Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežius Pompėjoje
kalbėjo rožinį už taiką

Popiežius Jonas Paulius II Pompėjoje
EPA-ELTA nuotrauka

Popiežius Jonas Paulius II antradienį Pietų Italijos Pompėjos mieste meldėsi už taiką ir griežtais žodžiais pasmerkė „konfliktus ir dramas penkiuose žemynuose“. „Šį tūkstantmetį jau drebino karai, daugelyje pasaulio vietų palikdami kraujo pėdsakus“, - sakė jis dešimtims tūkstančių tikinčiųjų. Pompėjoje Popiežius tvirtu balsu skaitė ketvirčio valandos trukmės kalbą, jo balsas buvo aiškiai suprantamas. „Ačiū Pompėja! Melskitės už mane šiandien ir visada“, - sakė jis džiūgaujančiai žmonių miniai prieš ją palaimindamas.

Šventojo Tėvo vizitas į Pompėją buvo surengtas neatsitiktinai Rožinio maldai skirtą spalio mėnesį. Netoli Neapolio esantis Pompėjos miestas garsus ne tik archeologų atkastu senovės romėnų miestu, kurį 79 metais po Kristaus užvertė išsiveržęs Vezuvijaus ugnikalnis, bet ir XIX amžiuje čia pastatyta Rožinio Dievo Motinos bazilika. Kaip tik šią šventovę Popiežius norėjo aplankyti pernai spalio mėnesį jo paskelbtų Rožinio metų proga.

„Šis vizitas tam tikra prasme vainikuoja Rožinio metus, - kalbėjo Šventasis Tėvas gausiai į Pompėjos centrinę aikštę prie bazilikos susirinkusiems maldininkams. - Dėkoju Viešpačiui už visus šių metų vaisius, už atgijimą Rožinio maldos, paprastos ir labai gilios, prisiliečiančios prie pačios krikščionių tikėjimo esmės ir drauge labai reikšmingos šiandien, kai turime imtis atsakomybės už naująjį evangelizavimą“. Aikštėje su tikinčiaisiais Jonas Paulius II sukalbėjo jo pasiūlytą rožinio naująją dalį - Šviesos slėpinius.

Savo kreipimesi Pompėjoje Popiežius ragino visus krikščionis „bendradarbiauti su geros valios žmonėmis ir būti taikos kūrėjais bei liudytojais“.

Aplankydamas Rožinio Dievo Motinos baziliką, šventą Pompėjos vietą, Popiežius norėjo parodyti savo didelę pagarbą Marijai. Jonas Paulius II ne kartą yra pareiškęs, kad Marija apsaugojo jį nuo mirties, kai į jį buvo pasikėsinta Šv. Petro aikštėje Romoje 1981 m. gegužės 13-ąją. Tada Katalikų Bažnyčios vadovas buvo pavojingai sužeistas į pilvą.

Vizitas į Pompėją buvo paskutinioji Popiežiaus kelionė iš Romos šiais metais. Į per 200 kilometrų nutolusią Pompėją jis buvo nuskraidintas sraigtasparniu. Tikinčiųjų džiaugsmui, iki Bazilikos aikštės jis buvo vežamas atviru automobiliu. Tai buvo 143-ioji Popiežiaus kelionė Italijoje. Be to, jis jau 102 kartus lankėsi užsienyje.

Po kelių dienų Romoje prasidės iškilmės, skirtos popiežiaus pontifikato 25-osioms metinėms paminėti. Tada spalio 16 dieną į Italijos sostinę laukiama atvykstant šimtų tūkstančių piligrimų. Spalio 19-ąją Jonas Paulius II palaimintąja paskelbs Motiną Teresę. Dar po dviejų dienų jis įvesdins į Kardinolų kolegiją naujus kardinolus.

Krokuvos kardinolas Karolis Voityla Katalikų Bažnyčios vadovu buvo išrinktas 1978 m. spalio 16-ąją.

VR, dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija