Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 19 d.
Nr.72
(1176)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dėl kino filmo „Niekas nenorėjo mirti“

P R O T E S T A S

Lietuvos Respublikos prezidentas Rolandas Paksas, vykdamas oficialaus vizito į Gruziją ir Armėniją, nusivežė Lietuvos partizanų kovą diskredituojantį V.Žalakevičiaus kino filmą „Niekas nenorėjo mirti“.

Nežinome, ar Prezidentas pats taip nutarė, ar jam šį filmą nuvežti patarė Prezidentūros ar Kultūros ministerijos „aplinka“. Tačiau Tautinio pasididžiavimo programą kuriančio ir gilią pagarbą partizanams oficialiuose minėjimuose reiškiančio Prezidento toks pasirinkimas yra tikras akibrokštas. O gal Prezidentas praktikuoja dvigubus standartus?

Buvusių politinių kalinių ir tremtinių bei partizanų pareiga – priminti ponui Prezidentui, kad minimas kino filmas yra sukurtas LKP CK nurodymu tuoj po to, kai okupantai smurtu, teroru ir nežmoniškomis represijomis nuslopino ginkluotą pasipriešinimą Lietuvoje. Tada LKP CK davė nurodymus LSSR Mokslų akademijai ir kūrybinėms organizacijoms rinkti ir publikuoti partizanų kovą šmeižiančią medžiagą, literatūros kūriniuose ir kino filmuose ginkluotą pasipriešinimo kovą vaizduoti kaip klasių kovą ar pilietinį karą.

Kino filmo kūrėjai CK užduotį įvykdė nepriekaištingai. Jame žiūrovas nemato nei okupacinės kariuomenės, nei NKVD ar MGB baudžiamųjų būrių, nei trėmimų ar nekaltų žmonių žiaurių kankinimų. Partizanų būrį „neutralizuoja“ to paties kaimo vyrai per „klasių kovą“.
Šis Prezidento akibrokštas laisvės kovotojams primena kitą panašų įvykį, kai į Frankfurto knygų mugę naujausios lietuvių literatūros tarptautiniam reprezentavimui buvo pasirinkta partizanus ir jų vadus šmeižianti M.Ivaškevičiaus knyga „Žali“.

Peršasi išvada, kad naujajame tūkstantmetyje, kaip ir okupacijos metais, šmeižto kampanijos prieš Lietuvos partizanų šventą kovą už laisvę ir nepriklausomybę yra specialiai organizuojamos. Akivaizdu, kad šio šmeižto įkvėpėjai sukinėjasi šalia Kultūros ministerijos.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga griežtai protestuoja prieš besikartojančias šmeižto kampanijas, iškraipančias Lietuvos partizanų kovos tikslus ir uždavinius, protestuoja prieš laisvės kovų istorijos klastojimus.

Povilas Jakučionis,

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija