Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 19 d.
Nr.72
(1176)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Nijolė DLUGAUSKAITĖ

Juozapas

Salomėja

Juozapas Stakauskas gimė 1871 m. vasario 19 (kovo 3) d. Krekenavos valsčiuje, Užliaušių kaime. 1888 metais jaunuolis įstojo į Žemaičių kunigų seminariją. Tais metais seminarijoje susibūrė slapta lietuvių klierikų Tėvynės mylėtojų kuopelė, kurios nariu buvo ir J. Stakauskas. 1892-aisiais jis pasiunčiamas toliau mokytis Peterburgo dvasinėje akademijoje, kurią baigė teologijos magistro laipsniu ir 1895 metų pabaigoje įšventintas kunigu.

Grįžęs į vyskupiją, kun. J. Stakauskas paskiriamas katedros vikaru ir Kauno mergaičių gimnazijos kapelionu. 1898-aisiais pakviestas į Kauno kunigų seminariją, kur dėstė lotynų kalbą ir bažnytinį giedojimą. Kun. J. Stakauskas rėmė klierikų lietuviškumą ir prašydavo rektoriaus leidimo lietuviškoms dainoms bei deklamacijoms. Tuo metu seminarijos inspektoriumi buvo fanatiškas lenkininkas kun. Pranciškus Kriškijonas. Matyt, jis ir pranešė vyskupui Mečislovui Paliulioniui apie kun. J. Stakausko lietuviškumą. O šis vyskupas šalindavo iš seminarijos visus profesorius, kurie viešai reiškė palankumą lietuvių kalbai. Ne vienas lietuvių atgimimo veikėjas vyskupo buvo iškeltas į Kuršą. Kun. J. Stakauskas 1901 metais paskiriamas Liepojos gimnazijos kapelionu. Tai buvo savotiška tremtis.


Juk viskas žemėje praeina…

Seserų Švč. Jėzaus Širdies Tarnaičių sesers
Genovaitės Rimkaitės mirties 15-osioms metinėms

 

Kaip Tu mane čia įžiūrėjai –
Dulkelę žemės menką?
Šalia savęs statei… Pakėlei…
Iš dulkių šių aplinkui –

Stebėdamasi begaliniu Jo gerumu, klausinėjo Dievą Švč. Jėzaus Širdies tarnaitė sesuo Genovaitė Rimkaitė. Rugsėjo 14 dieną minėjome penkiolikos metų sukaktį nuo jos mirties.

Juozo ir Elenos Rimkų šeimoje ji buvo devintoji. Gimė 1902 m. sausio 3 d. Vilniuje. Baigusi gimnaziją mokslus tęsė Kaune – Vytauto Didžiojo universitete. Studijuodama (1933 m.) dirbo Kauno moterų kultūros draugijos mergaičių mokytojų seminarijoje. Dėstė pasaulinę literatūrą, tautosaką, geografiją. Dirbo ir seserų Švč. Jėzaus Širdies Tarnaičių mergaičių gimnazijoje. Taip pat buvo mergaičių mokytojų seminarijos bendrabučio vedėja.