Atnaujintas 2003 m. spalio 1 d.
Nr.75
(1179)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

 

Lietuviai, gelbėję žydus

Padėję slėpti žydus nacių okupacijos metais (iš kairės):
Janina Šlekaitytė-Kalavinskienė, Anelė
Šlekaitytė-Grigienė, Genovaitė Šleikaitytė-Sebestinienė
ir Albinas Šlekaitis Leipalingyje rugpjūčio 9 dieną

Nuolat skaitydami ir girdėdami kaltinimus Lietuvai dėl žydų tragedijos vokiečių okupacijos metais, jaučiame pareigą užrašyti mums žinomą faktą apie žydus nuo mirties gelbėjsius lietuvius.

Nuo vaikystės girdėdavome savo mamų tėviškėje (Vilkaviškio rajone, Lankeliškių parapijoje, Sodėnų kaime) gimines patylomis pasakojant apie karo metais suteiktą pagalbą žydams. Visi tai laikė natūraliu dalyku (kaip, beje, ir vėliau saviesiems, Lietuvos partizanams, kaimo teiktą pagalbą). Tuo nesigyrė ir jokių įvertinimų už tai neieškojo, tas lietuvių charakteryje atrodo itin gražu. Ir dabar nenorėtume atkreipti į savo artimuosius kokio nors formalaus dėmesio, o tiktai pridėti minimus faktus kaip tam tikrą atsvarą „žydšaudžių tautos” įvaizdžiui.


Suteikianti šviesą kitiems

Bronius VERTELKA

Docentė Genovaitė Jusaitienė nelaimės atveju suteikia
pagalbą ir naktį

Ant spintelės prie akių ligų gydytojos durų - pluoštelis laikraščių ir krūvelė obuolių. Tai į darbą atneša docentė Genovaitė Jusaitienė. Medicinos daktarei malonu matyti, jeigu laukiantys pas ją priėmimo veltui neleidžia laiko ar skanauja pačios sode skintus vaisius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija