Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 3 d.
Nr.67
(1171)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Istorija ir dabartis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Sostinėje atidaryta pirmoji transporto estakada

Kun. Vaclovas Aliulis pašventino estakadą
Estakada vertinama kaip įspūdinga: perdangos ilgis siekia 207,65 m, plotis - 20,5 m su keturiomis eismo juostomis ir skiriamąja

Trijų sostinės mikrorajonų sandūroje - T. Narbuto gatvės ir Laisvės prospekto sankryžoje ketvirtadienį atidaryta pirmoji dviejų lygių Vilniuje transporto estakada. Iškilmėse dalyvavo susisiekimo ministras Zigmantas Balčytis, sostinės savivaldybės vadovai, UAB “Vilniaus kapitalinė statyba” atstovai, kiti atsakingi asmenys.
Ministras Z. Balčytis padėkojo unikalaus objekto šalies sostinėje statytojams už greitą ir kokybiškai atliktą darbą.
Estakados T. Narbuto gatvės ir Laisvės prospekto sankryžoje statybos darbai Vilniaus miesto savivaldybės užsakymu prasidėjo 2002 metų rugsėjo mėnesį ir tęsėsi mažiau negu metus. Šis objektas tam tikra prasme yra unikalus Lietuvos statybininkams - pirmą kartą estakadą projektavo ir savo jėgomis statė Lietuvos įmonės. Pirmą kartą naudojant nepertraukiamo betonavimo būdą išpiltas toks didelis kiekis betono - 3300 kub. m per dvi nepertraukiamo darbo paras.
Pirmiausia buvo rekonstruojamos ir perkeliamos inžinerinės komunikacijos - šilumos tinklai, lietaus kanalizacija, ryšio ir elektros kabeliai, dujotiekis ir t.t. Vėliau buvo atlikti estakados pamatų įrengimo darbai.
Estakada vertinama kaip įspūdinga: perdangos ilgis siekia 207,65 m, plotis - 20,5 m su keturiomis eismo juostomis ir skiriamąja. Estakados konstrukcija - monolitinė gelžbetoninė perdanga ant gelžbetoninių atramų. Abi estakados puses įrėmina patogūs turėklai. Jos pylimus palaiko atraminės sienutės. Perdangos armavimui panaudota 560 tonų armatūros, paklota 2875 m gofruotos skardos vamzdžių. Bendra šio šiuolaikiško komplekso vertė - daugiau nei 30 mln. Lt.
Specialistų teigimu, naujoji estakada turėtų sumažinti automobilių kamščius, dabar susidarančius Pilaitės, Karoliniškių ir Viršuliškių rajonų sandūros kelių sistemoje - T. Narbuto gatvėje ir Laisvės prospekte. Šis kompleksas dar labiau suaktyvins visą Vilniaus gatvių modernizavimo procesą ir pagerins bendrą susisiekimo būklę mieste.

ELTA
Tomo Bauro (ELTA) nuotraukos

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija