Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 27 d.
Nr.65
(1169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Kinas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Viešojoje bibliotekoje – karšta vasara

Lina Eringienė su bibliotekos lankytoju prie kompiuterio

Šakių viešojoje bibliotekoje dirba trylikos žmonių kolektyvas, apie kurį bibliotekos direktorė Regina Ūsienė sako: „Labai geras, juo visada gali pasiremti, vienas čia nieko nepadarysi“. Daug gražių sumanymų turi bibliotekos kolektyvas. Žmonės čia nedejuoja, o dirba. Biblioteka turi šimtą tūkstančių knygų ir apie tris tūkstančius skaitytojų. Jų pagausėjo įvedus internetą.

Projektai, projektai…

Dar praėjusią vasarą direktorės R.Ūsienės paragintos Lina Eringienė, Elena Galdikienė ir Dalija Jasaitienė kibo į darbą - rašyti projektą „Visuomenės informavimas kelyje į Europos Sąjungą“ (vadovė R.Ūsienė). Projektas pateiktas Europos Komisijos delegacijos centrui Lietuvoje, gautas 80 proc. finansavimas, o tai daugiau kaip 60 tūkst. litų. Nauda akivaizdi: įkurtas informacijos centras, įsigyta kompiuterių bei kitos techninės įrangos, sukaupta literatūros Lietuvos integracijos į Europos Sąjungą tema. Dvidešimt šakiečių bibliotekoje ėmė mokytis anglų kalbos nemokamai, kur mokslą tęs septynis mėnesius, dvidešimt žmonių mokosi kompiuterinio raštingumo. Pirmiausia projektas skirtas jauniems ūkininkams ir nedirbančiam jaunimui.


Kol gyva tautos atmintis

Lietuva rašo naujus puslapius į tūkstantmetę istorijos knygą. Mūsų tautos istorijoje tiek heroizmo, tiek dramatiškų, tragiškų laikotarpių! Ir šlove vainikuojančių Lietuvos vardą pasaulyje…
Sūduvos žemė išaugino visą būrį įžymių mokslo, meno, politikos veikėjų. Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija jau antras šimtmetis kuria savo garbingą istoriją. Buvęs šios mokyklos direktorius mokytojas ekspertas Vincas Peckus - aistringas muziejininkas. Prieš kelis dešimtmečius įkūręs mokyklos muziejų, sukaupė jame per šešis tūkstančius eksponatų. Tai neįkainojamos vertės Sūduvos krašto švietimo, kultūros, mokslo lobynas. Be Jono Jablonskio, tautos žadintojų Jono Basanavičiaus, Vinco Kudirkos stendų, parengtos labai įdomios ekspozicijos, skirtos Lietuvos nepriklausomybės metų valstybės veikėjams, kurie žuvo kalėjimuose, tremtyje, nuo sovietinių ir fašistinių tironų. Atskirame stende - XX amžiaus aukštieji dvasininkai, kunigai, nužudyti okupacijos metais. Tūkstančiai lankytojų iš Lietuvos, užsienio svečiai, moksleiviai muziejuje randa labai įdomių eksponatų - senųjų leidinių, dokumentų, abiturientų vinječių, dailininkų įamžintų mokyklos auklėtinių portretų.


Europos gydytojai katalikai apie šiuolaikinio pasaulio iššūkius

Šv.Mišios Aušros Vartų koplyčioje: vysk. J.Tunaitis, kun. V.Pozaikas (Kroatija), dr.E.Pavesi (Šveicarija), prof.dr. Anzani (Italija), dr.M.Stevensas, prof.A.Americi (Italija), prof.Bregeonas (Prancūzija), dr.S.Cahu (Portugalija)

Pirmą kartą Vilniuje gegužės 29 - birželio 1 dienomis vyko Tarptautinės gydytojų katalikų federacijos (FIAMC) Europos asociacijos (FEAMC) valdybos posėdis, kuriame dalyvavo atstovai iš dvylikos Europos šalių: Čekijos, Italijos, Kroatijos, Lenkijos, Lietuvos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Slovakijos, Šveicarijos, Vokietijos. Svečiai buvo apgyvendinti Senamiestyje - naujai suremontuotuose ir atidarytuose Vilniaus arkivyskupijos svečių namuose.
FEAMC valdybos pageidavimu buvo organizuota ekskursija po Vilnių ir Trakus. Posėdžio dalyviai lankėsi Katedroje ir, vadovaujant dr. N.Kitkauskui, buvo supažindinti su jos architektūra, radiniais, istorija. Svečiams buvo parodyti restauruojami Valdovų rūmai, pademonstruotos juose rastos senienos.


Kolpingo kolegijoje - apie verslą

Kauno Kolpingo kolegija pakvietė į konferenciją ,,Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros perspektyvos integracijos į Europos Sąjungą kontekste”. Konferencijai pirmininkavo doc.dr.Sigitas Daukilas bei Kolpingo kolegijos direktorė Leticija Juraškienė. Direktorė pasveikino susirinkusius dalyvius ir pradėjo konferenciją.
„Efektyviausia verslo plėtros perspektyva yra žinių ekonomikoje,- sakė direktorė.- Tai jau mokymo institucijų veiklos sritis - prisidėti prie mūsų žinių visuomenės kūrimo ir jos sėkmingos veiklos. Šiuo metu mokymo institucijos ir mes ypač stengiamės orientuotis ne vien į profesinių žinių perteikimą, bet kreipiame didelį dėmesį į bendrųjų gebėjimų lavinimą, kad kiekvienas mūsų absolventas galėtų pats atsirinkti ir susirasti informaciją, žinias, ugdytis naują profesinę kompetenciją. Kokios kompetencijos reikia šiandien, kokios tos kompetencijos reikės perspektyvoje, plečiantis verslui? Tai galime numatyti tik diskutuodami“.