Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Taikiklyje – Bažnyčia ir jos vadovai

Dienraštis „Lietuvos rytas“ ir „Lietuvos ryto“ televizija“ taip vieningai pradėjo pliekti Lietuvos Katalikų Bažnyčios instituciją, kad dar labiau išryškėjo sovietmečio katalikiškos dvasios gniuždymo metodai. Tada buvo įrodinėjama, kad Kristaus, kaip asmens, nebuvo, o dvasininkai – tik melagiai ir tamsuoliai. Kai Rusijos mokslininkai įrodė Kristaus, kaip asmens, buvimą, dabar taikiklyje liko dvasininkai.


Lietuvos samariečių kryžius -
Kryžių kalne

Lietuvos samariečiai prie
Kryžių kalne pastatyto kryžiaus

Be savo kasdienių gerų darbų, Lietuvos samariečiai šią vasarą prie Burokaraisčio ežero Varėnos rajone organizavo vasaros stovyklą, kurioje poilsiavo 70 vaikų iš daugiavaikių šeimų bei patyrusių prievartą ir smurtą. Jie buvo mokomi pirmosios medicininės pagalbos teikimo, stresų įveikimo bei įvairių žaidimų.


Ir taip galima tingėti

Mūsų santykis su Dievu mums yra labai svarbus. Nuo to, kaip suvokiame Dievo buvimą ir save, Jo buvimo apspręstus, be galo daug kas priklauso. Ne Dievui svarbu, arba – Jam ir svarbu, ir nesvarbu. Jis netaps nelaimingas dėl kokio nors mūsų nevykusio buvimo. Dievas yra amžinai laiminga nesikeičianti Būtis. Mes net tada, kai Jo valią paniekiname, negalime tapti Jo nelaimės priežastimi, nes Jam nėra nelaimių. Vaizdžiai sakome, kad Jį nuliūdinome, bet tai tik mūsų netobula kalba, nes liūdesio Jam nėra. Mes galime tapti tik savo nelaimės priežastimi. Todėl nepaliaujame apie Dievą mąstyti.


Kainos – dabartinės, pensijos – rublinės

Skaičiau „XXI amžiaus“ priede „Sidabrinė gija“ straipsnį „Eksperimentas su Lietuvos žmonėmis“ (2003 09 03).

Esu pensininkė, o kas iš pensininkų nemato jiems padarytos skriaudos pensijų nuostatuose? Pensijos išvestos ne iš jų darbo dabartinių pareigybių, o iš buvusių rublinių atlyginimų vidurkio. Tas vidurkis nesiderina nei su dabartiniais atlyginimais, nei su dabartinėmis kainomis: kainos dabartinės, o pensijos rublinės. Dabar dirbantieji aptarnauja pensininkus iš jų pensijos sąskaitos, kuri yra rublinė, o mokesčiai jiems dedami litų verte ir dar su mechanizmų išlaikymu, kurių daugelis – dar jų pačių įgytų.


Man menasi kančių keliai

Birželio 14-ąją buvo surengtas minėjimas prie paminklinio akmens, skirto žuvusiems partizanams, šalia Ukmergės turgaus, kur sovietų okupacijos metais buvo mėtomi išniekinti žuvusiųjų partizanų kūnai. Tačiau čia gulėjo tik dalis nublokštų, išniekintų mūsų partizanų palaikų. Prie Švč. Trejybės bažnyčios, šalia buvusio KGB pastato (dabar čia įsikūrusi policija), kieme buvo gilus šulinys, kuriame „laidojo“ partizanų palaikus. Čia buvo užkasami ir saugume čekistų nukankinti žmonės. Šiandien šulinio nebėra, jis jau seniai užkastas ir sulygintas su žeme. Maždaug prieš septynerius metus mūsų namo vyrai pareikalavo kiemo plano, deja, jiems buvo pasakyta, kad jis „dingęs“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija