Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 20 d.
Nr.63
(1167)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Darbai
Kultūra
Parodos
Literatūra
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Paveikslai tėviškėje

Dailininkė Gražina Vitartaitė po parodos atidarymo su gėlėmis prie savo paveikslų

Juliaus VAUPŠO nuotrauka

Lietuvos nusipelniusios meno veikėjos dailininkės docentės Gražinos Vitartaitės kūryba žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Jos paveikslų galima rasti net internete. Dėl to dar džiugu, kad ji surengė savo kūrybos parodą tėviškėje (Krekenavoje, Panevėžio r.), seniūnijos parodų salėje. Parodos organizatorius fotomenininkas Julius Vaupšas, pristatydamas parodą susirinkusiesiems, jauniems ir pagyvenusiems, nurodė dailininkės paveikslų muzikalumą, poetiškumą, minties gilumą, harmoniją ir žiūrintiems juos – fantazijos laisvę…
Parodoje eksponavo 14 paveikslų: „Nevėžis“, „Juodkrantės pušis“, „Balti debesys ir vėjas“, „Vieninga erdvė“, „Šilo gėlių laukas“, „Pavasario natiurmortas“, „Sala“, „Pavasaris prie Upytės“ ir kitus. Dailininkė sako: „Tapyba yra ir muzika, ir poezija, ir filosofija, ir jausmas, kuris atrandamas akimirkos žavesy, muzikiniame ritme, apmąstymuose, santykiuose su žmogumi, jo aplinka, būtimi“. Docentė prisipažįsta mėgstanti natiurmortą, peizažą, gamta ją traukia detalėmis, visuma, harmonija. Patinka būti prie jūros, kur nėra buities, todėl galima pajusti laisvę. Jos paveikslams būdinga kompozicinė intriga, vienas svarbiausias akcentas, o apie jį sukasi kiti, kurie provokuoja žiūrovų mintis. Dailininkės kūryboje jaučiamas tikras, išgyventas jausmas, todėl jos paveikslai patrauklūs. Įdomi paveikslo „Sala“ sukūrimo istorija. Artėjant 2000 metams pagausėjo įvairių spėliojimų, kas laukia žmonijos. Ir tas jausmas davė impulsą sukurti paveikslą.
Dailininkės paveikslų įsigiję dailės muziejai Vilniuje, Kaune, Maskvoje, privatūs kolekcininkai ir galerijos Izraelyje, JAV, Suomijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Kanadoje. Surengtos parodos Vilniuje, Panevėžyje, Minske Lietuvos ambasadoje, Vokietijoje (Lietuvių kultūros dienų proga), Prancūzijoje, Lietuvos Vyriausybės ir Seimo rūmuose ir kitur sulaukė dėmesio, pripažinimo. Dalyvauta ir grupinėse parodose Baltijos pleneruose, Vokietijoje, JAV, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Visur pripažintas dailininkės talentas.
Parodos atidarymo metu apie savo kūrybą kalbėjo pati dailininkė, kuri atsakė į susirinkusiųjų klausimus, ir jos vyras profesorius Algis Poška, uošvijoje įrengęs etnografinį muziejėlį, ir kiti. Beje, jos sūnus Vytautas – irgi dailininkas. Marti Rasa Rapalytė – Lietuvos nacionalinio teatro dainininkė, neseniai grįžusi iš Paryžiaus, kur dainavo Editos Piaf dainas, ir krekenaviečiams padainavo prancūziškai porą E.Piaf dainų. Už parodą, dainas, malonų kartu pasibuvimą, pasikalbėjimą lankytojai, giminės nepagailėjo gėlių, aplodismentų.
Lankytojai vis ateina ir ateina pasižiūrėti, pasigrožėti…

Vincas STEPONAVIČIUS
Krekenava, Panevėžio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija