Atnaujintas 2003 m. spalio 1 d.
Nr.75
(1179)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pagerbti Varėnos krašto kūrėjai

Rūta AVERKIENĖ

Čekijos ambasadorius Petras Voznica (dešinėje)
pristatė Čekijos fotografijų parodą „Piligrimų kelionė“.
Kairėje – Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis

Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas
su šių metų ,,Sidabrinės bitės” laureatėmis

Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje buvo paminėtos čia gimusio M.K. Čiurlionio 128-osios gimimo metinės, apdovanoti šių metų ,,Sidabrinės bitės“ laureatai bei bažnyčios žemutinėje salėje atidaryta Čekijos fotografijos paroda.

Paminėtos M.K.Čiurlionio gimimo metinės

Iškilmingas renginys prasidėjo šv. Mišiomis, kurias už iškiliausią lietuvių tautos menininką M.K.Čiurlionį bei visus Dzūkijos kūrėjus koncelebravo Kaišiadorių vyskupas ordinaras Juozapas Matulaitis, Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras prelatas Jonas Jonys, vyskupo sekretorius kunigas Gediminas Tamošiūnas ir Varėnos Šv.arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas Pranciškus Čivilis. Šv.Mišių metu vargonavo Lietuvos muzikos akademijos Vargonų ir klavesino katedros vedėjas Gediminas Kviklys, giedojo Aušra Liutkutė bei Lietuvos žemės ūkio ministerijos mišrus choras „Dobilas“ (meno vadovė ir dirigentė G. Vaišnoraitė). Šv. Mišiose dalyvavusieji turėjo progos išgirsti M.K. Čiurlionio, F.J.Haidno, V.A.Mocarto, kitų kompozitorių kūrinius.

Seimo Pirmininko dovana Senosios Varėnos bažnyčiai

Dar vienas Senosios Varėnos Šv.arkangelo Mykolo bažnyčios šoninis langas pasipuošė vitražu.
Šis vitražas – Seimo pirmininko Artūro Paulausko dovana Senosios Varėnos bažnyčiai. Jį, kaip ir visus kitus bažnyčią puošiančius vitražus M.K.Čiurlinio kūrinių tematika, lange sumontavo žinomas Lietuvoje vitražistas Vytautas Švarlys.

Šio renginio globėjas – klebonas kun. P.Čivilis – renginio metu visų vardu dėkojo Seimo Pirmininkui už brangų meno kūrinį – dovaną senajai Varėnai.

,,Sidabrinės bitės“ – darbščiausioms krašto bitutėms

Po šv.Mišių Varėnos rajono savivaldybės bei rajono Kultūros ir meno tarybos iniciatyva šiemet jau aštuntąjį kartą rajono meras Vidas Mikalauskas įsegė ,,Sidabrines bites” labiausiai Varėnos krašto kultūrai ir menui nusipelniusiems žmonėms. Nuo 1996 metų ,,Sidabrinių bičių” apdovanojimus yra gavę trylika labiausiai rajono kultūrai nusipelniusių kraštiečių. Šiemet Varėnos rajono savivaldybės kultūros premijos ir kultūros bei meno tarybos ženklu ,,Sidabrinė bitė” už rašytinio žodžio saugojimą, knygose sukaupto kultūros palikimo puoselėjimą bei amžininkų kultūrinės veiklos ir idėjų skleidimą buvo apdovanota Varėnos viešosios bibliotekos direktorė Zofija Bliujienė. Kita ,,Sidabrinės bitės” laureatė – Krivilių folkloro ansamblio vadovė Adelė Kučinskienė – buvo apdovanota už etnokultūros puoselėjimą, Dzūkijos krašto tradicijų saugojimą ir senovinių dainų perteikimą jaunimui.

Kaišiadorių vyskupas J.Matulaitis taip pat pasveikino laureates bei Dievo padėjimo linkėjo esamiems ir būsimiems kūrėjams.

Atidaryta Čekijos fotografijos paroda

Renginyje dalyvavo Čekijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Petras Voznica su žmona, kiti garbūs svečiai, taip pat ir ankstesniųjų metų ,,Sidabrinės bitės” laureatai.

Vėliau žemutinėje bažnyčios salėje Čekijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius P.Voznica pristatė fotografijų parodą ,,Piligrimų kelionė”, kurioje dominuoja Čekijoje lankytinų bažnyčių ir šventųjų vietų vaizdai.

Pasak ambasadoriaus, Čekijoje yra per 300 lankytinų vietų. Bent dalelę jų tikėtasi parodyti ir Senosios Varėnos gyventojams.

Ši paroda į Lietuvą atkeliavo iš Vatikano.

Varėna

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija