Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 29 d.
Nr.66
(1170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Valstybė ir Bažnyčia
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Ūkis
Istorijos vingiai
Mums rašo
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Paskirtas naujas užsienio lietuvių sielovadininkas

Prel. Edmundas Putrimas

Vladimiro Gulevičiaus (ELTA) nuotrauka

Popiežiui Jonui Pauliui II priėmus užsienio lietuvių katalikų vyskupo Pauliaus Baltakio atsistatydinimo iš sielovadinių pareigų raštą, Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas kardinolas Audrys Juozas Bačkis pranešė apie pasikeitimus, liečiančius užsienio lietuvių katalikų sielovadą.
Popiežius Jonas Paulius II 1984 m. liepos 1 d. paskyrė Jo Ekscelenciją vyskupą P.Baltakį, OFM, rūpintis užsienio lietuvių sielovada. Glaudžiai bendradarbiaudamas su vietos vyskupais, vysk. P.Baltakis lankydavo lietuvių bendruomenes Argentinoje, Australijoje, Baltarusijoje, Brazilijoje, Belgijoje, Kanadoje, Kolumbijoje Estijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Havajuose, Italijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Sibire, Švedijoje, Ukrainoje, Urugvajuje, JAV ir Venesueloje.
Vysk. P.Baltakio apsilankymai pasitarnavo glaudesnei vienybei su  Šventuoju Sostu, vietinėmis bendruomenėmis, taip pat ir su Bažnyčia Lietuvoje. Antra vertus, padėjo lietuvių bendruomenėms užsienyje  išlaikyti savo religinę, tautinę ir kultūrinę tapatybę. Ypač svarbi užsienio lietuvių sielovados koordinatoriaus misija yra naujaisiais laikais, kai, ieškodami pragyvenimo šaltinio, iš nepriklausomos Lietuvos pasitraukė daug lietuvių. Neturėdami gilių religinių ir tautinių šaknų, jie ypač yra reikalingi evangelizacijos.
Lietuvos Vyskupų Konferencija labai vertina vyskupo P.Baltakio tarnystę,  pasiaukojimą ir rūpestį lietuviais visame pasaulyje ir nuoširdžiai dėkoja už jo ganytojišką veiklą.
Šventajam Tėvui priėmus vyskupo P.A.Baltakio atsistatydinimą iš sielovados lietuviams katalikams užsienyje pareigų, Lietuvos Vyskupų Konferencija deleguoja prelatą Edmundą Putrimą rūpintis užsienio lietuvių sielovada. Šia proga Šventasis Tėvas kun. E. Putrimui suteikė prelato garbės titulą.
Lietuvos Vyskupų Konferencija tikisi, kad prelatas E.Putrimas, palaikydamas glaudžius ryšius su vietos šalių vyskupais, bus Lietuvos vyskupų atstovas ir koordinatorius lietuviams, gyvenantiems už Lietuvos Respublikos ribų. Vienybėje su Šventuoju Tėvu ir visuotine bei vietine Bažnyčia padės kiekvienam lietuviui gyventi autentišku Kristaus mokslu, taip pat palaikys ir tautinę bei kultūrinę savimonę. Lietuvos Vyskupų Konferencija nuoširdžiai linki prelatui E.Putrimui Dievo palaimos ir Mergelės Marijos globos.

* * *

Prel. E.Putrimas gimė 1959 m. rugsėjo 3 d. Toronte, Kanadoje, lietuvių emigrantų Sofijos Laurinavičiūtės ir Mindaugo Putrimų šeimoje. 1980 metais įstojęs į Popiežiškąją šv. Kazimiero kolegiją Romoje, gavo kunigo šventimus iš popiežiaus Jono Pauliaus II 1985 m. birželio 2 d. Šv. Petro bazilikoje Romoje. Lig šiol buvo pagrindinis užsienio lietuvių vysk. P.Baltakio bendradarbis – sekretorius, kanceliarijos administratorius bei sielovados tarybos narys, atsakingas už jaunimo apaštalavimą. Kun. E.Putrimas 1991-1992 metais lankė lietuvių parapijas Argentinoje, Urugvajuje, Brazilijoje, Kolumbijoje ir Venesueloje. 1992-1994 metais buvo Vasario 16-osios gimnazijos Vokietijoje kapelionu ir dėstytoju. 1994 metais prie Šv. Juozapo Darbininko parapijos Klaipėdoje įsteigė Dvasinės pagalbos jaunimui centrą, skirtą jaunimo savarankiškumui ugdyti pagal krikščioniškus principus. Šiuo metu yra Centro direktorių valdybos narys. Aktyvus užsienio lietuvių veikloje, rengia ir vadovauja jaunimo vasaros stovykloms Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Nuo 1995 metų yra Kanados lietuvių bendruomenės, o nuo 1997 metų dar ir Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybų narys. Dabartiniu metu kun. E.Putrimas dirba vikaru Toronto lietuvių Priskėlimo parapijoje ir kapelionu Toronto tarptautiniame “L.B. Pearson” oro uoste.

XXI, VR

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija