Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 5 d.
Nr.68
(1172)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Žvilgsnis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Spindinti popiežiaus Pijaus XI tiara - parodos kulminacija

Į Vilnių atvežta unikali vertybė iš Vatikano Šv. Petro bazilikos lobyno - popiežiaus Pijaus XI tiara

Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Ilgalaikę parodą “Krikščionybė Lietuvos mene” kelioms savaitėms praturtino aukščiausios bažnytinės valdžios simbolis - puošni popiežiaus Pijaus XI tiara iš Vatikano Šv. Petro bazilikos zakristijos lobyno. Pradedant minėti popiežiaus Jono Pauliaus II apaštališkosios kelionės į Lietuvą dešimtmetį, ketvirtadienį parodoje pristatyta ir ypatinga krikščioniškosios dailės relikvija iš Vatikano apaštalinės bibliotekos - auksu iliustruoto vadinamojo „Anžu legendariumo”, arba Kristaus ir šventųjų kankinių gyvenimo istorijas vaizduojančios pergamentinės knygos faksimilė „Pasionala”, kaip manoma, prieš keletą amžių išvežta iš Lietuvos į Italiją.
Kaip sakė Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, vienos iš dvylikos Vatikane saugomų tiarų eksponavimas parodoje “Krikščionybė Lietuvos mene” yra kulminacinis taškas šios ilgalaikės ekspozicijos baigiamąjį pusmetį. Sprendimas po ilgų derybų Lietuvoje eksponuoti itin retai iš Vatikano išvežamą vertybę vertinamas ir kaip Vatikano valstybės sekretoriato bei Šv. Petro bazilikos vadovų palankumo Lietuvai ženklas.
Popiežius Pijus XI greta dabartinio Katalikų Bažnyčios vadovo Jono Pauliaus II yra bene artimiausiai su Lietuva susijęs Apaštalų sosto įpėdinis. Prieš tapdamas popiežiumi, Milano arkivyskupas Akilė Ratis buvo Šventojo Sosto pasiuntinys Lietuvai ir Lenkijai, 1920 metais net du kartus lankėsi Lietuvoje - Vilniuje, Kaune, Kaišiadoryse. Tapęs Popiežiumi, 1926 metais įsteigė savarankišką Lietuvos Katalikų Bažnyčios provinciją, sudarė konkordatą su Lietuva, šalies katalikų šventoves dosniai apdovanojo liturginiais drabužiais ir indais. Parodoje „Krikščionybė Lietuvos mene” eksponuojama ir šio Popiežiaus Panevėžio Katedrai padovanota monstrancija.
Specialioje dėžėje į Vilnių atvežta tiara, kurią popiežiui Pijui XI padovanojo Milano miesto gyventojai, yra laikoma vienu vertingiausių XX a. pirmosios pusės Europos juvelyrikos kūrinių, turinčių italų renesanso ir “art deco” stiliaus bruožų. Originalios kūginės formos korpuso konstrukcijai panaudotas ypač smulkus sidabrinis filigraninis sietelis, vidinė mitra susiūta iš balto šilko. Trys mitrą gaubiančios tiaros karūnos bei jos viršūnė su kryželiu sukurtos iš aukštos prabos aukso, padabintos dviem dideliais deimantais, įvairaus dydžio rubinais, smaragdais, perlais. Du šilkiniai tiaros kaspinai austi bei siuvinėti sidabro ir aukso gijomis, išpuošti brangakmeniais.
Jau keturis dešimtmečius popiežiai per iškilmes nebedėvi tiaros, kuri labiau suprantama kaip žemiškosios valdžios atributas. Tačiau tiara liko vienu svarbiausių istorinių popiežiaus institucijos, Vatikano valstybės ir visos Katalikų Bažnyčios simbolių.
Vertingas eksponatas įkainotas 250 tūkst. eurų, arba beveik milijonu litų.
Kad barokinis puošnumas neužgožtų tiaros meninio subtilumo, ją nuspręsta eksponuoti ne Vilniaus Arkikatedros lobyno patalpoje, o šalia įrengtoje stiklinėje vitrinoje.
Netoliese rodoma ir iš Vatikano atvežta ypatinga krikščioniškosios dailės relikvija - gausiai ir itin meistriškai iliuminuota Kristaus bei šventųjų kankinių gyvenimo ir kančios istorijos pergamentinė knyga, kurią XIV a. pradžioje sukūrė italų meistrai. Manoma, kad “Pasionalą” pirmajam Vilniaus vyskupui Andriui (1387-1398) yra dovanoję Lietuvos ir Lenkijos valdovai Jogaila bei šv. Jadvyga Anžujietė, o vyskupas jį testamentu palikęs Vilniaus Katedrai. Du šimtmečius saugota Vilniuje, XVII amžiuje ši unikali knyga, padovanota vienam nusipelniusiam italui, pateko į Italiją ir popiežiaus Benedikto XIV buvo perduota Vatikano apaštalinei bibliotekai. Tai viena vertingiausių ir labiausiai saugomų šios bibliotekos rankraštyno knygų.
Abi Vatikano vertybės Vilniuje bus eksponuojamos iki rugsėjo 21 dienos.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija