Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 19 d.
Nr.72
(1176)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Baigėsi Šiluvos atlaidai

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Šv. Mišių koncelebracijai Šiluvoje vadovavo
kardinolas Audrys Juozas Bačkis

Šiluvos atlaiduose rugsėjo 8 dieną buvo melstasi už motinas, rugsėjo 9 dieną maldininkai meldėsi už neįgaliuosius, gydytojus ir ligonių slaugytojus, o rugsėjo 10-ąją – už kunigus, seseris ir brolius vienuolius. Rugsėjo 11-ąją melstasi už policijos ir teisėtvarkos darbuotojus. Šv. Mišiose giedojo VRM vyrų choras „Sakalas“ (choro vadovas R.Makarevičius). Po šv. Mišių, be minėto choro, koncertavo VRM pučiamųjų orkestras (meno vadovas ir dirigentas A.Radzevičius). Rugsėjo 12-oji buvo skirta Lietuvos kariuomenei, o rugsėjo 13-oji – vaikams ir jaunimui. Šiais metais, kaip reta, visą laiką Šiluvoje buvo puikus oras. Tai maldininkams ir piligrimams suteikė dvasinio pakilimo, telkė maldai ir susikaupimui šv. Mišių metu.

Lietuvos kariuomenės diena

Maldininkų eiseną su Šiaulių
vyskupu Eugenijumi Bartuliu
Šiluvoje pasitiko Kauno
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Šiluvos atlaiduose - Lietuvos krašto apsaugos
ir Lietuvos kariuomenės vadovai

Šiluvoje randa paguodą visi - ir sveiki, ir neįgalieji

Vladimiro Gulevičiaus (ELTA) nuotraukos

Penktadienį, rugsėjo 12 dieną, į Šiluvą iš visos Lietuvos suvažiavo ne tik maldininkai, bet ir visų Lietuvos karinių dalinių atstovai, politiniai kaliniai, tremtiniai, partizanai, Lietuvos vietinės rinktinės kariai veteranai su savo vėliavomis, gražia uniforma, kariškai pasitempę. Šv. Mišias už Lietuvos kariuomenę aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Lietuvos kariuomenės ordinaras Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir didelė grupė Lietuvos kunigų. Į šventę atvyko Lietuvos krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, Lietuvos sausumos kariuomenės vadas generolas Valdas Tutkus, Lietuvos kariuomenės vyriausiasis kapelionas pulkininkas leitenantas Juozas Gražulis, dalinių vadai.

Visa aikštė priešais altorių margavo nuo vėliavų šilkų ir aukso spindesio. Vyskupas E.Bartulis per homiliją sakė: „Kaip anuomet Kristaus laikais, taip ir jūs šiandien visi stovite lauke ir trokštate pasikalbėti su Jėzumi. Ir Išganytojas, kreipdamasis į kiekvieną jūsų, sakė: „Tas yra mano brolis, kuris vykdo mano dangiškojo Tėvo valią”. Jus, mieli kariai, siuntė tarnauti, saugoti mūsų tėvynę, ginti ją nuo priešų, kad ji galėtų išlaikyti savo laisvę, teisingumą ir saugumą. Ne taip dažnai kariai dalyvauja karuose. Ypač dabar, kada mūsų Lietuva taiki ir laisva. Visuomet turime būti budrūs, tačiau dvasiniai priešai puola mus kiekvieną akimirką. Ir čia mes turime parodyti labai tvirtą valią, tvirtą charakterį, išsiugdyti kilnias asmenybes, kad sugebėtume tarnauti, mylėti ir pasiaukoti. Mes, visi čia susirinkę, esame Dievo šeima. Kad vadintumės broliais ir seserimis, turime vykdyti mūsų Viešpaties valią. Mūsų užduotis – šlovinti Viešpatį visu savo gyvenimu, visa sava veikla, visomis savo užduotimis“.

Po šv. Mišių su padėkos žodžiais Lietuvos Bažnyčios hierarchams kreipėsi KAM vadovas L. Linkevičius, generolas majoras J. Kronkaitis. Įspūdingai giedojo Lietuvos karo akademijos choras. Po arkivyskupo S. Tamkevičiaus palaiminimo visi rinkosi Šiluvos vidurinės mokyklos stadione paragauti kareiviškos košės, atsigaivinti karšta arbata.

Baigiamoji diena skirta
šeimai stiprinti

Sekmadienį, rugsėjo 14 dieną, paskutinės atlaidų šv. Mišios buvo skirtos šeimai stiprinti, taip pat Jono Pauliaus II vizito į Lietuvą dešimtmečiui paminėti. Ryte į Šiluvą atėjo Šiaulių vyskupijos maldininkų eisena, penktadienį savo žygį pradėjusi Kryžių kalne. Per tris dienas nuėjusią apie 70 kilometrų maldininkų eiseną su Šiaulių vyskupu E.Bartuliu Šiluvoje pasitiko Kauno arkivyskupas S.Tamkevičius.

Šv. Mišias koncelebravo Vilniaus arkivyskupijos valdytojas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, arkivyskupas S.Tamkevičius, apaštalinis nuncijus arkivyskupas dr. Peteris Stefanas Zurbrigenas, Kaišiadorių, Vilkaviškio, Šiaulių vyskupai Juozapas Matulaitis, Rimantas Norvila, Eugenijus Bartulis, vyskupai Juozas Tunaitis, Juozas Žemaitis, Juozas Preikšas. Šv. Mišių aukoje dalyvavo didelė grupė kunigų, brolių vienuolių. Giedojo jungtinis Kauno bažnyčių parapijų choras. Šv. Mišiose dalyvavo Lietuvos premjeras Algirdas Brazauskas su žmona Kristina, Lietuvos Seimo nariai, Kauno apskrities vadovybė, rajonų merai. Ypač daug žmonių atvyko pasimelsti už savo šeimą, artimuosius, gimines. Visi atvykusieji kaip lygūs jungėsi į vieną didelę lietuvišką šeimą, dėkodami Dievui už Švento Tėvo apsilankymą prieš dešimtmetį, už laisvės dovaną ir už viską, ką gavome iš Aukščiausiojo rankų.

Per homiliją kardinolas A. J. Bačkis sakė: „Šiluvos šventovė neprarado savo šilumos ir žavesio. Ir šių dienų žmogus čia atranda Motiną, kuri Dievo Sūnaus yra mums dovanota nuo kryžiaus.

Motiną, kurios širdyje telpa visų mūsų džiaugsmai, skausmai ir viltys. Iš kur kyla amžina Švč. Mergelės Marijos trauka? Visų kartų žmonės atranda joje tikėjimo, vilties ir meilės šaltinį. Marija, sakė Šventasis Tėvas, lankydamas Šiluvą, – moteris, kuri ištarė žodį – “Fiat” (Tebūnie). Jinai nesvyruodama įtikėjo. Palaiminta, nes klausėsi Dievo žodžio ir jo laikėsi. Popiežius Jonas Paulius II gyvenimo kelionėje laikėsi Marijos, kuri užima ypatingą vietą. Jo pasirinktas šūkis “Totus tui” (Visas tavo) liudija, kad Dievo vietininkas patikėjo Marijai savo gyvenimą žemėje.Rožinio malda lydėjo popiežių Joną Paulių II džiaugsmo ir išmėginimų momentais. Šioje maldoje visada rasdavo paguodos. Rožinis ypač brangi šeimos malda. Šventasis Tėvas, kalbėdamas apie šeimą, sako: „Svarbu įsipareigoti melstis dėl šeimos, visuomenės ląstelės, ideologiniame ir praktiniame lygmenyje vis labiau puolamos visų lygių jėgų, verčiančių baimintis dėl šios pamatinės ir nepakeičiamos institucijos ateities, o kartu su ja dėl visos visuomenės likimo”. Kardinolas homiliją baigė Jono Pauliaus II žodžiais, pasakytais Šiluvoje: „Taikos Karaliene, gerbiama Šiluvos šventovėje, pagelbėk šiems į Tave su pasitikėjimu besikreipiantiems vaikams statyti savo ateities rūmą ne ant pasaulėžiūrų smėlio, bet ant Evangelijos uolos. Paskatink visuomeniniame ir politiniame gyvenime vadovautis ne asmeniniu ar kolektyviniu egoizmu, bet meilės ir vienybės idealais. Apsaugok šeimos židinio džiaugsmą, visuomeninio gyvenimo vienybę, palaikyk ateities labui darbuotis pasiryžusią viltį”.

Apaštalinis nuncijus arkivyskupas dr. P.S. Zurbrigenas maldininkams sakė: „Pirmą kartą mus aplankė Kristaus vietininkas. Taip, Kristaus vietininkas, visuotinės Bažnyčios galva ir ganytojas. Jis yra gyvas ir dinamiškas Bažnyčios vienybės, tai yra vienos Bažnyčios visuotinumo principas. Apaštalikiškasis įpėdinis atvyko į Lietuvą, kad sustiprintų savo brolių tikėjimą ir padrąsintų juos darbuotis atstatant naują Lietuvą, galiausiai laisvą ir trokštančią kuo labiau išskleisti savo galimybes. Popiežius kviečia mus irtis į gilumą ir drąsina kaip pagrindinę savo užduotį prisiimti naujosios Evangelijos plėtros plotmę. Popiežius yra su mumis”.
Po šv. Mišių visi vyskupai suteikė palaiminimą maldininkams, kurių baigiamųjų atlaidų dieną buvo labai daug. Telydi Švč. Mergelės Marijos globa visus Lietuvoje.

Autoriaus nuotraukos

Šiluva-Raseiniai

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija