikos, gydomosios gimnastikos treniruotės. Du kartus per savaitę neįgalieji gali naudotis miesto “Žemynos “ vidurinės mokyklos vandens baseinu.
Sausio pabaigoje centre pradėta naudotis nauju liftu. Juo dabar galima pakilti ir į penktą aukštą. Liftas sumažino vargų ir namo gyventojams, ir jame dirbantiems žmonėms. Iki tol jaunuolius su vežimėliais į Jaunuolių dienos centrą, į pastato antrąjį aukštą, tekdavo tiesiog nešioti. Liftui įrengti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skyrė 100 tūkst. litų.

Bronius VERTELKA
Panevėžys

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija