Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 27 d.
Nr.65
(1169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Kinas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dovydo klausimai sinagogoje

Sinagogoje – Kauno valstybinis choras

Pavelo Bermano pavardė jau nebe pirmą kartą matoma šios vasaros Pažaislio festivalio afišose. Bet premjera, ir dar Kauno sinagogoje, – naujas puslapis muzikos užrašuose. Šį sekmadienį – Pažaislio muzikos festivalyje daug išankstinių diskusijų ir įvairių nuomonių bei svarstymų susilaukusi kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus premjera „Septyni Dovydo klausimai ir rauda“. Tai liturginė drama smuikui solo, mišriam chorui, vyrų ir moterų oktetams. Kūrinį atliko Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis, dirigavęs ir šioje premjeroje), solo smuiku griežė P.Bermanas.
Kompozitoriaus G.Kuprevičiaus naujojo kūrinio temos pasirinkimas – drąsus ir atsakingas. Liturginės dramos pagrindu tapo „Senojo Testamento“ Antroji Samuelio knyga, kuri prasideda pasakojimu, kaip Dovydas elgėsi po karaliaus Sauliaus ir jo sūnaus Jehonatano, ištikimo Dovydo bičiulio bei jo žmonos Mikalės brolio, mirties. Dovydas klausinėja, kaip žuvo Saulius, bei aprauda karalių Saulių ir jo sūnų Jehonataną.
Muzikinę liturginę dramą „Septyni Dovydo klausimai ir rauda“ sudaro aštuonios dalys. Choras kūrinį atliko jidiš kalba (intarpus lietuviškai).


Muzika suvienijo...

Talentingų menininkių trio: pianistė Audronė Eitmanavičiūtė, aktorė Rūta Staliliūnaitė ir dainininkė Sabina Martinaitytė

Muzikinė kalba vienija – žinoma visiems tiesa. Gražus, bet abstraktus posakis Lazario, Valentinos ir Pavelo Bermanų meistriškumo kursų dalyvių koncerte, su Pažaislio festivalio vėliava, įgavo tiesioginę prasmę: koncertavo įvairių šalių muzikantai, pritariant Kauno kameriniam orkestrui, diriguojamam meno vadovo P. Bermano. Tipiškas italas Vincenzo Paolini (24 metų) ir netipiška japonė Rutsuko Yamagishi (gimusi Kanadoje, mokėsi Japonijoje, nuo 1997 metų gyvena Italijoje, kad galėtų tobulintis pas Bermaną), jaunutė prancūzė Marie Vermeulin (20 metų, 2002 metais jau koncertavusi su Kauno kameriniu orkestru) ir dar visai vaikiška rusė Ana Kavalerova (15 metų) – juos jungia ne tik fortepijonas ir sudėtingi kūriniai, bet ir tai, kad jie visi savaip atrado Italiją, kurioje tobulinasi pas Lazarį, Valentiną ir Pavelą Bermanus.