Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 22 d.
Nr.64
(1168)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Liudijimai
Ora et labora
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Angelas išskleidė sparnus Panemunyje

Išskleidusio sparnus angelo paminklas žuvusiems partizanams

Autoriaus nuotrauka

Rokiškio rajone, Panemunyje, ant aukštumėlės, šalia beržynėlio, iškilo paminklas - penkių metrų aukščio su aštuonių metrų pločio išskleistais sparnais angelas. Iš nerūdijančio plieno sukurtas monumentas skirtas šiame krašte žuvusiems kovotojams už mūsų tautos laisvę. Kartu tai paminklas visiems Lietuvos antisovietinio pasipriešinimo dalyviams, pokario metais kritusiems narsuolių mirtimi.
Gausiai žmonių šeštadienį atėjo į Panemunio kultūros namus. Čia vyko mokslinė konferencija, skirta ginkluoto pasipriešinimo judėjimui, kilusiam antrą kartą Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą. Apie partizanų kovas Rokiškio apskrityje pranešimą parengė Lietuvos istorijos instituto mokslinis darbuotojas Mindaugas Pocius. Anykščių rajono savivaldybės darbuotojas istorikas Gintaras Vaičiūnas pasakojo apie partizanų vadą Kazimierą Kalpoką, veikusį Panemunyje ir Čedasuose. Rokiškio krašto muziejaus direktoriaus pavaduotojas istorikas Algis Kazlauskas nušvietė bendrą lietuvių ir latvių ekspediciją partizanų kovų takais Latvijos teritorijoje 2001-2002 metais.
Kalbėjo kovų už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę dalyvis Jonas Kadžionis. Jis partizanavo Anykščių krašte. Drąsuoliui teko kalėti Sibiro lageryje kartu su poetu Antanu Miškiniu. „Partizanai buvo tokie pat žmonės kaip ir mes visi. Jie irgi mylėjo, džiaugėsi gyvenimu, tačiau buvo priversti pakilti į kovą su sovietiniu režimu. Pagrindinė partizanų jėga, padėjusi tikėti, kad jie turi laimėti, buvo katalikų tikėjimas“, - sakė J.Kadžionis.
Apie besitęsiančią sąžinės, dvasinio tyrumo, moralės skaidrumo kovą kalbėjo susirinkusiųjų šiltai sutiktas Seimo narys prof. Vytautas Landsbergis. Tai jo didžiulis nuopelnas, kad Panemunis turi tokį didingą paminklą.
Vilniuje gyvenantis inžinierius mechanikas, akustikas Danielius Gužas per vieną savaitę sugebėjo parašyti knygelę „Paminklas žuvusiems už Lietuvos laisvę“. Autorius ją išleido savo lėšomis. Visą knygelės tiražą profesorius išdovanojo atėjusiems į paminklo atidarymo iškilmes žmonėms. D. Gužui teko partizanauti 1944-1945 metais, tačiau dėl itin svarbių priežasčių jis turėjo pasitraukti iš šios kovos. Namuose buvo motina, mažos seserys. Danieliui pavyko įsikurti Vilniuje. Atostogų metu jis atvažiuodavo pas partizanus. Danielius savo akimis matė, kaip Ažusilių kaime žuvo jo brolis partizanas Balys. Mokslininkas yra prisidėjęs prie paminklo žuvusiems partizanams pastatymo, tačiau dėl ligos bei kitokių gyvenimiškų negandų vilnietis buvo priverstas pasitraukti iš aktyvios veiklos. Buvęs partizanas teigė, kad didingas paminklas Panemunyje buvo pastatytas prof. V.Landsbergio dėka.
Jau paminklui stovint, D. Gužui kilo mintis parašyti knygutę apie jo kūrimą. Vilniuje gyvenančiam vyriškiui tai pavyko įgyvendinti per savaitę. Neieškodamas rėmėjų, šviesuolis knygutę „Paminklas žuvusiems už Lietuvos laisvę“ išleido savo lėšomis – tam paskyrė savo santaupas. Nors kartą per metus D.Gužas atvyksta iš Vilniaus į gimtąjį Sičiūnų kaimą. Nebėra ten jokių trobesių, jie buvo nugriauti per melioraciją.

Bronius VERTELKA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija