Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 26 d.
Nr.74
(1178)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Intensyvi Popiežiaus jubiliejaus programa

Mindaugas BUIKA

Popiežius Jonas Paulius II sveikina
į visuotinę audienciją susirinkusius tikinčiuosius

EPA-ELTA nuotrauka

Kaip parodė į 84-uosius gyvenimo metus įžengusio popiežiaus Jono Pauliaus II fizinis netvirtumas neseniai vykusio vizito Slovakijoje metu, jo, kaip ir daugelio vyresnio amžiaus žmonių, sveikatai atsiliepė praėjusi neįprastai karšta vasara Vakarų Europoje. Tačiau ir prasidėjęs ruduo, ypač spalio mėnuo Šventajam Tėvui turėtų būti gana „karštas“ dėl daugybės jo laukiančių darbų – susitikimų, liturginių apeigų ir naujų dokumentų skelbimo, įskaitant renginius, susijusius su jo išrinkimo į šv.Petro sostą 25-ųjų metinių iškilmingu minėjimu. Ne veltui kai kurie stebėtojai pažymi, kad ateinantis mėnuo bus vienas intensyviausių ir labiausiai perpildytų įvykiais per visą Popiežiaus pontifikatą. Jis taip pat bus labai reikšmingas ir visam Bažnyčios gyvenimui.

Dėmesys Europos krikščioniškosioms šaknims

Pirmiausia reikia paminėti Jono Pauliaus II svarbų susitikimą su spalio 4-7 dienomis į Romą susirenkančiais Europos Sąjungos valstybių vadovais. Juos kviečiasi Italijos premjeras Silvijus Berluskonis dar kartą aptarti būsimosios ES Konstitucijos projektą, atsižvelgiant į Šventojo Tėvo ir kitų religinių lyderių nuolatinį raginimą, kad dokumento preambulėje būtų aiškiai pripažintos Europos civilizacijos krikščioniškosios šaknys. Šiam siūlymui pritaria daugelio Europos valstybių vadovai, įskaitant šį atsakingą pusmetį Europos Sąjungai vadovaujantį S.Berluskonį.

„Turint omenyje, kad krikščionybės indėlis Europos civilizacijai yra nepaneigiamas, šios nuorodos nebuvimas liktų nesuprastas daugeliui piliečių Europoje, nepriklausomai nuo jų tikėjimo ar netikėjimo į antgamtiškumą“, - rašo rugsėjo 23 dienos laiške Italijos premjerui Europos Sąjungos episkopatų tarybos (COMECE) pirmininkas Hildeshaimo (Vokietija) vyskupas Jozefas Homejeris.

Tačiau yra nemažai ir stiprių priešininkų. Prieš krikščionybės ir Dievo minėjimą ES Konstitucijoje pasisako Prancūzijos prezidentas Žakas Širakas. Dėl to nereikia stebėtis žinant, kaip su valstybinėmis iškilmėmis praėjusį birželį Paryžiuje buvo paminėtos prancūzų masonų judėjimo įkūrimo 275-osios metinės. Tuomet per priėmimą Versalio rūmuose tarp daugybės liaupsių buvo iškeltas masonų „nuopelnas“ įtvirtinant šalyje antiklerikalizmą („laicité“), kurio kulminacija tapo 1905 metais įsigaliojęs radikalus Bažnyčios ir valstybės atskyrimo įstatymas.

Netolima ateitis parodys, ar pavyks bendromis Bažnyčios, krikščionių politinių ir visuomeninių jėgų, kurias Slovakijoje Popiežius ragino aktyviai dalyvauti „kuriant naująjį Europos identitetą“, pastangomis pasiekti, kad ES Konstitucijoje būtų užfiksuota istorinė tiesa: krikščionių religija bėgant amžiams suvaidino esminį vaidmenį išlaisvinant europiečių kūrybinę energiją nepaprastiems kultūriniams ir socialiniams pasiekimams. To reikalauja ir brangus paveldas XX amžiaus kankinių, kurių tūkstančiai atidavė savo gyvybę, kad būtų išsaugotas tikėjimas, kurį iš žmonių ir tautų širdžių bei protų bandė išrauti ateistinėmis ideologijomis besivadovavę totalitariniai režimai. Būtų pavojinga leisti, kad XXI amžiuje Europoje vėl įsivyrautų antikrikščioniška politika ir laicistinės dogmos. Kaip praeityje, taip ir dabartyje bei ateityje Europos stiprumas ir įtaka pasauliui priklausys, kiek ji sugebės pasisemti iš savo religinių ir kultūrinių tradicijų šaltinio, pabrėžė Jonas Paulius II savo laiške, skirtame rugsėjo pradžioje Achene (Vokietija) vykusiam tarptautiniam Žmonių ir religijų kongresui.

Numatytas susitikimas su Lietuvos prezidentu

Ateinantį mėnesį Šventasis Tėvas pratęs savo privačių susitikimų su valstybių vadovais tradiciją: kaip nurodo Vatikano šaltiniai, spalio 2, 13 ir 23 dienomis turėtų susitikti atitinkamai su Lietuvos prezidentu Rolandu Paksu, Urugvajaus – Chorche Batliu ir Rytų Timoro - Šanana Gusmao. Taip pat tuo laikotarpiu turėtų apsilankyti kelių šalių užsienio reikalų ministrai. Spalio 21 dieną popiežių Joną Paulių II su pontifikato jubiliejumi pasveikins prie Šventojo Sosto akredituotas diplomatinis korpusas.

Svarbiais religinio pobūdžio įvykiais iki jubiliejinių iškilmių laikytinas spalio 4 dieną numatytas Popiežiaus susitikimas su Vatikane pirmą kartą apsilankančiu naujuoju Anglikonų Bažnyčios primu Kenterberio arkivyskupu Rouanu Viljamsu. Kaip žinoma, dėl moterų kunigystės, o pastaruoju metu ir dėl homoseksualų skyrimo vyskupais Anglikonų Bažnyčia patiria tikrą chaosą, yra iškilęs ir realus jos skilimo pavojus.

Spalio 5 dieną, sekmadienį, Šventasis Tėvas vadovaus kanonizacijos iškilmėms Šv.Petro aikštėje, kurių metu šventaisiais bus paskelbti žymūs misionieriai Danielis Kombonis, Arnoldas Jansenas ir Džozefas Freinademeteas. Popiežius savo pontifikato metu, keliant šventumo pavyzdžių išryškinimą tarp 1,1 milijardo pasaulio katalikų, jau yra kanonizavęs daugiau kaip 470 Bažnyčios narių. Spalio 7-ąją, per Rožinio Dievo Motinos šventę, Popiežius rengiasi nuvykti į Pompėjos miestą, esantį pietinėje Italijos dalyje, kur vietinėje Švč.Mergelės Marijos šventovėje paskelbs Rožinio metų uždarymą. Tai bus jau 144-oji jo kelionė pačioje Italijoje. (Į užsienį Jonas Paulius II yra atlikęs 102 apaštalinius vizitus ir aplankęs 129 pasaulio šalis.)

Į Romą susirinks visi pasaulio kardinolai

Be abejonės, svarbiausiu ne tik mėnesio, bet visų bažnytinių metų įvykiu bus spalio 16 dieną įvyksiantis popiežiaus Jono Pauliaus II išrinkimo 25-ųjų metinių šventimas. Popiežiaus vikaras Romos miestui Italijos vyskupų konferencijos pirmininkas kardinolas Kamilijus Ruinis savo apaštališku laišku pakvietė romiečius kuo gausiau dalyvauti tos dienos pavakarę Šv.Petro aikštėje Jono Pauliaus II vadovaujamoje Eucharistijos aukoje.
„Su dideliu džiaugsmu kviečiu visus dalyvauti šioje šventėje, - rašė kardinolas K.Ruinis. - Melsimės su Popiežiumi už Popiežių, dėkosime Dievui už tai, kad davė mums tokį mylimą Tėvą, prašysime Dievą jam ilgų metų. Su Petro įpėdiniu melsimės už Romos Bažnyčią, kad jos vaikai gyventų kaip tikri Jėzaus Kristaus mokiniai ir būtų patikimi Jo liudytojai, kad jie Popiežiaus pavyzdžiu drąsiai nueitų kelią, vedantį nuo Kristaus pas kiekvieną žmogų“.

Kardinolas pakvietė tikinčiuosius dvasiškai rengtis „tam maloningam momentui, meldžiantis už Šventąjį Tėvą parapijose ir bendruomenėse, šeimose ir savo širdies gilumoje“. Tam, kad spalio 16-osios šv.Mišiose galėtų dalyvauti kuo daugiau maldininkų, tos dienos vakare bus atšauktos pamaldos visose Romos vyskupijos bažnyčiose. Jubiliejaus proga Popiežiui bus įteiktas „Madonna del Divino Amore“ (Švč.M.Marijos Dieviškosios meilės) paveikslas, kuris vėliau bus išstatytas tikintiesiems pagarbinti tuo pačiu vardu dedikuotoje Romos bažnyčioje.

Jubiliejines šv.Mišias kartu su Šventuoju Tėvu koncelebruos Kardinolų kolegijos nariai, kurie visi (165) bus pakviesti kelių dienų susitikimui į Romą. Šiame spalio 16-18 dienomis vyksiančiame pasitarime bus aptariamos pagrindinės Bažnyčios gyvenimo temos ir Jono Pauliaus II įnašas. Buvęs Kardinolų kolegijos dekanas afrikietis kardinolas kalbės apie šv.Petro įpėdinio tarnystę ir vyskupų vienybę su Popiežiumi; Paryžiaus arkivyskupas kardinolas Žanas Mari Liustižė pasisakys kunigystės ir vienuolystės pašaukimų ugdymo klausimu; Popiežiškosios šeimos tarybos pirmininkas kardinolas Alfonsas Lopesas Truchiljas aptars šeimų sielovados aktualijas; Libano maronitų patriarchas kardinolas Nasrala Pjeras Sfeiras kalbės apie ekumenizmą, Mumbajaus (Indija) arkivyskupas kardinolas Ivanas Diasas pasisakys misijų klausimu; Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Andželas Sodanas aptars Šventojo Tėvo veiklą taikos pasaulyje labui.

Vyskupo tarnystės ypatinga svarba

Tarp daugiau kaip 50 svarbių dokumentų, kuriuos popiežius Jonas Paulius II yra paskelbęs savo pontifikato metu, - nuo rožinio maldos reformos iki ekonomikos vertinimo Evangelijos principų atžvilgiu (kai kuriuos jis iškilmingai pasirašydavo įvairių asmeninių sukaktuvių proga), - ne išimtis bus ir išrinkimo šv. Petro įpėdiniu 25-osios metinės: spalio 16 dieną Šventasis Tėvas pasirašys ir paskelbs naują Posinodinį apaštalinį paraginimą, skirtą atsakingai vyskupų tarnystei. Tai bus 2001 metų rudenį jo sušauktos Vyskupų Sinodo asamblėjos, nagrinėjusios vyskupų vaidmenį ir misiją šių dienų Bažnyčioje ir pasaulyje, baigiamasis dokumentas.

Apie naujojo dokumento būsimą paskelbimą pranešė pats Šventasis Tėvas rugsėjo 19 dieną vykusiame susitikime su 120 pastaraisiais mėnesiais konsekruotų vyskupų iš 25 pasaulio šalių, kurie dalyvavo specialiai jiems Vyskupų kongregacijos surengtame kvalifikacijos kėlimo seminare Vatikane. Kalbėdamas audiencijoje Popiežius naujuosius vyskupus perspėjo, kad jų šiandienė tarnystė yra gausi iššūkių ir rūpesčių, bei ragino drąsiai skelbti Evangelijos mokymą, artimai bendradarbiaujant su savo kunigais.

„Jums patikėta ganytojiška misija yra jaudinanti ir skatinanti, bet šiandien yra ypač sunki ir sekinanti, - pripažino Šventasis Tėvas. - Iš tikrųjų šiems laikams, su jų problemomis, yra būdingas netikrumas ir pasimetimas. Netgi daugelis krikščionių, atrodo, yra praradę orientaciją ir apimti nevilties“. Dėl šios priežasties ganytojai yra labiau nei bet kada „šaukiami skelbti Evangeliją ir būti vilties liudytojais“. Jie turi su pasitikėjimu „kreipti žvilgsnį į kryžių, į nukryžiuotojo Kristaus triumfo ir vaisingumo slėpinį“. Gyvasis Išganytojas „lydi mus istorijos keliais, stiprindamas savo Dvasia“. Popiežius pažymėjo, jog šis akivaizdus tikrumas turi duoti įkvėpimą vyskupų „pastoraciniam mentalitetui, sutvirtindamas mūsų pasitikėjimą Dievu ir žmonėmis bei stiprindamas mūsų apaštalinę drąsą“.

Jonas Paulius II sakė vyskupams, kad jie turi būti „maldos vyrai“, pasirengę visiškai atsiduoti pastoracinei tarnystei ir „mylėti Bažnyčią labiau už save pačius“. Jis taip pat ragino vyskupus remtis ir rūpintis kunigais, „savo artimiausiais bendradarbiais“, ir kreipti ypatingą dėmesį į jų darbo „dvasines, intelektualines ir materialines“ sąlygas. Sielovadoje ir asmeniniu elgesiu vyskupas visiems turi būti pavyzdys, patvirtinantis „dvasinio gyvenimo pirmumą, tai yra malonės pirmumą, kuri yra kiekvieno apaštalo siela“. Yra tikra palaima kiekvienai diecezijai, kai jos kunigai „gali savo vyskupo asmenyje sutikti geriausią draugą ir tėvą“, pabrėžė Popiežius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į dvasinių pašaukimų aktualumą, pastebėdamas, kad „kunigystės ir vienuolinio gyvenimo pašaukimai yra Dievo dovana, kurios reikia parašyti nuolatinėje maldoje. Bet jie taip pat yra vaisius stiprių ir sveikų šeimų bei bažnytinių bendruomenių, kuriose kunigo asmeniui rodoma didelė pagarba ir vertinimas“. Štai kodėl religijos švietėjai bei seminarijų dėstytojai turi būti ugdomi ir parenkami su dideliu rūpestingumu, nes „tik asmeninis kilnaus gyvenimo liudijimas šiandien gali patraukti jaunų žmonių sielas“.

Motinos Teresės beatifikacija,
šventinis koncertas, jubiliejinės monetos

Labai tinkamai į popiežiaus Jono Pauliaus II pontifikato jubiliejaus minėjimo programą įsiterps spalio 19 dieną, Misijų sekmadienį, įvyksianti vienuolės Motinos Teresės iš Kalkutos beatifikacija Šv.Petro aikštėje. Albanų kilmės Artimo meilės misionierių kongregacijos įkūrėja ir Indijos bei viso pasaulio vargšų apaštalė Motina Teresė savo siela, mokymu ir darbais yra artima Šventojo Tėvo nuostatoms. Jos paskelbimo Bažnyčios palaimintąja proga į Romą turėtų susirinkti šimtai tūkstančių maldininkų ir gerbėjų iš viso pasaulio, kurie, žinoma, kartu sveikins ir patį Popiežių. Per savo pontifikatą Jonas Paulius II palaimintaisiais yra paskelbęs daugiau kaip 1300 visų luomų katalikų, įskaitant sutuoktinių porą.

Pagaliau spalio 17 dieną įvyks jubiliejinėms iškilmėms skirtas tradicinis šventinis koncertas Šventojo Tėvo garbei. Vatikano audiencijų rūmuose žymių kompozitorių klasikinę muziką, po Kardinolų kolegijos dekano Tikėjimo mokslo kongregacijos prefekto kardinolo Jozefo Ratcingerio sveikinimo kalbos, atliks Vidurio Vokietijos radijo MDR simfoninis orkestras. Nors spalio 22-ajai, kada prieš 25 metus vyko Jono Pauliaus II inauguracija į šv.Petro sostą, atskirų minėjimo renginių nenumatyta, tačiau tą dieną įvyksiančioje Popiežiaus savaitinėje bendrojoje audiencijoje, be abejonės, taip pat vyraus jubiliejinė nuotaika.

Numizmatai ir kolekcininkai, kaip paprastai tokiais atvejais, greitai išgraibstys spalio 14 dieną išleidžiamas Popiežiaus pontifikato jubiliejui skirtas sidabrinių 10-ies eurų monetas. Bendras monetų skaičius ribotas, bus išleista tik dešimt tūkstančių monetų, kurios bus parduodamos po 48 eurus. Jubiliejinės monetos vienoje pusėje bus iškaltas Jono Pauliaus II portretas, o kitoje pavaizduotas Jėzaus dangaus raktų perdavimas apaštalui šv.Petrui. Šį atvaizdą apjuos lotyniška Šventojo Rašto citata: „Tu es Petrus, et super hanc petram aedificabo ecclesiam meam et tibi dabo claves regui caelorum“ (Tu esi Petras, ir ant šios uolos aš pastatysiu savo Bažnyčią ir perduosiu tau Dangaus karalystės raktus).

Taip pat spalio 14 dieną bus išleistos Vatikano penkių eurų sidabrinės monetos, skirtos Rožinio metams atminti. Jų taip pat bus išleista tik dešimt tūkstančių, ir kiekviena moneta bus pardavinėjama po 40 eurų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija