Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 5 d.
Nr.68
(1172)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Žvilgsnis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Jonas Paulius II – visų mūsų sąžinės veidrodis

Prieš dešimt metų, 1993 m. rugsėjo 4 d., popiežius Jonas Paulius II, išlipęs iš „Alitalia“ lėktuvo, pabučiavo Lietuvos žemę. Tai buvo ypatingas gestas, simbolizuojantis Šventojo Tėvo didžią pagarbą ir meilę mūsų tėvynei ir kiekvienam jos žmogui. Nors prie lėktuvo trapo jo laukė šalies vadovai ir Bažnyčios ganytojai, tačiau šis neužmirštamas bučinys išreiškė Jono Pauliaus II tvirčiausią širdies nuostatą: Kristaus meile myliu ne tik žinomiausius visuomenės atstovus, bet ir mažiausiai žinomus, ir labiausiai įvairių vargų kamuojamus (šioje žemėje gyvenančius) žmones.
Popiežiaus istorinis atvykimas į Lietuvą, kuri neseniai buvo nusimetusi ateistinio persekiojimo ir sovietinio totalitarizmo grandines, nemažą dalį žmonių paskatino ieškoti artesnio bendravimo su Viešpačiu. Jono Pauliaus II krikščioniška dvasia persmelkti žodžiai, kurie buvo skelbiami visomis žiniasklaidos priemonėmis, daugeliui suteikė naujos šviesos ir drąsos labiau pažinti Kristų. Iš jo sklido Gerojo Ganytojo meilė, kurios šilumą juto kiekvienas, kas tik įdėmiai klausėsi Šventojo Tėvo lietuviškų žodžių. Taip pat ir kai kuriems ateistams bei indiferentams Romos Vyskupo lankymasis mūsų krašte padėjo iš naujo perkainoti savo vertybes…
Deja, tenka pripažinti, kad visuotinė bedieviška propaganda, kelis dešimtmečius (visomis išgalėmis) trukdžiusi mūsų visuomenei laisvai pažinti pačią svarbiausią vertybę – Dievą ir Jo mokslo šviesoje – save pačius ir kitus žmones, matyt, buvo taip užliūliavusi žmonių sąmonę, kad daugelis ir atgautos nepriklausomybės sąlygomis dar nebuvo pasirengę priimti iš Šventojo Tėvo širdies ir lūpų sklindančių Gerosios Naujienos spindulių, kurie, apšviesdami žmonių protus ir širdis, padeda individui „atsižadėti ankstesnio senojo žmogaus gyvenimo būdo, žlugdančio apgaulingais geismais, atsinaujinti savo proto dvasinėje gelmėje, apsivilkti nauju žmogumi, sutvertu pagal Dievą teisume ir tiesos šventume“ (Ef 4, 22 – 24). Vis dėlto neabejotina, kad tam tikrai daliai mūsų kraštiečių Popiežiaus žodžiai, maldos, palaiminimai ir jo artimas buvimas turėjo labai svarbios įtakos jų gyvenimui.
Kai dvasiniu žvilgsniu žvelgiame į Joną Paulių II, pastebime labai svarbią jo savybę – beatodairišką tarnystę visiems žmonėms. Ne veltui jis turi titulą servus servorum Dei (Dievo tarnų tarnas). Kaip Viešpats Jėzus tapo žmonių tarnu, kad išmokytų savo sekėjus krikščioniškos tarnystės meno, taip ir Jo Vietininkas – Karolis Vojtyla mums spindi sektinu tarnystės Jėzui pavyzdžiu net ir tada, kai, pavyzdžiui, kai kurie pasaulio valstybių vadovai ignoravo Popiežių karo Irake atžvilgiu.
Šio sekmadienio Evangelijoje skaitome, kaip Jėzus išgydo kurčnebylį (plg. Mk 7, 31 – 37). Dėl to žmonės, be galo stebėdamiesi, kalbėjo: „Jis visa gerai padarė!“ (Mk 7, 37). Ir Vicarius Christi (Kristaus vikaras, pavaduotojas), išvien su visa Vyskupų kolegija veikdamas, savo visais darbais liudija, kad ir regimajai Kristaus galvai – Popiežiui tinka šie žodžiai: „Jis visa gerai daro!“
Sulaukę Jono Pauliaus II apsilankymo Lietuvoje jubiliejinės datos, melskimės už jį, idant mūsų vyriausiasis Katalikų Bažnyčios Ganytojas turėtų pakankamai jėgų vykti į įvairius kraštus ir galėtų visur liudyti Kristų. O Jis tegul dabar mus apšviečia nauja malonės šviesa, kad Šventojo Tėvo bekompromisinis Jėzaus tiesos skelbimas ir jos laikymasis taptų mumyse vis augančio pasišventimo Viešpačiui Jėzui ir Dievo Motinai Marijai priežastimi.

Kun. Vytenis VAŠKELIS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija