Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 3 d.
Nr.67
(1171)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Istorija ir dabartis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Gatvės gyventojams atminti

Kryžiaus meistras Antanas Klova prie savo namo Staniūnų gatvėje

Autoriaus nuotrauka

Panevėžyje, šalia Ramygalos gatvės, ties ta vieta, kur yra akmenų malūnas, greta pastatytas medinis kryžius. Jis yra skirtas į Amžinybę išėjusiems šios gatvės gyventojams atminti. Kryžiaus projekto autorė – Panevėžyje dirbanti muziejininkė Joana Viga Čiplytė. Šiemet skaitytojus aplankė jos ranka rašyta knyga „Einu gyventi“. Tai įspūdingas pasakojimas ir apie Ramygalos gatvės miestelėnų gyvenimą, vaikų pomėgius ir nuotykius. Apybraižoje dominuoja autobiografiniai motyvai.
Šešių metrų aukščio kryžių padirbo panevėžietis Antanas Klova.Tai tautodailininko vienas didžiausių darbų. Minėjimas prie kryžiaus, kuriame bus prisiminti jau mirę Ramygalos - vienos gražiausių miesto gatvių - gyventojai, įvyks rugsėjo 5 dieną 15 val.
Tautodailininkas A. Klova - žinomas medžio meistras. Anuomečiame Kauno S. Žuko dailės technikume jis įgijo taikomosios dailės ir medžio meninio apdirbimo specialybę. Iš Pasvalio krašto kilusio tautodailininko kūrinių galima rasti daugelyje šalies vietų. Tai dažniausiai kryžiai ir koplytstulpiai. Menininko atliktų darbų yra iškeliavę į užsienį. Meistras mėgsta daryti ir nedidelius dirbinius. Medyje jis yra įamžinęs nemažai Lietuvos bažnyčių.
Paįstrio vidurinėje mokykloje darbų mokytoju dirbantis A. Klova kažkada yra gyvenęs Ramygalos gatvėje. Daryti kryžių, kuriuo prisimenami į Amžinybę išėję šios Panevėžio gatvės gyventojai, tautodailininkui buvo ypatingai malonu.

Bronius VERTELKA
Panevėžys

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija