Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 22 d.
Nr.64
(1168)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Liudijimai
Ora et labora
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Panevėžio vyskupijoje

Krekenavos dekanate

Krekenaviečiai pasitiko ganytojus. Iš kairės: vyskupas emeritas Juozas Preikšas ir vyskupas Jonas Kauneckas. Priekyje - Krekenavos klebonas kan. Petras Budriūnas
Žydronė Džiugienė su savo sūneliu Kęstučiu iš Vilniaus
Irena Skorupskienė prekiavo devocionalijomis
Gardžia namine gira vaišino „Saimetos“ meistrė Alė Morkūnienė

Į Žolinės atlaidus Krekenavoje atvyko net trys Vilniaus Šv.Juozapo kunigų seminarijos klierikai, kilę iš Miežiškių bei Velykių parapijų (iš kairės): Justas Jasėnas, Nerijus Mikalauskas, Andrius Meškauskas. Tarp jų – Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios vargonininkė Gražina Ribokaitė

Autoriaus nuotraukos

Didžioji šventė prieš rudenį

Krekenava. Į po nakties lietaus nupraustą Krekenavą penktadienį suko pilnutėliai svečių lengvieji automobiliai. Jų buvo taip tiršta, kad ne vienam teko pasukti galvą, kur pastatyti savo mašinėlę. Būreliais ir po vieną į Žolinės atlaidus skubėjo čia gimę ir užaugę, svetur iškeliavę krekenaviečiai, su didžiu jauduliu prisimenantys ar sapnuose regintys savąjį miestelį.
Vilnietei Žydronei Džiugienei Žolinės atlaidai - tai metas, kai keičiasi gamta, žmonių nuotaikos, prasideda rengimasis naujiems mokslo metams. Du sūnus auginanti ir vieną jų rudenį išleisianti į pirmąją klasę mama į Krekenavą šį kartą atvyko be savo vyro. Jis dirba tolimųjų reisų vairuotoju ir buvo išvykęs į neartimą kraštą. Sostinėje augusi Žydronė netoli Krekenavos, Rutakiemio kaime, turi senelę. Pas ją vaikaitė dažniausiai atvyksta vasarą. Dar visiškai mažą Žydronę senelė pirmą kartą atvedė į Krekenavos bažnyčią. Mergytei ji paliko neišdildomą įspūdį. „Su sūneliu Kęstučiu išėjome pakvėpuoti grynu oru, su močiute bažnyčioje liko sūnus Dainius“, - atviravo darbą sostinėje turinti dviejų vaikų mama.
Puošniai atrodė Krekenavos aikštė. Jos viduryje trykšta fontanas. Takeliai pabarstyti smulkia raudona skalda. Greta aikštės - nedidukas turgelis. Ir per Žolinę jis nebuvo tuščias. Irena Skorupskienė į Krekenavą atvyko ketvirtadienį. Įmonės „Paskutinysis sudiev“ savininkei šis miestelis yra labai mielas ir artimas. Panevėžyje įsikūrusiai verslininkei patinka malonūs, nuoširdūs ir svetingi jo gyventojai. Atvažiavusi čia atlaidų išvakarėse, Irena apsistojo pas savo draugę. Prieš tai suskubo aplankyti bažnyčią. Tąkart šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Nepaprastai puošnūs atrodė maldos namai.
I.Skorupskienė į Krekenavą atvyko turėdama ir kitą tikslą - paprekiauti ir kiek užsidirbti pragyvenimui. Jos prekės neužsigulėjo. Norėdami aplankyti mirusius artimuosius, į kapus nėjo be žvakių. Kai kas pageidavo nosinaičių. Patikusiam pirkėjui verslininkė rožinį ar atviruką su Kristaus atvaizdu tiesiog dovanojo.
Greta prekiavusi panevėžietė Stasė Vaišvidienė irgi nesiskundė pirkėjų stoka. O moteris, pardavinėjusi UAB „Radviliškiai“ duonos ir pyrago gaminius, šnekėjo: “Tas neturi ko pavalgyti, kuris tingi dirbti ir žiūri į valstybės kišenę“. Ji skubėjo pranešti gerą žinią: šalia turgelio buvusi ir dorus krekenaviečius piktinusi aludė bankrutavo.
Kylant į kalną, ant kurio stovi Krekenavos bažnyčia, stabtelėti privertė sklindanti daina bei muzika. Dainininkas, kuris sakėsi kilęs nuo Molėtų, bet dabar gyvenantis Kaune, siūlė įsigyti savo kūrybos muzikos garso kasečių. Už vieną prašė dešimties litų. “Mane visa Lietuva žino, bet uždarbiauti į užsienį nevažiuosiu“, - išdidžiai kalbėjo svečias. Čia pat senukas turėjo visą krepšį iš medžio išpjaustytų paukštelių.
Tautodailininkas iš Panevėžio buvo kur kas kuklesnis nei kaunietis. Už savo dirbinį jis norėjo gauti tris litus.
O už šventoriaus mūro sienos vyko tikra mugė. Ko tik joje nebuvo! Gaila, bet čia matėsi gausybė iš užsienio atgabentų prekių. Jomis prekiavę žmonės tikrai nuobodžiavo. Tačiau širdį maloniai glostė lietuviškų gaminių vaizdas. Daugelį viliojo Vitos Stankevičienės įmonės „Saimeta“ gražiai paskrudę pyragai, bandutės bei kitokie savo rugio ar kviečio kepti gaminiai. Sumokėjęs 60 centų, galėjai vietoje išlenkti pusę litro naminės giros. Ji buvo tarsi iš šaldytuvo ištraukta ir be galo gardi. “Ne veltui čia atvažiavom“, - džiaugėsi „Saimetos“, kuri yra įsikūrusi Pasvalio rajone, Daujėnų miestelyje, meistrė Alė Morkūnienė.
Visą savaitę vyko Žolinės atlaidai Krekenavoje. Penktadienį juose dalyvavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, vyskupas emeritas Juozas Preikšas, kunigai. Džiugų momentą išgyveno 83 jaunuoliai. Sutvirtinimo sakramentą jiems suteikė vyskupai.
Krekenavos klebonas kan. Petras Budriūnas pasidžiaugė, jog rajono savivaldybė nelieka abejinga bažnyčiai. Jos pagalba tikimasi įrengti maldos namuose autonominį šildymą. Praėjusią žiemą jie nebuvo šildomi. Miestelyje vietoje elektrodinės katilinės pastačius medžio drožlėmis kūrenamą katilinę, šiluminė trasa nesiekė bažnyčios. Klebonas vylėsi, kad su savivaldybės pagalba ateinančią žiemą gyvens šiltai. Kartu kan P. Budriūnas pasidžiaugė, jog ta pati savivaldybė parėmė remontuojant ir Vadaktėlių bažnyčią.
Į atlaidus atvykęs Miežiškių klebonas kun. Kostas Balsys jautėsi taip, tarsi būtų savo namuose. Iš Miežiškių bei jo aptarnaujamos Velykių parapijų yra kilę net trys Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos klierikai. Justas Jasėnas, Andrius Meškauskas ir Nerijus Mikalauskas - kun. K.Balsio auklėtiniai.Visi trys - tokie jauni ir gražūs, tvirtai nuaugę, tikri Lietuvos ąžuoliukai. Klierikai Krekenavoje sutiko neblogai jų pažįstamą Gražiną Ribokaitę - Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios vargonininkę. Į atlaidus Krekenavoje ji atvyko kartu su Panevėžyje gyvenančiu savo tėčiu Povilu Riboku.
Kadaise Krekenava turėjo savo policijos nuovadą ir joje dirbo aštuoni žmonės. Vykstant policijos reformai (ar taupant pinigus) nuovadoje buvo gerokai sumažinta etatų. “Šiandien dirbame dviese, laukiame pastiprinimo iš rajono policijos komisariato“, - sakė viešosios policijos vyr. policininkas Vygintas Olšauskas. Jis pasakojo, jog pastarosiomis dienomis miestelyje buvo ramu. Niekas nepranešė, kad būtų buvęs užpultas ar apvogtas. Policijos pareigūnas teigė, jog iš veidų pažįsta tuos, kurie gali svetimą daiktą pasisavinti.
Šventinę nuotaiką truputį sugadino Žolinės išvakarėse miestelio kultūros centre vykusi jaunimo diskoteka. Joje buvo matyti išgėrusių jaunuolių. Su tokiais policija nesitaikstė.
V.Olšauskas teigė, jog pati visuomenė tampa nepakanti blogiui. Linkaučiuose, maždaug už septynių kilometrų nuo Krekenavos, susibūrė savigynos būrys. Jam vadovauti ėmėsi Linkaučių bendruomenės vadovas Dainius Kieras. Verslininko suburti vyrai budi naktimis. Rajono pakraštyje pastebimai sumažėjo nusikaltimų.

Bronius VERTELKA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija