Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

„Statantys už taiką
lošia be pralaimėjimo“

Audrius Matonis

Kažkas pasakė: „Tebūnie taika!“. Kažkas galingas ir įtakingas, nes taikos angelo sparnas iš tiesų palietė Lietuvos politinę areną. Taikos arenos adresas - Daukanto aikštė 3, Lietuvos Respublikos Prezidentūra.

Taikos sezono pradžia – naujasis rudens politikos sezonas.

Įtampos gijos, dar visai neseniai įvairiomis kryptimis besidriekusios iš Prezidentūros, vos per keletą savaičių sutrūkinėjo ar virto žaismingomis garbanėlėmis.

Po įtemptos ir mėnesius užsitęsusios žodžių dvikovos tarp Užsienio reikalų ministerijos ir Prezidentūros, prezidentas Rolandas Paksas ir ministras Antanas Valionis susitiko Daukanto aikštėje, pasikalbėjo akis į akį ir bent tuo tarpu baigėsi įprastomis betampančios žodinės batalijos dėl to, kas kaip tvarkosi diplomatijos ūkyje ir koks kieno reikalas į tą ūkį lįsti.

Daukanto aikštėje netruko apsilankyti ir Vilniaus meras Artūras Zuokas. Liberalcentristų lyderis ir Prezidentas, anksčiau vadovavęs nuo bendro partinio kamieno atskilusiems politiniams konkurentams liberaldemokratams, iki šiol beveik demonstratyviai nebendravo. Tačiau merą ir Prezidentą, metų pradžioje neradusius bendros kalbos dėl karo lėktuvų skrydžio virš Vilniaus per Prezidento inauguraciją, rudeniop sutaikė rūpestis tą patį Vilnių padaryti Europos kultūros sostine. Ir prikalti lentelę prie Rotušės Amerikos prezidento vizitui atminti.

Netrukus Prezidentui pasitaikė proga paspausti ranką ir policijos generaliniam komisarui Vytautui Grigaravičiui. Dar, regis, visai neseniai būrys piliečių Daukanto aikštėje reikalavo palikti V.Grigaravičių ramybėje. O praėjusią savaitę jau pats V.Grigaravičius linkėjo Prezidentui ramybės ir įteikė knygą su užrašu „Tesaugo Jus Angelas sargas“. Pats Grigaravičius iš Prezidento per Angelų sargų dieną dovanų gavo parkerį, kad „teisingus“ įsakymus pasirašinėtų.

Po Angelų sargų šventės – vakarienė Prezidentūroje su Katalikų Bažnyčios hierarchais ir kardinolu Audriu Juozu Bačkiu tarp jų. Jokių kalbų apie netikrus pranašus ir nuodėmingą tikėjimą jais.

Pagaliau R.Paksas bene pirmasis gražiai pasveikino savo pirmtaką Valdą Adamkų, tapusį UNESCO geros valios ambasadoriumi. R.Paksas džiaugiasi dėl aukšto Lietuvos įvertinimo ir pripažinimo, linki V.Adamkui sėkmės naujoje veikloje. Prezidento įsitikinimo, kad kadenciją baigusio Prezidento patirtis padės nuveikti dar daugiau naudingų darbų Lietuvos labui, nesudrumstė ir televizijos pametėtas gandas, esą V.Adamkus mėgino kenkti R.Pakso vizitui į Ameriką.

Regis, kažkas išties įtakingas pasakė: „Tebūnie taika!“. Kas tai? Politinis išskaičiavimas? Politikų finansinis užnugaris? Visuomenės interesas? O gal visi šie ir kiti faktoriai kartu? Viena aišku: statantys už taiką lošia be pralaimėjimo.

„Lietuvos radijas“ (2203 10 08)

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija