Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 27 d.
Nr.65
(1169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Kinas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Viešojoje bibliotekoje – karšta vasara

Lina Eringienė su bibliotekos lankytoju prie kompiuterio

Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

Šakių viešojoje bibliotekoje dirba trylikos žmonių kolektyvas, apie kurį bibliotekos direktorė Regina Ūsienė sako: „Labai geras, juo visada gali pasiremti, vienas čia nieko nepadarysi“. Daug gražių sumanymų turi bibliotekos kolektyvas. Žmonės čia nedejuoja, o dirba. Biblioteka turi šimtą tūkstančių knygų ir apie tris tūkstančius skaitytojų. Jų pagausėjo įvedus internetą.

Projektai, projektai…

Dar praėjusią vasarą direktorės R.Ūsienės paragintos Lina Eringienė, Elena Galdikienė ir Dalija Jasaitienė kibo į darbą - rašyti projektą „Visuomenės informavimas kelyje į Europos Sąjungą“ (vadovė R.Ūsienė). Projektas pateiktas Europos Komisijos delegacijos centrui Lietuvoje, gautas 80 proc. finansavimas, o tai daugiau kaip 60 tūkst. litų. Nauda akivaizdi: įkurtas informacijos centras, įsigyta kompiuterių bei kitos techninės įrangos, sukaupta literatūros Lietuvos integracijos į Europos Sąjungą tema. Dvidešimt šakiečių bibliotekoje ėmė mokytis anglų kalbos nemokamai, kur mokslą tęs septynis mėnesius, dvidešimt žmonių mokosi kompiuterinio raštingumo. Pirmiausia projektas skirtas jauniems ūkininkams ir nedirbančiam jaunimui.
Į Šakių laisvalaikio ir pramogų centre surengtą seminarą-diskusiją tema „Lietuvos ateitis Europos Sąjungoje“ atvyko profesorė Neringa Čepaitienė, Seimo nariai Arvydas Vidžiūnas, Mindaugas Bastys. Kalbėta, ginčytasi, išsakyta gražių sumanymų.

„Lietuvos integracija į ES ir kaimo perspektyva“

Šia tema visose rajono seniūnijose vyks seminarai-diskusijos. Susitikimai su Žemės ūkio ministerijos, Marijampolės Europos informacijos centro ar rajono specialistais jau įvyko Kudirkos Naumiesčio, Žvirgždaičių, Slavikų, Sudargo, Lekėčių, Lukšių, Griškabūdžio ir Barzdų seniūnijose. Gyvai vyko pokalbis-diskusija Barzdų bibliotekoje tarp seniūnijos gyventojų ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių biuro vadovo Valdo Laukaičio. Žmonės kėlė jiems rūpimus klausimus: kokia parama bus teikiama jauniesiems ūkininkams, kokia trihektarininkų ateitis, subsidijos, kaimo rėmimas, žemės pardavimas, pieno pardavimo reikalai ir kt. Rugpjūtį surengti susitikimai Gelgaudiškio ir Plokščių seniūnijose. Pasak R.Ūsienės, šakiečių dar laukia malonus susitikimas su Rašytojų sąjungos nariais, bus kalbama apie ES šalių literatūrą, paskutiniojo dešimtmečio lietuvių literatūrą ir jos integraciją į Europos Sąjungos šalių literatūrą, apie vertimus.
Jau keletą metų biblioteka leidžia Šakių rajono kalendorių. „2004 metų Šakių kalendorius“ pasirodys spalio mėnesį, jame, be kita ko, šįkart bus daug informacijos apie Europos Sąjungą.

„Literatūriniu žvilgsniu į Europos Sąjungą“

Šis projektas nedidelis. „Su rajono literatais važiavome į kaimus, kur jie skaitė savo kūrybą, kalbėjome apie Europos Sąjungą, mūsų literatūrinius reikalus, savitumo išlaikymą, - pasakoja R.Ūsienė. – Įsigijome literatūros bibliotekai, skaitytojams, netgi anglų kalba knygelių. Ir šiaip biblioteka turi geros informacinės medžiagos, specialių leidinių“. Poezijos pavasarėlis subūrė bendram suėjimui. Aktorius Petras Venslovas skaitė Pauliaus Širvio eiles, klarnetu grojo Valdas Andriuškevičius, savo kūrybą skaitė rajono literatai. Surengta akcija „Ateik sužinoti“, į kurią susirinko nevyriausybinių organizacijų nariai, bendruomenių centrų atstovai. Bibliotekoje buvo kalbėta apie Europos Sąjungą, nemokamai naudotasi internetu. Įdomiai praėjo renginys – informacinė savaitė „Pažinkime Europos Sąjungą“.

„Filantropijos sampratos ugdymas Šakių bendruomenėje“

Šį projektą finansavo Baltijos-Amerikos partnerystės programa ir Šakių rajono savivaldybė. Projekto koordinatorė - Lina Eringienė. Projektas gimė su literatų klubu „Lygumų šaltinis“. Pagrindinis tikslas – stiprinti ryšį su bendruomene, plėsti kontaktus su verslininkais ir organizacijomis, formuoti visuomenės narių filantropijos sampratą. Vykdant projektą, surengtas Juozo Augustaičio knygos „Gyvieji liudininkai“ pristatymas. Ši knyga – filantropijos pavyzdys: pasakojama kaip buvo siunčiami siuntiniai į Sibirą, kas padėjo J.Augustaičiui išgyventi sunkiomis sąlygomis. Barzdiečiai džiaugėsi turiningu renginiu, kuriam vadovavo L.Eringienė, savo posmus skaitė Janina Marcinkevičienė talkinant meno mokyklos moksleiviams bei dailininkui Remigijui Poderiui. Jų padovanota kūryba – atgaiva daugeliui pilkoje kasdienybėje. Išleistas bibliotekos leidinėlis „Šaltinėlio srovė“, su „Lygumų šaltinio“ klubu išleista knygelė „Suvalkijos signatarų takais“.
Rajono literatai renkasi bibliotekoje, todėl gimė dar vienas bendras projektas – surinkti ir išleisti knygą apie Šakių krašto knygnešius.
Šakiai

Angelė BUŠKEVIČIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija