Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 3 d.
Nr.67
(1171)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Istorija ir dabartis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Lietuvių godos
Žurnalistės I.Gintarės pokalbis
su Laisvės Kovų dalyviu, publicistu Baliu Urbonu

Balys Urbonas, grįžęs iš sovietinio kalėjimo

I.Gintarė: Kas jūs ir iš kur jūs, Baly Urbonai? Šitaip klausiu, nors ir gerai žinau, kad daugelis Lietuvos žmonių jus pažįsta iš koncertinės ir žurnalistinės radijo veiklos, taigi pristatinėti jūsų lyg ir nereikėtų, bet „XXI amžiaus“ laikraščio, kuriame žadate bendradarbiauti, skaitytojams bus įdomu sužinoti apie tai, ko turbūt dar niekam nepapasakojot?
B.Urbonas: Pirmiausia noriu padėkoti „XXI amžiaus“ laikraščiui (kažkada seniai mane kalbinusiam), jo redaktoriui, sumaniusiam tas „Lietuvių godas“ savaip atgaivinti, kad šimtai tūkstančių anų buvusių mano klausytojų galėtų skaityti savo autoriaus mintis, prenumeruodami ar kitaip susipažindami su „XXI amžiumi“.
Dabar prisistatau: esu pirmų pirmiausia dzūkų krašto giedorėlis. Labai mažam patiko vieversių ir lakštingalų balsai. „Gal nuog jų, kap ty cei dzūkai sako, ir nusklausiau“. Aišku, nesusilyginsiu su kokiom dabartinėm popmuzikos žvaigždėm ar kokiais moderniais poetais, kurie, tarkime, varnos krankimą įdomiausiu garso ir ritmo sąskambiu įvardija ar nepakartojama, novatoriškiausia muzika laiko.


Šeštasis „Nenugalėtosios Lietuvos“ tomas

Neseniai knygynuose pasirodė knygos „Nenugalėtoji Lietuva“ šeštasis tomas (Algimantas Liekis, Vilnius, „Margi raštai“, 2002, 700 egz., 752 p.). Knyga skirta iki šiol mūsų literatūroje nenagrinėtai problemai – lietuvių pabėgėlių Vakarų Europoje 1944-1955 metais gyvenimo sąlygoms, politinei ir kultūrinei veiklai, VLIK’o darbui, lietuvių tremtinių ir Pasaulio lietuvių bendruomenės veiklai, Lietuvos laisvės vaduotojų savitarpio santykiams nušviesti.
Darbo tikslą knygos autorius nusakė taip: „Tarp mažiausiai istoriografijoje tyrinėtų problemų yra lietuvių tremtinių gyvenimas ir veikla Vakarų Europoje Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių stovyklose. (…)
Tremtinių gyvenimo ir veiklos ypatumų, jų įnašo, sprendžiant Lietuvos išlaisvinimo bylą, atskleidimas gausins ne tik mūsų istoriją, žinias, bet ir užpildys iki šiol dar gana tuštoką tremties metų istoriją“.
Knygoje yra pratarmė, dvylika skyrių, baigiamasis žodis ir naudotos literatūros sąrašas.