Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 29 d.
Nr.66
(1170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Valstybė ir Bažnyčia
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Ūkis
Istorijos vingiai
Mums rašo
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kur dingo lietuviai?

Šiais metais mūsų tauta paminėjo garbingųjų vyrų S.Dariaus ir S.Girėno skrydį per Atlanto vandenyną. Liepos 17 dieną Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje už juos buvo aukotos šv. Mišios. Kunigas po šv. Mišių, palaiminęs susirinkusiuosius, nesiskubino eiti nuo altoriaus. Dairėsi į kairę ir į dešinę. Po to, giliai įkvėpęs, atsisėdo ir garsiai ištarė klausiamąjį sakinį: „Kur dingo lietuviai?“ Suklusome: mūsų tebuvo tik apie šimtą maldininkų ir beveik visi pensinio amžiaus. Pamąstėme, kad mūsų padaugės, kai nuvyksime į Aukštuosius Šančius, prie lakūnų kapo. Bet apsirikome – ten susirinko dar mažiau. Apėmė graudulys.
Prieš keletą dienų Lietuva paminėjo Juodojo kaspino dieną, t.y. 64-ąsias metines, kai 1939 m. rugpjūčio 23 d. Maskvoje buvo pasirašyta iš anksto suderinta Vokietijos ir Sovietų Sąjungos nepuolimo sutartis. Be viešai paskelbtų tekstų, buvo pasirašytas ir slaptasis papildomas protokolas. Pagal jį abi šalys Rytų Europos valstybes pasidalijo įtakos sferomis. Lietuva iš pradžių atsidūrė Vokietijos įtakos sferoje, o rugsėjo 28 dieną pagal naują susitarimą buvo perleista Stalinui.
Rugpjūčio 23 dieną kauniečiai rinkosi į Karo muziejaus sodelį, kur daugiausia paminklų žymiems mūsų tautos žmonėms. Čia, šiame panteone, gyvena Lietuvos dvasia.
Lietuva tų sutarčių nepamiršo ir negali pamiršti. Su didžia pagarba prisimename 1987-ųjų rugpjūtį, kai Lietuvos laisvės lyga prie Adomo Mickevičiaus paminklo Vilniuje surengė pirmą viešą Molotovo-Ribentropo paktą smerkiantį mitingą. Šis renginys paskatino drąsiau siekti Lietuvai nepriklausomybės. Mums privalu prisiminti ir tą faktą, kai 1989 metais Lietuvos Sąjūdžio, Latvijos ir Estijos Liaudies frontų organizuota „Baltijos kelio“ akcija buvo skirta Molotovo-Ribentropo pakto 50-mečiui paminėti. „Baltijos kelias“ nustebino pasaulį trijų pavergtų tautų solidarumu.
Sovietinės okupacijos metais Maskvos ideologas Suslovas buvo pareiškęs, kad Lietuva išliks, bet tiktai nebebus lietuvių. Nejaugi Suslovo išsakytoji mintis išsipildys dabartinėje mūsų laisvoje demokratinėje Lietuvoje?
Gerbiami Lietuvos žmonės! Mes privalome atkurti lietuvių tautos dvasią. O tai galėsime padaryti tiktai išvien eidami, bendrai dirbdami. Turime būti patvaresni už skaidriuosius deimantus, atsparūs svetimoms masinėms kultūroms ir moderniajam ateizmui. Todėl B.Brazdžionio žodžiais ir kviečiu:

Burtis lietuvį prie lietuvio
Ir gyvą širdį prie gyvos širdies,
Kad tamsiame vidurnaktį nežuvę,
Pakiltume rytmečiui gyventi ir žydėt!

Povilas MEŠKAUSKAS
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija