Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 27 d.
Nr.65
(1169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Kinas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Europos gydytojai katalikai apie šiuolaikinio pasaulio iššūkius

Šv.Mišios Aušros Vartų koplyčioje: vysk. J.Tunaitis, kun. V.Pozaikas (Kroatija), dr.E.Pavesi (Šveicarija), prof.dr. Anzani (Italija), dr.M.Stevensas, prof.A.Americi (Italija), prof.Bregeonas (Prancūzija), dr.S.Cahu (Portugalija)
FEAMC Valdybos vadovybė posėdžio metu (iš kairės): generalinis sekretorius prof.A.Anzani (Italija), prof.J.Marekas (Čekija) - prezidentas, valdybos kapelionas kun. V.Pozaikas (Kroatija),
viceprezidentas dr.H.Stevensas (Olandija)

Pirmą kartą Vilniuje gegužės 29 - birželio 1 dienomis vyko Tarptautinės gydytojų katalikų federacijos (FIAMC) Europos asociacijos (FEAMC) valdybos posėdis, kuriame dalyvavo atstovai iš dvylikos Europos šalių: Čekijos, Italijos, Kroatijos, Lenkijos, Lietuvos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Slovakijos, Šveicarijos, Vokietijos. Svečiai buvo apgyvendinti Senamiestyje - naujai suremontuotuose ir atidarytuose Vilniaus arkivyskupijos svečių namuose.
FEAMC valdybos pageidavimu buvo organizuota ekskursija po Vilnių ir Trakus. Posėdžio dalyviai lankėsi Katedroje ir, vadovaujant dr. N.Kitkauskui, buvo supažindinti su jos architektūra, radiniais, istorija. Svečiams buvo parodyti restauruojami Valdovų rūmai, pademonstruotos juose rastos senienos.
Lankytasi Vilniaus senamiestyje, Šv. Onos, Bernardinų, Šv.Jonų, Šv.Petro ir Povilo bažnyčiose, susipažinta su universitetu, lankytasi prie Televizijos bokšto esančio memorialo, papasakota apie Sausio 13-osios įvykius. Vėliau lankytasi Trakuose, susipažinta su pilimi, muziejais, liudijančiais mūsų tautos praeitį ir dabartį.
Vykusiame FEAMC valdybos posėdyje kalbėdamas pirmas, turėjau papasakoti apie Lietuvių katalikų mokslo akademijos Medicinos skyriaus ir Pasaulinės gydytojų „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos veiklą. Pabrėžiau, kad visi posėdyje sprendžiami klausimai (mano atstovaujamųjų organizacijų veikla, 2004 metais įvyksiančio FEAMC kongreso ir kiti organizaciniai klausimai) yra svarbūs mums, vilniečiams, ir visos Lietuvos gydytojams katalikams. Per visą 50 sovietinės okupacijos metų ateistine ir materialistine pasaulėžiūra buvo žalojama visų gyventojų sąmonė, niekinamos žmogaus teisės. Dėl to smuko žmonių moralė, sugriuvo šeimos institucija, padaugėjo nusikaltimų, korupcijos, nesąžiningumo, trūksta dvasingumo. Šalia tautinio ir politinio atgimimo dar būtinas ir dvasinis tautos atgimimas. Visiems posėdžio dalyviams buvo įteiktas leidinys apie LKMA bibliografiją, pateikti visų narių mokslo darbai anglų kalba. Prisiminta, kad Lietuvos asociacija „Už žmogaus gyvybę“ įkurta 1996 metais. 1997-aisiais ji atnaujinta Hipokrato priesaika, kurią pasirašė 42 habilituoti medicinos mokslų daktarai, profesoriai. Šia priesaika jau prisiekė ne tik jauni gydytojai, bet ir tie, kurie sovietinės okupacijos metu apskritai nebuvo prisiekę, jau turintieji nemažą praktinio darbo patyrimą - iš viso apie 2000 gydytojų. Prie Katalikų Bažnyčios esančiuose šeimos centruose yra įgyvendinamos programos jaunuomenei: „Gyvenimo kryžkelėje“, „Vilties angelas“, „Paauglių žvaigždė“ ir kt. Funkcionuoja Rachelės klubai. Visi šeimos centrai aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos asociacija „Už žmogaus gyvybę“. Yra leidžiami įvairūs leidiniai – žurnalas „Už gyvybę“ leidžiamas keturis kartus per metus, „Sveikatos apsaugos darbuotojų chartija“ (1997 m.).
LKMA Medicinos skyrius glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos asociacija „Už gyvybę“, organizuojamos konferencijos ir seminarai, minimos pasaulinės ligonių ir gyvybės dienos. Siekiama, kad Seimas priimtų tik tokius įstatymus, kurie gerbtų žmogaus gyvybę ir orumą. Yra priimti donorų organų ir audinių transplantacijos įstatymai, kuriuos remia ne tik mūsų organizacijos, bet ir Katalikų Bažnyčia, ragindama piliečius tapti donorais po mirties. Tačiau kiti įstatymai, susiję su žmogaus gyvybe ir orumu, yra blogos kokybės, ir Seimas, kuriame daugumą sudaro socialistai ir liberalai, rengiasi priimti reprodukcinės sveikatos ir lytinio švietimo įstatymus. Tada jauni žmonės (daugiausia moksleiviai) galėtų gauti „draugišką pagalbą“ - piliules, sukeliančias abortus, prezervatyvus. Minėti įstatymai legalizuotų fertilizaciją in vitro (nors ji ir šiuo metu vykdoma nelegaliai). Šiuo klausimu ne vieną kartą esame kreipęsi į Prezidentą, Seimą, Ministrą Pirmininką, diskutavę laikraščiuose, žurnaluose, televizijoje. Į šį procesą įsitraukė ir Katalikų Bažnyčia, visuomenė: per savaitę buvo surinkta aštuoni tūkstančiai gyventojų, pasisakiusių prieš šio įstatymo priėmimą, parašų. Kol kas įstatymo priėmimas sustabdytas, tačiau jėgos, suinteresuotos bizniu, nenurimsta ir, matyt, rudenį „patobulintas“ įstatymas vėl bus svarstomas Seime.
Spaudoje, televizijoje vis gvildenama eutanazijos problema. Aborto įstatymas (pagal moters apsisprendimą) egzistuoja nuo 1955 metų.
Mūsų iniciatyva Rasų kapinėse yra pastatytas paminklas negimusiems kūdikiams, o prie moterų klinikos - paminklas Motinai.
Mūsų organizacijų veiklą trikdo lėšų ir inventoriaus stoka. Lietuva sėkmingiau balsavo už įstojimą į Europos Sąjungą, o tai turės reikšmės praturtinant mūsų visuomenę europietiškomis krikščioniškosiomis dvasinėmis vertybėmis. Daug gražių ir prasmingų minčių išdėstė doc. A.Šaulauskienė, Lietuvos asociacijos „Už žmogaus gyvybę“ pirmininkė.
FEAMC valdybos prezidentas prof. J.Marekas (Čekija) aptarė klausimą dėl Bulgarijos gydytojų katalikų asociacijos priėmimo į FEAMC. Buvo nutarta ją priimti. Šiemet gruodžio 6 dieną Barselonoje vyks konferencija „Krikščionys Europos konvencijoje“, kurioje kviečiami dalyvauti ne tik politikų lyderiai, bet ir visų lygių krikščioniškųjų organizacijų atstovai, universitetų ekspertai, teisės profesionalai ir specialistai, Europos Sąjungos tarybų, komitetų, Konvento nariai, Bažnyčios judėjimai ir organizatoriai.
FEAMC sekretorius prof.A.Anzani nurodė, jog praėjusiame posėdyje iš 22 valstybių narių nedalyvavo dešimties valstybių atstovai. Jau daugelį metų posėdžiuose nedalyvauja Albanijos, Austrijos, Danijos, Airijos atstovai.
FEAMC iždininkas prof. Bregeonas ragino visus atstovus atsiskaityti už nario mokestį, pateikė pajamų ir išlaidų ataskaitas.
FEAMC viceprezidentas H.Stevensas pateikė svarstyti 2004 metais Bratislavoje vyksiančio kongreso planą. Dėl kongreso temos - pavadinimo vyko diskusijos ir buvo nutarta kol kas jį pavadinti: „Nauji iššūkiai medicinoje ir sveikatos apsaugoje šiuolaikinėje Europoje“, paliekant teisę apsispręsti iki kito posėdžio. Kongresas Bratislavoje neturėtų būti pasaulinio kongreso Seule europinis variantas. Kongrese turėtų būti sprendžiamos problemos, susijusios su Europa. Numatoma, kad veiks šešios sekcijos: 1) Iššūkiai žmogaus genetikoje, 2) Žmogaus reprodukcija, 3) Vaiko teisės ir pediatrinė medicina, 4) Pasiūla, poreikis ir teisė medicinoje, sveikatos apsaugoje, 5) Psichiatrija, 6) Paliatyvinė ir terminalinė medicina - pagalba.
Pasiūlytos temos pranešimams: 1) Žmogaus klonavimas, 2) Kamieninių ląstelių tyrimas, 3) Kontracepcija, 4) Pagalbinė reprodukcija, 5) Natūralus šeimos planavimas, 6) Senelių, invalidų prieglaudos, 7) Medicininės etikos mokymas, 8) Postmodernizmo iššūkiai, 9) Postmodernizmas ir bioetika, 10) Medicinos etika moderniame pasaulyje, 11) Ekumenizmas ir šiuolaikinė bioetika, 12) Medicina Europoje ir gydytojas katalikas, 13) Kūno teologija, 14) Šeimos medicina, 15) Klinikinė psichologija krikščioniškoje perspektyvoje, 16) Medicininės etikos institutai / bioetinis švietimas ir tyrimas.
Pranešimų tekstus siųsti moksliniam komitetui iki 2004 m. balandžio 1 d. Pranešimas turi būti įvertintas mažiausiai vienos bet kurios sekcijos vadovo ar nario.
Buvo priimtas kongreso planas keliomis kalbomis: anglų, vokiečių, slovakų (čekų), rusų, italų ir prancūzų. Kongresas vyks 2004 m. liepos 1-4 dienomis Bratislavoje.
Nutarta, kad kitas valdybos posėdis įvyks Šveicarijoje.
Posėdis baigtas (kaip ir pradėtas) valdybos kapeliono kun. V.Pozaiko (Kroatija) sukurta malda.
Šv.Mišios buvo aukojamos vysk. J.Tunaičio, asistuojant kun. V.Pozaikui, Aušros Vartų koplyčioje. Jos aukotos lotyniškai, skaitiniai - lenkų, anglų kalbomis, psalmė giedota prancūziškai (pritariant visiems svečiams), o homiliją pasakė FEAMC valdybos kapelionas V.Pozaikas.
Po šv.Mišių kiekvienos valstybės atstovui buvo įteikta atmintinė apie Aušros Vartų koplyčią. Per bendrą atsisveikinimo vakarienę pasikeista nuomonėmis, mintimis, įspūdžiais.

Prof. dr. Leonas- Laimutis MAČIŪNAS,
Lietuvių katalikų mokslo akademijos Medicinos skyriaus pirmininkas
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija