Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 24 d.
Nr.73
(1177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Parodose – LDK žemėlapiai ir dokumentai

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Kolekcijos savininkas
dr. Tomašas Nievodničanskis

Sauliaus VENCKAUS (ELTA)
nuotrauka

Lietuvoje vis dar tebesitęsia renginiai, skirti Mindaugo karūnavimo 750-osioms metinėms. Rugsėjo 17 dieną Vilniaus paveikslų galerijoje atidaryta paroda „Image Lithuanial. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapiai ir dokumentai“. Eksponatai per ilgus metus surinkti dr. Tomašo Nievodničanskio. Parodos atidaryme dalyvavo šios privačios kolekcijos savininkas, papasakojo apie save ir savo kolekcijas: „Esu lenkas, gimęs Vilniuje, dabar - Vokietijos pilietis. Labai myliu savo gimtinę. Mano tėvas buvo Vilniaus universiteto profesorius, motina - mokslo darbuotoja“, - sakė dr. T.Nievodničanskis. Karai, okupacijos supriešino tautas, atnešė žmonėms daug nelaimių. Rengdamas parodas Varšuvoje, Krokuvoje, Vokietijos miestuose, Vilniuje ir Kijeve bei Lvove, turtingų kolekcijų savininkas sakėsi statąs tiltus tarp lenkų ir lietuvių, lenkų ir ukrainiečių.

Vilniaus paveikslų galerijoje eksponuojama kolekcija susijusi su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste. Galima pamatyti unikalius dokumentus, kurių neturi nei Lenkijos, nei Lietuvos valstybiniai muziejai. Pristatoma 1387 metų Lenkijos karalienės ir Lietuvos didžiosios kunigaikštienės šv. Jadvygos Anžujietės privilegija su autentišku valdovės antspaudu, XV a. pabaigos H.Šedelio kronikoje paskelbtas Lietuvos vaizdas, du 1549 ir 1550 metų Lietuvos ir Lenkijos valdovės Barboros Radvilaitės laiškai, unikali 1613 metų M.K.Radvilos Našlaitėlio ir T.Makovskio Lietuvos žemėlapio versija, 1641 metų Anglijos karaliaus Karolio I Stiuarto laiškas Lietuvos senatoriams, P.P.Rubenso piešti Vazų dinastijos valdovų portretai ir kitos unikalios vertybės. Parodoje - per du šimtai unikalių XIV - XIX amžių lituanistinių vertybių, autentiškų, palyginti gerai išsilaikiusių pergamentų su Lietuvos valdovų ir didikų antspaudais, ankstyvosios korespondencijos pavyzdžių, autografų, itin retų senųjų žemėlapių, garsiausių Lietuvos valstybininkų portretinių grafikos atvaizdų, kitos ikonografinės medžiagos. Manoma, kad tai vertingiausia tokio pobūdžio privati kolekcija. Tačiau ne vienintelė. T. Nievodničanskis pažadėjo į Lietuvą atvežti dar vieną kolekciją, susijusią su poeto Adomo Mickevičiaus asmenybe.

Parodą globoja Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas. Atvykęs į parodos atidarymą jis pastebėjo, kad, norint surinkti tokią kolekciją, reikėjo ne tik sėkmės, pinigų, bet ir didelės meilės savo tėvynei.

Rengiant parodą talkino Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos ambasada Vokietijoje. Parodos eksponatų atvežimu rūpinosi UAB „ERGO Lietuva“.

Vilnius

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija