Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vyskupas patarė, padrąsino

Vyskupas Rimantas Norvila
teikia Sutvirtinimo sakramentą

Ežerėliečiai neša atnašas
šv. Mišių aukai

Ežerėlis. Džiugi šventinė nuotaika rugsėjo 28–ąją vyravo šiame mieste. Vietiniai gyventojai ir iš toliau atkakusieji būreliais, su šeimomis, vyresnio amžiaus ir jaunimas ėjo į Šv. Antano Paduviečio bažnyčią. Visi laukė garbaus svečio Vilkaviškio vyskupo Rimanto Norvilos. Toji diena buvo reikšminga dar ir tuo, kad didelis būrys jaunimo buvo pasirengęs iš vyskupijos ganytojo priimti Sutvirtinimo sakramentą. Prie bažnyčios šiuos vaikinus ir merginas sutiko sveikinimo raštas, kuris bylojo: „Viešpatis Kristus jus sutvirtina ir suteikia širdžiai Šventąją Dvasią. Telydi jus išminties ir supratimo, žinojimo ir maldingumo, patarimo ir tvirtumo dvasia“.

Ežerėlio parapijos klebonas kun. Antanas Mickevičius, Aleksoto dekanas kun. Deimantas Brogys, didelis būrys vietos gyventojų išėjo į pagrindinę Kauno gatvę pasitikti vyskupo. Eisena nusitęsė nemažą kelio atkarpą. Netrukus atvykęs ganytojas pateko į ežerėliečių ir svečių būrį, visa procesija pasuko į bažnyčią. Ji buvo pilnutėlė, visi norėjo išvysti vyskupą, paklausyti jo išmintingo žodžio, taip pat pabendrauti vieni su kitais. Buvo ir neįgaliųjų vežimėliuose, senyvo amžiaus žmonių, kurie čia atvyko iš vietos slaugos namų.

Bažnyčioje klebonas kun. Antanas Mickevičius vyskupui ir visiems susirinkusiesiems pateikė ataskaitą apie bažnyčios, pastoracinės tarybos veiklą, bendrus parapijos žmonių darbus bei rūpesčius, viltingas ateities dienas. Jis nušvietė parapijos įkūrimo istoriją, tikinčiųjų tradicijas, tarpusavio bendravimo bruožus. Pasidžiaugta, kad prieš kurį laiką buvusiuose kultūros namuose įkurtieji katalikų maldos namai nušvito naujomis spalvomis ir šviesomis, čia atliktas kapitalinis remontas, sutvarkyta aplinka. Tačiau dar laukia nemažai triūso, tie darbai dar nebaigti. Yra entuziastų būrys – jaunimas ir vyresnieji, kurie gieda dviejuose choruose. O suaugusieji giedotojai viešėjo Šveicarijoje, kur giedojo Enzidelno vienuolyne, taip pat Italijoje, Turino mieste, Šv. J.Bosko katedroje, o šiemet giedojo Pivašiūnuose, Žolinės atlaiduose, Kunigų dienoje. Ir šią iškilią dieną Ežerėlio bažnyčioje įspūdingai skambėjo choro atliekamos giesmės.

Klebonas taip pat pranešė, kad bažnyčioje kasmet pakrikštijami 7 – 9 vaikučiai, sutuokiamos penkios – septynios jaunavedžių poros, o palaidojama apie dvylika žmonių. Krikšto mažėjimą tikriausiai galima paaiškinti tuo, kad ežerėliečius pavilioja puošnios Kauno miesto bažnyčios. Antra vertus, nemažai kūdikių gimsta ne santuokoje, tada varžomasi juos krikštyti savoje parapijoje. Santuokos sakramentas ne itin gausiai priimamas ir todėl, kad pas mus remiamos vadinamosios vienišos motinos, tuo tarsi skatinant požiūrį „pabandyti gyventi kitaip“. Jei gyvensis, tada bus galima „susirašyti“. Klebonas prašė vyskupus melstis už parapijos žmones, kad jie nepaslystų, būtų vieningi ir kupini Šv. Dvasios.

Po to vyskupas R.Norvila aukojo šv. Mišias. Jų metu pasakė pamokslą, sujaudinusį visus čia susirinkusiuosius. Jis paminėjo, kad ne vien ežerėliečiai, bet ir visi tikintieji turėtų stiprinti savo tikėjimą, atgailą, geranoriškumą, vykdyti Dešimt Dievo įsakymų. Daugelio žmonių sielose materialinių vertybių troškimas užgožia jų dvasingumą, kas dažnai nesuteikia norėtos laimės bei džiaugsmo, bet skatina dar didesnio turto norėjimą. Vyskupas papasakojo atvejį, kai jam vienoje ligoninėje sunkus ligonis skausmingai pasakė: „Kas buvo su mano tikėjimu, kur aš visą tą laiką buvau ?“ Gerai, kad žmogus nors sunkią valandą atsigręžė į Dievą. Todėl mes galėtume auklėti, padėti savo šeimos nariams, gal ir kaimynui, kitam žmogui. Tikėjimas yra išgelbėjęs ne vieną prasigėrusįjį, kitaip puolusį žmogų, jį pakylėjo iki Dievo, sakė vyskupas. Jis patarė nenusiminti dėl galutinai dar nesuremontuotas Ežerėlio bažnyčios, ateisiąs laikas ir, padedant geriems žmonėms, tai bus padaryta. Pasidžiaugė, kad tą dieną bažnyčioje susirinko tiek daug žmonių ir tuoj pastebėjo, kad tuo pirmiausia išreiškiama pagarba bei meilė Aukščiausiajam, o jis, vyskupas, esąs žmogus, iš kurio reikalaujama daugiau atsakomybės, pasiaukojimo bei nesavanaudiškumo negu iš kitų tikinčiųjų.

Iškilmingas momentas – Sutvirtinimo sakramento teikimas. Jį priėmė 85 ežerėliečiai, net 50 jų buvo iš vietos vidurinės mokyklos, keli atvažiavo iš gretimos Zapyškio parapijos.

Moksleiviai Karolis Vilkevičius, Kamilė Simanavičiūtė, Eglė Mickevičiūtė, Miglė Urbikaitė „XXI amžiui“ sakė, kad ši diena jiems esanti tikra šventė ir jos niekada neužmiršią. Prieš priimant Sutvirtinimo sakramentą jie atliko išpažintį, ketindami dar geriau mokytis, dažniau eiti į bažnyčią, laikytis Dešimties Dievo įsakymų. Išpažintį atliko ir jų tėveliai, Sutvirtinimo tėvai.

Garbųjį svečią vyskupą R.Norvilą sveikino, dėkojo už apsilankymą Ežerėlio žmonės. Ganytojas visiems suteikė palaiminimą. Garbiajam svečiui buvo sugiedota „Ilgiausių metų“.

Benjaminas ŽULYS
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija