Atnaujintas 2003 m. spalio 3 d.
Nr.76
(1180)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Atsinaujinimo poreikis - orientacija
į Europos liaudies partiją

Tėvynės sąjungos Krikščioniškųjų demokratų frakcijos steigimas -
siekis plačiau atsiverti tapatybės krikščioniškajam matmeniui

Tėvynės sąjunga įsteigė Krikščioniškųjų demokratų frakciją. Krikščionių demokratų partijos vadovai tai vadina politiniu chuliganizmu, o konservatoriai tvirtina turį tik vieną tikslą - geriau atstovauti krikščioniškosioms pažiūroms. Tikra tiesa, kad sveiko ir stipraus atstovavimo trūksta. Tačiau politiniu chuliganizmu čia irgi kvepia... Tėvynės sąjungos krikščioniškųjų demokratų vicepirmininką Andrių Navicką kalbina Elvyra Kučinskaitė. Interviu publikuotas interneto svetainėje www.skrynia.lt.

 

Kaip Tėvynės sąjungos sprendimas, jūsų nuomone, vertintinas etiniu požiūriu? Tiesiau: ar svarbiems tikslams įgyvendinti pasirenkami krikščioniški būdai?

Pradėsiu nuo kelių pastebėjimų. Pirmiausia sprendimas įsteigti Krikščioniškųjų demokratų frakciją Tėvynės sąjungoje buvo priimtas gegužę vykusiame suvažiavime. Tokį žingsnį paskatino trys pagrindiniai motyvai.

Pirmiausia, pripažinimas to fakto, kad Lietuvos politiniame gyvenime labai trūksta nuoseklaus, tvirtomis krikščioniškomis vertybėmis paremto politinio veikimo. Įvairių partijų atstovai deklaruoja krikščioniškas vertybes, tačiau niekaip nesugebame deramai pasitelkti krikščioniškojo socialinio mokymo išminties.

Antra, atsinaujinimo poreikis. Konfliktas su G.Vagnoriumi bei R.Paksu paliko partijoje žaizdų, bet taip pat sustiprino įsitikinimą, kad būtina stiprinti Tėvynės sąjungos vertybinį pamatą. Krikščioniškųjų demokratų frakcijos steigimas – tai siekis plačiau atsiverti tapatybės krikščioniškajam matmeniui. Taip pat ne paslaptis, jog po V.Landsbergio pasitraukimo iš partijos vadovo posto nemaža konservatorių dalis nuogąstavo, jog dabar TS pasuks pragmatizmo bei ekonominio liberalizmo keliu. Labai džiaugiuosi, kad taip neįvyko. Frakcijos steigimas taip pat prie to prisidėjo.

Pagaliau trečias dalykas – orientacija į Europos liaudies partiją, kuri yra veiksmingo krikščioniškosios demokratijos ir konservatizmo lydinio pavyzdys. Europietiška patirtis moko, kad esama tendencijos partinei sistemai kristalizuotis į tris sandus: socialdemokratinį, liberalų bei krikščioniškai ir demokratiškai konservatyvų. Neabejoju, kad toks procesas vyks ir ateityje. Mano požiūriu, visai natūralu, kad Tėvynės sąjunga bando telkti krikščioniškomis vertybėmis besiremiantį politinį bloką. Keista veikiau tai, jog K.Bobelio krikščionys demokratai šiandien vis labiau orientuojasi į populistinę Valstiečių ir Naujosios demokratijos sąjungą.

Nuoširdžiai tikiu, kad rugsėjo 27 dieną įvykusi TS Krikščioniškųjų demokratų frakcijos konferencija taps žingsniu krikščionių politikų santalkos link, o ne dar vienu krikščionių skaldymu. Čia tikrai nėra jokio „politinio chuliganizmo“. K.Bobelis ir P.Gražulis sunerimo dėl to, kad daug jų partijos narių šiandien beldžiasi į Tėvynės sąjungos duris. Ne dėl kokių nors vilionių, bet dėl to, kad jie nemano, jog bičiulystė su K.Prunskiene ir R.Karbauskiu yra tikras krikščioniškosios demokratijos kelias. Beje, nepamirškime, kad LKD yra įkūrę Politinių kalinių ir tremtinių sekciją. Manau, jog patys žmonės sugeba atsirinkti, ir niekam nevalia įsijausti į feodalo, žvelgiančio į savo partijos narius kaip į baudžiauninkus, vaidmenį. Dar vienas dalykas – tikrai nesijaučiu prastesnis krikščionis demokratas nei K.Bobelis ar P.Gražulis. Taip pat nesijaučiu kaltas, kad bandau puoselėti savo pažiūras ir jas reikšti viešai.

Ar dar vienos politinės jėgos įsteigimas yra pats geriausias būdas „geriau atstovauti krikščioniškoms pažiūroms”?

Noriu pabrėžti, kad niekas nesteigia jokios naujos politinės jėgos. Tėvynės sąjunga, mano įsitikinimu, praeityje per menkai rūpinosi vertybėmis bei tapatybe. Šiandien konservatoriai viešai pareiškia, jog sieks atsinaujinti ir šį atsinaujinimą supranta kaip didėjantį atvirumą krikščioniškojo socialinio mokymo principams. Dabartinė Tėvynės sąjunga labiau nei bet kada anksčiau yra atvira dialogui su I.Uždavinio ar K.Bobelio krikščionimis demokratais. Deja, daug lengviau mezgasi dialogas su eiliniais partijų nariais nei su jų vadovais. Tikiuosi, jog tai laikina. Jei mes norime tikrai realių pokyčių – turime susitelkti. Nuo praeities nuoskaudų pereiti prie svarstymo – ką privalome daryti?

Jei Tėvynės sąjunga šiandien ir yra „politinė chuliganė“, tai nebent ta prasme, jog ji atvirai reiškia nepasitenkinimą dabartine situacija ir kalba apie permainų būtinybę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija