Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 20 d.
Nr.63
(1167)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Darbai
Kultūra
Parodos
Literatūra
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Muzikos mylėtojų pasididžiavimas

Vilhelmas Čepinskis Pažaislio vienuolyno
Saulės laikrodžio kiemelyje

Autoriaus nuotrauka

Pažaislio muzikos festivalis bet kokiu oru tarsi magnetas sutraukia geros muzikos atlikėjų gerbėjus iš visų Lietuvos kampelių į vienuolyno Saulės laikrodžio kiemelį, sudarantį uždarą arkadomis padabintą erdvę. Ir nenuostabu. Koncertuoja Lietuvos smuiko virtuozas Vilhelmas Čepinskis ir Lietuvos kamerinis orkestras, kuriam nuo 1960 metų vadovauja maestro profesorius Saulius Sondeckis. Rugpjūčio 3 - iąją pasiklausyti geriausių atlikėjų susirinkę žiūrovai aklinai užtvindė kiemelį, visus praėjimus ir kerteles.
Pirmoje koncerto dalyje grojo Lietuvos kamerinis orkestras. Dirigavo prof. S. Sondeckis. F. Mendelsono, V. A. Mocarto, Dž. Rosinio kūryba visada žavėjo ir žavės klausytojus, atlikėjus. Nepaisant, kad buvo tvanku, kiemelio erdvėje skambėjo tobuliausiai atliekama, puikiai girdima minėtų kompozitorių muzika. Orkestras, kuriam tiek daug metų vadovauja maestro S. Sondeckis, yra pripažintas Europoje, su šiuo orkestru savo atlikėjo kelią pradėjo ir smuikininkas Vilhelmas Čepinskis. Kiekvienas kūrinys tądien turėjo didelį poveikį susirinkusių klausytojų širdžiai, dvasinei būsenai, pakeldamas ją į aukštesnę pakopą, nuteikdamas išgyvenimams, panardindamas į teigiamų emocijų verpetą. Tokiai būsenai patirti renkasi klausytojai, tam kuria kompozitoriai. Susirinkusieji orkestro grojimą palydėjo gėlių puokštėmis prof. S. Sondeckiui, karštomis ovacijomis.
Antroje koncerto dalyje pasirodė visų laukiamas mūsų smuiko virtuozas V. Čepinskis. Kiek kerinčio poveikio sukėlė P. de Sarasatės “Andalūziška serenada“! Nuotaikų kaskados, žaismingumas ir techniškasis atlikimo arsenalas. Tiesiog neįtikėtina, kad smuikas gali sukelti žmonių sielose tiek daug nuostabos, susižavėjimo, užsimiršimo. Kai Vilhelmas baigė kūrinį dar ilgai vyravo tyla, o jau vėliau pasigirdo audringi aplodismentai.
Kiek šėlsmo sukėlė Š. de Berijo “Baleto scena” op. 100 grojimas. Talentingai parašyta, paties autoriaus „išgyventa“ muzika užvaldo žmogų, grąžina jį į lyrikos, jausmų, kartais užsimiršimo pasaulį, gydo nuo stresų, išgyvenimų, sukelia vaizdinius, perkelia į pasakų šalį. Tai sugeba padaryti mūsų tautos pasididžiavimas V. Čepinskis, kuris koncerto pabaigoje ir pats pajutęs, jog žavi klausytojus, griežė su didžiuliu jausmingumu. Kartais pagalvoji, iš tiesų be darbo ir duonos žmogui būtinai reikia geros, užburiančios muzikos. Tokią mums dovanojo tą vakarą Pažaislyje smuiko virtuozas V. Čepinskis.

Kazimieras Dobkevičius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija