Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 19 d.
Nr.72
(1176)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pranciškonai vasarą palydėjo
Palapinių kapituloje

Rugpjūčio 25 dieną Palapinių kapitulą prie Kryžių kalno vienuolyno (Jurgaičių k., Meškuičių sen., Šiaulių r.) susirinkę Lietuvos broliai pranciškonai ir iš Jungtinių Amerikos Valstijų bei Kanados atvykę lietuvių pranciškonų atstovai visą savaitę dalijosi mintimis apie per metus nuveiktus darbus ir planus, tolesnes pranciškoniško gyvenimo Lietuvoje gaires.

Prie Kryžių kalno esančiame pranciškonų vienuolyne ir prie jo pastatytose palapinėse įsikūrę broliai pranciškonai diskutavo tema „Brolijos ugdymas: brolio ir brolijos atgailos kelias“. Penktadienį, baigiantis Palapinių kapitulai, Lietuvos pranciškonai išklausė Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincijos provincijolo brolio Benedikto Jurčio, OFM, konferenciją ir visos savaitės diskusijų apibendrinimą „Brolių ugdymas - nuo gyvenimo brolijoje į brolišką gyvenimą“.

„Yra labai svarbu, kad nuolat su įvairiais žmonių rūpesčiais ir problemomis susiduriantys broliai pranciškonai kartais susitiktų ir pasidalytų mintimis apie savo, brolijos ir Lietuvos žmonių gyvenimą bei apie galimybes dar geriau atsiliepti į jų rūpesčius, problemas, dvasinius ir bendruomeniškus poreikius”, - sakė kapituloje dalyvaujantis Vilniaus bernardinų bažnyčios klebonas brolis Astijus Kungys. - Tokia tradicija atsirado dar XIII amžiuje, kai pirmieji broliai pranciškonai pamatė, kad būtina ne tik bendrauti su žmonėmis, bet ir rasti laiko pabūti su kitais broliais pranciškonais, pasidalyti džiaugsmais ir rūpesčiais“.

Broliai pranciškonai džiaugėsi, kad čia jie gali ne tik pabūti kartu, bet ir gyventi palapinėse. „Broliams tikrai nelengva rasti laiko ištrūkti į gamtą ir pagyventi palapinėse, pailsėti. Džiugu ir tai, kad taip savotiškai prisimenamos pirmųjų pranciškonų gyvenimo tradicijos”, - sakė daugelis iš maždaug 40-ies į Palapinių kapitulą atvykusių pranciškonų. XIII amžiuje įkurto pranciškonų ordino pirmieji broliai negyveno vienuolynuose, bet keliaudavo po pasaulį, apsistodami ten, kur juos priimdavo aplankomi žmonės. Sugrįžę iš savo nesuskaičiuojamų kelionių, broliai įkurdavo palapinių miestelius, kuriuose apsistoję jie dalydavosi įspūdžiais apie savo keliones, pasakodavo apie nuveiktus darbus. Tokie pirmųjų brolių pranciškonų susibūrimai dar XIII amžiuje buvo pavadinti Palapinių kapitulomis.

Lietuvoje Palapinių kapitulos tradicija buvo atgaivinta prieš metus. Tuomet iš visos Lietuvos suvažiavę broliai taip pat gyveno palapinėse ir dalijosi mintimis apie pranciškonų vykdomą veiklą Lietuvoje ir apie brolijos misiją šiandieniniame pasaulyje.

Bernardinų bažnyčios
informacijos centras

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija