Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 27 d.
Nr.65
(1169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Kinas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kol gyva tautos atmintis

Lietuva rašo naujus puslapius į tūkstantmetę istorijos knygą. Mūsų tautos istorijoje tiek heroizmo, tiek dramatiškų, tragiškų laikotarpių! Ir šlove vainikuojančių Lietuvos vardą pasaulyje…
Sūduvos žemė išaugino visą būrį įžymių mokslo, meno, politikos veikėjų. Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija jau antras šimtmetis kuria savo garbingą istoriją. Buvęs šios mokyklos direktorius mokytojas ekspertas Vincas Peckus - aistringas muziejininkas. Prieš kelis dešimtmečius įkūręs mokyklos muziejų, sukaupė jame per šešis tūkstančius eksponatų. Tai neįkainojamos vertės Sūduvos krašto švietimo, kultūros, mokslo lobynas. Be Jono Jablonskio, tautos žadintojų Jono Basanavičiaus, Vinco Kudirkos stendų, parengtos labai įdomios ekspozicijos, skirtos Lietuvos nepriklausomybės metų valstybės veikėjams, kurie žuvo kalėjimuose, tremtyje, nuo sovietinių ir fašistinių tironų. Atskirame stende - XX amžiaus aukštieji dvasininkai, kunigai, nužudyti okupacijos metais. Tūkstančiai lankytojų iš Lietuvos, užsienio svečiai, moksleiviai muziejuje randa labai įdomių eksponatų - senųjų leidinių, dokumentų, abiturientų vinječių, dailininkų įamžintų mokyklos auklėtinių portretų.
1992 metais V.Peckus išleido knygą „Senoji Marijampolės gimnazija“. Tai plačios apimties leidinys, atskleidžiantis išskirtinį šios mokyklos vaidmenį lietuvių tautinio atgimimo istorijoje. Pastaraisiais metais V.Peckus pateikė skaitytojams dvi knygas apie Marijampolės mokytojus.
Jau daugiau kaip pusė amžiaus skiria mus nuo dramatiškų pokario metų, kai buvo naikinamas dvasinis tautos elitas, kai okupacinio režimo aukomis tapo vos ne kiekviena šeima. Nepamirštami tragiškieji 1945-1950 metai. Gerai juos mena ir V.Peckus, tuomet mokęsis Prienų „Žiburio“ gimnazijoje, iš kurios į rezistencinę kovą įsijungė daugelis mokytojų, moksleivių. Kraštotyrininkas pradėjo gilintis į Rygiškių Jono gimnazijos auklėtinių likimus. Jam kilo idėja pagerbti, įamžinti žuvusių už tėvynę gimnazijos auklėtinių atminimą. Trejetą metų tyrinėjo archyvus, ieškojo partizanų artimųjų. Šią vasarą pasirodė nauja V.Peckaus knyga „Nežinomos legendos“. Autorių jaudino jaunų kovotojų narsa, prilygstanti legendiniams Margirio didvyriams. Žeidžia dorus lietuvius nūdienos realybė, kad „šiandien jau atsiranda įvairių rašeivų, kurie (…) su neįsivaizduojamu cinizmu ir netgi neapykanta juodina didvyriškiausią Lietuvos istorijos laikotarpį, iškraipo faktus ir nešvankiai spjaudo į tai, kas daugeliui yra sakralu ir neliečiama…“ Partizanai ėjo ne į lygią kovą, ėjo į mirtį. Juos šaukė Tėvynės meilė, šventas idealizmas. „Norėtųsi, - teigia „Legendų“ autorius, - kad šis patriotinis laikotarpis paskatintų mūsų meno atstovus įamžinti partizanų atminimą grožinėje literatūroje, dailėje, muzikoje…“ Nors žuvusiems didvyriams neskambėjo „Requiem“, jų kūnus slapta laidojo lietuviškosios antigonės… (Kiek idėjų kūrėjams!)
„Nežinomose legendose“ paminėti 28 Rygiškių Jono gimnazijos auklėtiniai, žuvę partizaninėje kovoje už tėvynę. Bet tai dar ne visi, taigi darbas bus tęsiamas. O minėtoje knygoje faktai, artimųjų prisiminimai perteikti sugestyviai, įdomiai. Ekspresyvios dailininkės Jolitos Bičkienės iliustracijos. „Legendos“ perpintos poezijos posmais, partizanų dainų fragmentais. Surinkti kovotojų portretai, įvairios nuotraukos.
Liepos 19 dieną buvo pagerbti žuvę Rygiškių Jono gimnazijos auklėtiniai. Po šv.Mišių partizanų artimieji, likę gyvi kovų draugai, bendraminčiai uždegė žvakes, padėjo gėlių Marijampolės miesto kapinėse prie memorialo, skirto žuvusiesiems už tėvynę. Į šviesią vasaros padangę kilo giesmės, skambėjo himnas…
Svečiai rinkosi į senąją gimnaziją. Susikaupimo tyloje suskambo daina „Lietuvos partizanai“. Prasidėjo konferencija. Literatė Zita Lenkutytė-Ruočkuvienė iš „Legendų“ skaitė prisiminimus, eiles. Nauju, šiuolaikinės istorijos vertinimo aspektu į knygoje pateiktus tragiškus įvykius pažvelgė istorikas Jonas Gustaitis. Nepaneigiamais faktais apie pokario kataklizmus kalbėjo buvęs krašto apsaugos viceministras Edmundas Simanaitis. Jis teigė, kad ne emocijomis, o argumentais reikia ginti valstybinę teisę ir teisingumą. Holokaustą, fašizmą pasaulis pasmerkė, o totalinio komunistinio režimo kaltininkai kažkodėl vis apeinami. „Nusikaltimams žmonijai nėra senaties. Lietuva vienintelė, - teigė prelegentas, - 2000 metais Vilniuje surengė Tarptautinį visuomeninio tribunolo procesą“.
Partizanų kova, kaip konferencijos pabaigoje kalbėjo knygos autorius V.Peckus, parodys „ateinančioms kartoms pavyzdį, kaip reikia garbingai gyventi ir garbingai mirti“. Iškilmingai, dramatiškai skambėjo knygoje išspausdinti „Paskutinio Lietuvos partizano paskutinės maldos“ žodžiai: „… Atleisk man, Visagali… Mano geriausias draugas neišlaikė kankinimų ir išdavė mane. Dabar mane kankins. Nebijau kančių. (…) Tik, Dieve mano, vieno bijau: kad mano tauta neprarastų atminties (…). Nueisiu į užmarštį, į juodą nežinią (…) Lietuva atsibus, surankios mūs kaulus iš griovių, iš raistų ir karstuose pastatys prie švento altoriaus… Ir gražiausioje Lietuvos aikštėje pastatys paminklą partizanui ir partizano motinai“.
Legendos prabyla. Legendos seka nemirtingą sakmę kartų kartoms…
O gausius iškilmių dalyvius jungė bendra dvasia kaip kadaise prie Parlamento rūmų. Gražiai skambėjo partizanų dainos senojoje gimnazijoje…

Petronėlė PAŠKAUSKIENĖ
Marijampolė

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija