Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 12 d.
Nr.70
(1174)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Aleksoto dekanate

Bažnyčios sukaktis, vyskupų viešnagė
ir knyga apie parapiją

TABARIŠKIAI. Parapijos Kristaus Karaliaus bažnyčia sekmadienį šventė 75 metų sukaktį. Ta proga parapijoje lankėsi Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, Seimo ir Kauno rajono valdžios atstovai, kaimyninių parapijų ir dekanato kunigai. Po šv. Mišių buvo teikiamas Sutvirtinimo sakramentas. Vėliau pristatyta šiai progai išleista knyga “Tabariškių parapija vakar ir šiandien”, vyko koncertas.
Nedidelis Tabariškių bažnytkaimis senovėje buvęs dvaras, kurio gyventojai priklausė Garliavos parapijai. Bažnytkaimiui kuriantis dvaro žemėje, Nepriklausomos Lietuvos žemės reformos metu naujai suprojektuotai parapijai buvo išskirti 8 ha žemės. 1927-1928 metais patys gyventojai pasistatė medinę bažnytėlę, kuriai vėliau suteiktas Kristaus Karaliaus titulas. Pirmasis klebonas kun. Vincentas Kizlaitis pastatė varpinę, sutvarkė parapinius trobesius ir padidino bažnyčią. Medinė Tabariškių bažnyčia mena ir tragišką įvykį - 1941 metais, pačioje Antrojo pasaulinio karo pradžioje, į bažnyčią įsiveržę vokiečių kariai nužudė prie altoriaus klūpėjusį diakoną Vaclovą Stulginskį, sušaudė šventus paveikslus ir altoriaus kryžių.

Kaip rašoma knygoje „Mūsų Lietuva”, Tabariškės garsios ir tuo, kad prie pat miestelio buvo žymaus gamtininko profesoriaus Tado Ivanausko sodyba Obelynė. 1929 metais sodybos savininkas čia įsteigė pirmąjį Lietuvoje lapių auginimo ūkį, kuriam pirmosios trys lapės buvo atvežtos iš Princo Edvardo salos Kanadoje.

Pagal Eltą

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija