Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 27 d.
Nr.65
(1169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Kinas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Britų mokslininko mirtis gali turėti įtakos Didžiosios Britanijos politinei situacijai

Britų mokslininkas Deividas Kelis

Premjerą Tonį Bleirą užgriuvo didžiausios
problemos per visus šešerius vadovavimo ministrų kabinetui metus

EPA-ELTA nuotraukos

Sausio 28-ąją JAV prezidentas Dž.Bušas Kongrese skaitė kasmetį pranešimą apie padėtį šalyje. Pagrindine šio pranešimo tema tapo S.Huseino režimo keliama grėsmė bei galimas amerikiečių atsakas. Tuo tarpu Didžiosios Britanijos premjeras T.Bleiras, britų slaptųjų tarnybų surinktais duomenimis, dar 2002-ųjų rugsėjį tvirtino neva Irakas pajėgus be jokios kitos valstybės pagalbos per penkerius metus sukurti branduolinį ginklą, o įsikišus kokiai nors kitai šaliai, šis procesas tetruktų vos metus ar dvejus. Tačiau ir neturėdamas branduolinio ginklo Irakas kelia grėsmę ne tik Persijos įlankos šalims, Turkijai, Graikijai ir Izraeliui, bet ir Kipre dislokuotiems britų kariams. Cheminio ar biologinio ginklo S.Huseinas esą galėtų griebtis net per 45 minutes.
T.Bleiro pranešimas parlamente privertė JT Saugumo Tarybą 2002 m. lapkričio 8-ąją priimti 1441 rezoliuciją, kuri įpareigojo Irako vadovybę nedelsiant įsileisti JT pareigūnus ir per 30 dienų pateikti dokumentus apie draudžiamų tipų ginklų kūrimą. S.Huseinas dvylikos tūkstančių puslapių deklaraciją suspėjo pateikti laiku, tačiau joje nė žodžiu neužsiminta apie masinio naikinimo ginklus. Du mėnesius Irako teritorijoje dirbę JT inspektoriai neaptiko nei masinio naikinimo ginklų slėptuvių, nei jo gamybai būtinų komponentų saugyklų. Nebuvo rasta ir iki 1991-ųjų Irake buvusių nuodingųjų medžiagų bei infekcinių ligų sukėlėjų atsargų. Bagdadas teigė, kad jas jau seniai sunaikino, tačiau to įrodyti arba nesugebėjo, arba paprasčiausiai nenorėjo.

Irako ir Nigerio sandėrio nebuvo

Amerikiečių nuomonė, kad pulti Iraką būtina, itin sustiprėjo po vasario 5-ąją JT Saugumo Taryboje perskaityto JAV valstybės sekretoriaus K.Pauelo pranešimo. K.Pauelas pateikė palydoviniu ryšiu užfiksuotų įtartinų Irako objektų fotografijų ir mikrobiologinių laboratorijų piešinių. Tąkart nebuvo užsiminta apie S.Huseino mėginimus įsigyti branduolinio ginklo gamybai būtino urano vienoje iš Afrikos valstybių – Nigeryje. Tuo tarpu ne vienas oficialus asmuo šią informaciją pateikė kaip nenuginčijamą patvirtinimą, jog būtina griebtis karinių veiksmų.
Vėliau atlikta kruopšti nepriklausomų ekspertų analizė parodė, kad neva slaptą Nigerio ir Irako sandėrį patvirtinantys dokumentai viso labo tebuvusi klastotė. Pavyzdžiui, vienas pateiktų dokumentų buvo pasirašytas buvusio Nigerio užsienio reikalų ministro, kuris iš tiesų šį postą paliko daugiau nei prieš dvejus metus. Kitame dokumente buvo suklastotas Nigerio prezidento M.Tandži parašas. Tad nejaugi britų ir amerikiečių slaptosios tarnybos neatliko dokumentų ekspertizės? Na, o nenorėję savo pavardžių skelbti JAV slaptųjų tarnybų pareigūnai žiniasklaidos atstovus tikino, kad šiuos dokumentus perdavė trečioji šalis, Italija. Italijos žvalgyba ,,Sismi“ tokius gandus skubėjo paneigti. Netrukus paaiškėjo, jog JAV ambasados atstovams juos pateikė italų žurnalistė E.Burba. Dienraštis, kuriame ji dirbo, šią medžiagą spausdinti atsisakė, abejodamas jos patikimumu.

Skandalingoji BBC laida ir jos pasekmės

Tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje gegužės 29-ąją kilo dar vienas su slaptąja informacija apie Iraką susijęs skandalas. BBC žurnalistas E.Hiliganas radijo laidoje paskelbė, kad premjero T.Bleiro kalbos, esą Irakui tereikia vos 45 minučių cheminiui bei biologiniui ginklui panaudoti, toli gražu neatitinka tikrovės. E.Hiliganas teigė informaciją gavęs iš patikimo šaltinio. Premjero T.Bleiro atstovas spaudai netruko pareikalauti viešo BBC atsiprašymo, kurio taip ir nesulaukė. Birželio 19-ąją viename parlamento komitetų kalbėjęs žurnalistas atsisakė įvardyti, kas yra tas slaptasis informatorius. Jis tik paminėjo, kad tai gana aukštas pareigas užimantis asmuo, puikiai susipažinęs su žvalgybos gautais duomenimis apie Irako ginkluotę.
Netrukus vienas po kito Londono laikraščiai ėmė skelbti sužinoję tą slaptąjį informatorių. Pasak pranešimų, tai mikrobiologas D.Kelis, ankščiau dirbęs JT inspektoriumi Irake bei konsultavęs vyriausybę masinio naikinimo ginklų klausimais, o dabar talkinantis Gynybos ministerijai. D.Kelis esą pats pranešęs savo tiesioginiams viršininkams apie pokalbį su E.Hiliganu, likus savaitei iki sensacingosios laidos. D.Kelis teigė laidoje atpažinęs savo paties mintis, tačiau neigė žurnalistui suteikęs informacijos apie slaptųjų tarnybų veiklą. BBC ir tada nepatvirtino, kad šis žmogus bendravo su E.Hiliganu.
Liepos 15-ąją D.Kelis buvo pakviestas į parlamentą. Susirinkusieji pamatė nedidelio ūgio vyriškį, kuris kalbėjo taip tyliai, jog teko ne kartą prašyti jį kalbėti kiek galima garsiau ir net išjungti triukšmingą oro kondicionavimo sistemą. D.Kelio apklausą televizija transliavo tiesiogiai. Mikrobiologas pasakojo su žurnalistu E.Hiliganu susitikęs tris kartus. Pirmasis susitikimas įvykęs prieš žurnalisto kelionę į Iraką šios šalies vyriausybės kvietimu - D.Kelio buvo prašoma patarimų kelionei. Kitų dviejų susitikimų metu daugiausia kalbėta apie kelionės rezultatus. D.Kelis teigė nesuteikęs slaptos informacijos, kurios, beje, ir neturėjęs. Jo turėta JT inspekcijos medžiaga nebuvusi valstybės paslaptis. Parlamente D.Kelis du kartus pabrėžė tvirtai tikėjęs, kad Irakas kelia grėsmę kaimyninių valstybių bei Jungtinės Karalystės saugumui. Į klausimus, ar nemano, kad Gynybos ministerija be reikalo paviešino jo asmenybę ir ar nelaiko savęs nepelnytai nukentėjusiu, mokslininkas atsakė tai priimantis kaip neišvengiamą būtinybę.

Savižudybė

Po dviejų dienų Didžiosios Britanijos premjeras T.Bleiras išskrido į Vašingtoną. JAV Kongrese jo laukė pats aukščiausias apdovanojimas – Auksinis medalis. Tokį apdovanojimą iki šiol buvo gavęs vienintelis britas – V.Čerčilis. Dėkodamas už jam suteiktą garbę, T.Bleiras pabrėžė, kad Didžioji Britanija ir JAV kovoja ne tam, kad taptų pasaulio valdovėmis. Kovojama, kad būtų užkirstas kelias bet kokioms religinio fanatizmo atmainoms. T.Bleiras atmetė kaltinimus dėl suklastotų žvalgybos duomenų. Pasak jo, net jei ir buvo klysta, svarbiausia, jog likviduotas režimas, atnešęs itin daug aukų. Britų premjeras pareiškė tikįs, kad istorija pateisins sąjungininkų karinius veiksmus Irake.
Vizitas Vašingtone turėjo tapti T.Bleiro triumfo žygiu, tačiau taip neatsitiko. Skrydžio į Vašingtoną metu Didžiąją Britaniją sukrėtė Oksfordo apylinkėse įvykusi tragedija.
Liepos 17-osios popietę D.Kelis išėjo iš namų, pasakęs žmonai, kad eina pasivaikščioti. Tokie pasivaikščiojimai neretai tęsdavosi keletą valandų, nes mokslininkas mėgdavo užsukti į pakelėje esančią užeigą palošti kortomis. Kaimynai jį laikė kukliu ir doru piliečiu, daugelis apie D.Kelio veiklą sužinojo tik iš televizijos reportažų.
Kitą rytą policijos pareigūnai rado D.Kelio lavoną. Žiniasklaidai buvo pranešta, kad mokslininkas nusižudė persipjaudamas kairiosios rankos venas. Šalia lavono buvo rastas peilis ir stipraus poveikio nuskausminamųjų buteliukas.

Trumpas T.Bleiro triumfas gali virsti vyriausybės krize

Premjeras T.Bleiras apie D.Kelio mirtį sužinojo pakeliui į Tokiją. Japonijos sostinėje vykusios spaudos konferencijos metu, vienam žurnalistui paklausus, ar krauju susitepęs rankas premjeras neturėtų atsistatydinti, T.Bleiras išbalo ir nieko neatsakė. Didžiosios Britanijos konservatorių lyderis D.Smitas paragino premjerą kuo greičiau grįžti į tėvynę ir sušaukti neeilinę parlamento sesiją. Pats premjeras neigia galimas permainas ministrų kabinete ar savo atsistatydinimą, kurio norėtų politiniai oponentai.
D.Kelio mirties aplinkybes tirianti lordo B.Hatono komisija žada apklausti ne tik premjerą, bet ir Didžiosios Britanijos gynybos ministrą. Tuo tarpu BBC ir jai atstovaujantis E.Hiliganas tvirtina teisingai pateikę iš mokslininko gautą informaciją, o esą parlamente šis pateikęs tikrovės neatitinkančius duomenis. Turimus pokalbių įrašus žadama pateikti tik teismui.
Sunku pasakyti, kas kalčiausias dėl D.Kelio mirties. Ekspertas patyrė milžinišką spaudimą paviešinus jo asmenybę, juo domėjosi ne tik tiesioginiai viršininkai, bet ir žiniasklaida bei politikai. Artimieji sako, kad D.Kelis paskutinėmis gyvenimo dienomis buvo kankinamas didžiulės depresijos. Tačiau kol kas dar nėra aišku, kas paskatino jį griebtis peilio. Mokslininkas nepaliko jokio priešmirtinio laiško, o iš jo elektroninio pašto dėžutės kelios valandos prieš mirtį išsiųsti laiškai taip pat neatskleidžia ketinimų pasitraukti iš gyvenimo. Mirties aplinkybes tirianti byla bus paini, tiesa, teisėjas lordas B.Hatonas žada ją išnagrinėti kuo greičiau.
2004-ųjų rugpjūtį, metais ankščiau nei planuota, savo postą paliks britų žvalgybos ,,MI-6“ vadovas R.Dialavas. Žiniasklaida šį atsistatydinimą sieja su vadinamuoju Irako dosjė bei D.Kelio mirtimi. Po pastarųjų skandalų britai ėmė mažiau pasitikėti vyriausybe bei slaptosiomis tarnybomis. Patylomis kalbama, kad žiniasklaidos atstovams D.Kelį nurodė Gynybos ministerijos pareigūnai, nusprendę paaukoti savo bendradarbį, kurio tikslios pareigos tebelaikomos paslaptyje. BBC ir vyriausybės atstovai vieni kitų adresu negaili aštrios kritikos, įvairiausių kaltinimų bei raginimų atsistatydinti tiek premjerui, tiek ir BBC vadovui.
Be jokių abejonių, premjerą T.Bleirą užgriuvo didžiausios problemos per visus šešerius vadovavimo ministrų kabinetui metus. Vyriausybės veiksmus šiandien kritikuoja ne tik politiniai oponentai, bei ir radikalesnių pažiūrų leiboristai. Todėl jei T.Bleiras nesugebės pakreipti situacijos savo naudai, rugsėjo mėnesį vyksiančiame leiboristų suvažiavime gali įvykti šios partijos skilimas.

Gražina MINKAUSKAITĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija