Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 3 d.
Nr.67
(1171)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Istorija ir dabartis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

„Širšių medus“

Rašytojas Kazys Saja dėkoja, kad Marcinkonių kaimo teatras ,,išleido į gyvenimą“ jo kūrinį

Marcinkonyse vyko ketvirtasis mėgėjiškų kaimo teatrų festivalis ,,Širšių medus 2003“. Marcinkoniškiai ir svečiai turėjo progą pamatyti trijų vienų geriausių šalyje kaimo teatrų spektaklius: Marcinkonių kaimo teatro suvaidintą K.Sajos pjesę ,,Maišas, kuriame nugalabijo šešką“(režisierės R.Avižinienė ir N.Čaplikienė), Trakų ,,Karališkojo teatro“ suvaidintą A.Fedo komediją ,,Žvakelė užgeso“ (režisierius V.Mikalauskas) ir A.Kazragio ,,Žentelį“, Matuizų teatro suvaidintą V.Čiplio komediją ,,Medinė piela“(režisierė I.Čaplikienė).
Šių tradicija tapusių festivalių Marcinkonyse sumanytoja - Marcinkonių kultūros centro direktorė Rimutė Avižinienė. Pasak jos, idėja mėgėjiškų kaimo teatrų pasirodymus rengti Marcinkonyse atsirado tada, kai su jos vadovaujamu Marcinkonių kaimo teatru pradėjo dažniau lankytis įvairiuose renginiuose. Tuomet pagalvojo, kad ir marcinkoniškiams verta būtų išvysti geriausių kaimo teatrų pasirodymus. Pavadinimą šiam renginiui irgi sugalvojo netradicinį.
„Širšių medus“- senovinis firminis patiekalas, kurį marcinkoniškiai, būdami nelabai turtingi, bet ganėtinai išradingi, gamindavo iš cukraus, miltų ir pieno su grietinėle. Jį gamindavo šventėms arba laukdami svečių. Niekur kitur, tik Marcinkonių apylinkėse, jo buvo galima paragauti.
Kaimo teatrų šventėse ,,Širšių medus“, vykstančiose kas dveji metai, kviečiami ir dalyvauja geriausi Lietuvos mėgėjiški kaimo teatrai. Jų spektakliuose gvildenamos aktualios problemos ir juokiamasi iš žmogaus silpnybių: gobšumo, pavydo, alkoholizmo.
Šiemetėje mėgėjiškų teatrų šventėje buvo paminėtas ir dešimtasis Marcinkonių kaimo teatro jubiliejus. Pasak jo vadovės R.Avižinienės, dešimtmetis kaimo teatrui - tai labai daug. Per dešimt metų marcinkoniškiai suvaidino septynis spektaklius pagal R.Kašausko, E.Liegutės, K.Sajos ir kitų autorių pjeses. Dalyvauta įvairiuose tarptautiniuose ir respublikiniuose renginiuose – respublikinėse kaimo teatrų šventėse ,,Pastogė“, tarptautinėse kaimo teatrų krivūlėse, kaimo teatrų festivaliuose ,,Pienių vynas“ ir kituose. Marcinkoniškiai artistai didžiuojasi, kad renginiuose nuolat patenka į geriausių kolektyvų penketuką ir parsiveža apdovanojimų.
Per dešimt metų Marcinkonių kaimo teatre vaidino 27 artistai. Jubiliejaus šventėje visi jie buvo pagerbti – artistams įteiktos suvenyrinės lėkštės.
Šiemetėje šventėje dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis ir rašytojas K.Saja su žmonomis, rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Laima Vilbikienė, kiti svečiai.
Po teatrų pasirodymų vyko smagi vakaronė.

Rūta AVERKIENĖ
Marcinkonys, Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija