Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 12 d.
Nr.70
(1174)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Tik senovėje taip būdavo

Šv.Mišias aukoja klebonas
kun. Stasys Toleikis

Atlaidų kulminacija – Telšių vyskupo
dr. Jono Borutos, SJ, aukojamos šv.Mišios

POŽERĖ. Nedidelėje Kristaus Atsimainymo bažnyčioje jau nuo seno vyksta Kristaus Atsimainymo atlaidai, į kuriuos suvažiuoja tikintieji iš atokiausių Žemaitijos kampelių. Melsdamiesi prie Kristaus Atsimainymo statulos tikintieji šiuose atlaiduose patiria nuostabių Dievo malonių.

Pirmus metus aptarnaujantis Laukuvos parapiją, tuo pačiu ir Požerę, jaunas klebonas kun. Stasys Toleikis padarė viską, kad atlaidai būtų kuo iškilmingesni, pilni maldos dvasios. Buvo pakviesta kunigų, išdabinta bažnyčia, įrengtas lauko altorius, sustatyti šventoriuje suolai, kad būtų kur prisėsti senyvo amžiaus žmonėms.
Rugpjūčio 9-osios vakarą atlaidai prasidėjo vakarinėmis šv.Mišiomis, kurias aukojo klebonas kun. S.Toleikis. O rugpjūčio 10-osios, sekmadienio, rytą į Požerę plūstelėjo minios tikinčiųjų, buvo daug jaunimo ir vaikų. Pirmąsias šv. Mišias aukojo kun. S.Toleikis, o pamokslą pasakė Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos Žemaičių Kalvarijos propedeutinių kursų direktorius kun. Jonas Ačas. Jis aiškino Kristaus Atsimainymo prasmę, pateikė vaizdingų pavyzdžių iš kasdienio gyvenimo. Votyvą, skirtą jaunimui, aukojo kun. J.Ačas. Jis pasakė dar vieną pamokslą, šį kartą jaunimui, susietą su atlaidais.

Vidurdienį atlaidų dalyviai sutiko garbingiausią svečią - Telšių vyskupą dr. Joną Borutą, SJ, lydimą generalvikaro prelato Juozo Šiurio, Telšių vyskupijos kurijos sekretoriaus kun. Remigijaus Saunoriaus ir Telšių kunigų seminarijos prefekto kun. Eligijaus Astrausko. Dėl tikinčiųjų gausybės šv. Mišias teko aukoti lauke, prie bažnyčios. Per pamokslą vyskupas ragino melstis, atsiversti ir priimti amžiną Dievo Meilę.

Paskui prasidėjo iškilminga atlaidų procesija aplink bažnyčią – šventoriuje subangavo didžiulė žmonių jūra. „Tik senovėje tokie atlaidai Požerėje būdavo – ir dabar, pradėjus dirbti naujajam klebonui S.Toleikiui, tokie vėl tapo“, - džiaugėsi tikintieji įspūdingais atlaidais.

Pasibaigus pamaldoms, Požerės pagrindinės mokyklos stadione koncertavo Laukuvos ir Palentinio kaimo kapelų muzikantai, dainininkai ir šokėjai.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

Restauruota bažnyčia

TENENIAI. Čia baigta restauruoti Šv. Barboros bažnyčia. Metus trukusios restauracijos metu buvo sustiprinti pamatai, pakeisti supuvę sienojai, stogo ir bokštelio laikančiosios medžio konstrukcijos, stogo skardos danga, bažnyčia iš naujo apkalta lentomis. Bažnyčia ir varpinė sudaro pastatų kompleksą, pastatytą 1731 metais iš kirviu tašytų eglinių rąstų. Šv. Barboros bažnyčioje išlikę daug autentiškų elementų, būdingų Žemaitijos medinių bažnyčių architektūrai. Maldos namų pagrindinio pastato fasado plotis atitinka jo aukštį. Į Kultūros vertybių registrą įtrauktai architektūrinę ir kraštovaizdinę vertę turinčiai bažnyčiai atnaujinti Kultūros vertybių apsaugos departamentas skyrė 150 tūkstančių litų. Ją restauravo UAB “Kauno restauracija” ir UAB “Telšių meistras”.

Pagal Eltą

Atlaidų svečias - seminarijos rektorius

KVĖDARNA. Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčioje iš trijų čia esančių altorių vienas skirtas šv. Baltramiejui. Kasmet, išskrendant gandrams, čia švenčiami Šv. Baltramiejaus atlaidai.

Šiemet, rugpjūčio 24-ąją, į Kvėdarnos bažnyčią gausiai rinkosi tikintieji. Kvėdarniškis klebonas kun. Kazys Žąsytis, padedamas savo pagalbininko kun.Algirdo Lukšio, pasistengė atlaidams suteikti tikro dvasingumo.

Pirmąsias atlaidų šv.Mišias - Votyvą aukojo kun. A.Lukšas, o pamokslą, susietą su Šv.Baltramiejaus diena, pasakė Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius, teologijos daktaras kan. Algis Genutis. Be to, šis garbus svečias aukojo atlaidų Sumą ir pasakė dar vieną pamokslą.

Kaip ir įprasta atlaiduose, vyko procesija aplink bažnyčią, giedojo Kvėdarnos bažnyčios choras, kunigams per šv. Mišias patarnavo kvėdarniškiai berniukai, adoravo kvėdarniškės mergaitės.

Iš toliau atvykusieji į atlaidus gėrėjosi gražiai tvarkoma bažnyčia, jos švara, tvarka, skoningu interjeru. Atrodo, jog kiekvienas bažnyčioje esantis daiktelis yra padėtas savo vietoje, o pati bažnyčia neperkrauta gėlėmis ar menkaverte atributika.

Žilvinas PRANAITIS

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija