Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 24 d.
Nr.73
(1177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Kolekcijos savininkas
dr. Tomašas Nievodničanskis

Sauliaus VENCKAUS (ELTA)
nuotrauka

Lietuvoje vis dar tebesitęsia renginiai, skirti Mindaugo karūnavimo 750-osioms metinėms. Rugsėjo 17 dieną Vilniaus paveikslų galerijoje atidaryta paroda „Image Lithuanial. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapiai ir dokumentai“. Eksponatai per ilgus metus surinkti dr. Tomašo Nievodničanskio. Parodos atidaryme dalyvavo šios privačios kolekcijos savininkas, papasakojo apie save ir savo kolekcijas: „Esu lenkas, gimęs Vilniuje, dabar - Vokietijos pilietis. Labai myliu savo gimtinę. Mano tėvas buvo Vilniaus universiteto profesorius, motina - mokslo darbuotoja“, - sakė dr. T.Nievodničanskis. Karai, okupacijos supriešino tautas, atnešė žmonėms daug nelaimių. Rengdamas parodas Varšuvoje, Krokuvoje, Vokietijos miestuose, Vilniuje ir Kijeve bei Lvove, turtingų kolekcijų savininkas sakėsi statąs tiltus tarp lenkų ir lietuvių, lenkų ir ukrainiečių.


Rūta Averkienė

Trečiojo susitikimo dalyviai

Gerokai per pusšimtį žymių kraštiečių bei Varėnos rajone turinčių sodybas kultūros, mokslo ir meno žmonių buvo susirinkę į trečiąjį susitikimą, kuris iškilmingai prasidėjo Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Susitikimą pradėjo šios bažnyčios klebonas kun. Pranciškus Čivilis. Jo perskaityta Šventojo Rašto ištrauka apie talentus ir vertybes idealiai tiko šiai neeilinei progai. Klebonas pastebėjo, kad nors šioje vietoje stovi jau trečia šventovė, tačiau tokio didelio būrio talentų ji dar nėra mačiusi.


Tapytojo „rankdarbiai“

Tapytojas Algirdas Griškevičius

Juvelyriškai išpintų žinomo tapytojo Algirdo Griškevičiaus kūrinių paroda „Rankdarbiai“ veika Auksakalių gildijos galerijoje „Meno niša“ Vilniuje.

Visus metus autoriaus pinti ir narstyti kūriniai - tai vario ir žalvario erdviniai objektai: rudenėjančio miesto peizažas „Geležinis paveikslas - varinis ruduo“, milžiniško ažūrinio „Žiogo“ skulptūra, tapyta „Marija“ ir jos „apsodas“ iš spalvotų vielučių bei medinė „Suknutė“ iš suraišiotų lazdyno pagaliukų.


Senųjų aktų archyvo direktorius dr. Michailas Ryženkovas
(kairėje) ir Rusijos archyvų federalinės tarnybos
vadovas prof.Vladimiras Kozlovas

Algirdo Sabaliausko (ELTA) nuotrauka

Pirmą kartą mūsų visuomenė turi galimybę pamatyti istorinės lituanistikos vertybes iš Rusijos saugyklų.
Lietuvos nacionaliniame muziejuje veikia paroda “Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė ir Rusija XIV-XVIII amžiuje”, skirta Lietuvos valstybės - Karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-osioms metinėms. Parodos pamatą sudaro eksponatai iš didžiausių Rusijoje kultūros paveldo saugyklų - Valstybinio istorijos muziejaus Maskvoje, Rusijos valstybinio senųjų aktų archyvo, Kremliaus muziejaus Ginklų rūmų (Oružeinaja palata). Ekspoziciją papildo vertybės iš Lietuvos nacionalinio muziejaus, Lietuvos valstybės istorijos archyvo, Nacionalinės M. Mažvydo ir Mokslų akademijos bibliotekų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija